• Οικονομία

    Σήμερα η συνάντηση των CEOs των ελληνικών τραπεζών με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό – Τι θα συζητήσουν

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ευγενία Τζώρτζη
    Γιώργος Ζαββός

    Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κ. Γιώργος Ζαββός


    Συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κ. Γιώργο Ζαββό θα έχουν σήμερα οι CEOs των ελληνικών τραπεζών.

    Στη συνάντηση αναμένεται ότι θα συζητηθεί το θέμα της δημιουργίας μηχανισμού προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme), στο οποίο αναμένεται να μεταφερθούν κόκκινα δάνεια με εξασφαλίσεις με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

    Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης έχει ήδη αποσταλεί προς έγκριση στην αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) με στόχο να λάβει το πράσινο φως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στο εν λόγω σχήμα αναμένεται να μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις άνω των 15 δισ. ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα αξιοποιηθεί από το σύνολο των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο των προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων.

    Οι τιτλοποιήσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν το προσεχές διάστημα ως εργαλείο για τη μείωση των κόκκινων δανείων και προτεραιότητα έχουν τα σχέδια των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank.

    Στόχος εντός του Σεπτεμβρίου να κλείσει η συμφωνία της Eurobank με την Pimco για την τιτλοποίηση μαμούθ των 7,5 δις ευρώ με την επωνυμία Cairo, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται και η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων ύψους 1,9 δις ευρώ με την επωνυμία Orion που υλοποιεί η Alpha Bank.

    Στην περίπτωση της Eurobank η τράπεζα βρίσκεται σε αποκλειστικές σε διαπραγματεύσεις με την Pimco, που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την ανάληψη τόσο του χαρτοφυλακίου Pillar, όσο και του Cairo σε συνδυασμό με την εξαγορά ποσοστού έως και 80% της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, της FPS.

    Οι διαπραγματεύσεις με την Pimco αφορούν κυρίως το τίμημα για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της FPS αλλά και το τίμημα για την εξαγορά του 20% του τίτλου ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) της τιτλοποίησης, που εκτιμάται ότι θα καθοριστεί στο 1,2 – 1,4 δις ευρώ. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της τιτλοποίησης η Eurobank θα διαθέσει το 20% του τίτλου ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine) και το 20% του τίτλου χαμηλής διαβάθμισης (junior note), διακρατώντας εξ ολοκλήρου στα βιβλία της τον τίτλο υψηλής διαβάθμισης (senior note), δηλαδή τα δάνεια που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες ανάκτησης, που έχουν υπολογιστεί στα 2,5 – 2,7 δισ. ευρώ.

    Στην περίπτωση του χαρτοφυλακίου Orion που τιτλοποιεί η Alpha bank ο τίτλος υψηλής διαβάθμισης (senior note) θα έχει ονομαστική αξία 980 εκατ. ευρώ περίπου, ο τίτλος ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) θα διαμορφωθεί κοντά στα τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ ο τίτλος χαμηλής διαβάθμισης (junior note), υπολογίζεται ότι θα καθοριστεί στα 630 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στις συσσωρευμένες προβλέψεις των προς τιτλοποίηση δανείων.

    Οι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου για την αγορά του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine note) και χαμηλής (junior note) διαβάθμισης, ενώ το υπόλοιπο 5% των δύο σειρών θα το διακρατήσει η Αlpha Βank, μαζί με το σύνολο των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior note). Σημειώνεται ότι το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο Orion της Alpha Bank περιλαμβάνει περίπου 36.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 19.000 δανειοληπτών, με αξία εξασφαλίσεων 2,1 δις ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ