• Τράπεζες

    Servicers: Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για το ζήτημα των πλειστηριασμών – Οι κινήσεις στη δευτερογενή αγορά

    ο κ. Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum

    Ο κ. Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum


    Το βλέμμα στραμμένο στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχουν οι servicers καθώς συνεδριάζει αύριο για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών.

    Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου θα αποφασίσει κατά πόσο οι servicers μπορούν  να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds που έχουν αποκτήσει «κόκκινα» δάνεια με βάση το νόμο 3156 του 2003, ο οποίος αφορούσε εξωδικαστική ρύθμιση των δανείων.

    Ωστόσο οι  εταιρείες διαχείρισης προχωρούσαν σε ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης με βάση τον συγκεκριμένο νόμο καθώς οι διαδικασίες του είναι ταχύτερες, σε σχέση με το νόμο 4904 του 2015.

    Αν και έχουν εκδοθεί 12 αποφάσεις του ΑΠ με αντίθετο περιεχόμενο από την 822/22,  ωστόσο προκλήθηκε μεγάλο κομφούζιο και αναταραχή στο κομμάτι των πλειστηριασμών που επισπεύδοντες είναι οι servicers για λογαριασμό των funds.

    Η Ολομέλεια συνεδριάζει αύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, με την αγορά να εκτιμά ότι θα δοθεί λύση στο θέμα. Ωστόσο σε ισχύ θα τεθεί μετά την καθαρογραφή της κάτι που γίνει το νωρίτερο σε τρεις μήνες.

    Μάλιστα όπως αναφέρουν κύκλοι των servicers λόγω της εμπλοκής που προέκυψε με την απόφαση του ΑΠ έχει «καθίσει» η αγορά των ακινήτων καθώς οι επενδυτές δεν διακινδυνεύουν να  αποκτήσουν ακίνητα από πλειστηριασμούς. Ενώ πολλές είναι και οι ανακοπές που έχουν ασκηθεί μετά την έκδοση της απόφασης του ΑΠ, παρότι απορρίπτονται σε ποσοστό 80%.

    Δευτερογενής αγορά

    Το άλλο θέμα στο οποίο έχουν στρέψει την προσοχή τους οι  servicers  είναι να προχωρήσουν οι συναλλαγές  στη δευτερογενή αγορά.

    Η αρχή έγινε προ ημερών με το ενήμερο χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων ύψους 30 εκατ. ευρώ το διαχειριζόταν η Cepal και αφού το «πρασίνισε» πωλήθηκε ως υγιές πλέον στην δευτερογενή αγορά και αγοράστηκε από την Optima bank.  Σημειώνουμε πως σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο απαγορεύεται η  επαναγορά «κόκκινων» δανείων που πρασίνισαν  από την ίδια την τράπεζα που κατείχε αρχικά το χαρτοφυλάκιο.

    Δύο συναλλαγές από την doValue

    Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές δύο πακέτων με «κόκκινα» δάνεια που πρασίνισε η  doValue. Πρόκειται για τα χαρτοφυλάκια Suez και Heliopolis που προέρχονται από την τιτλοποίηση της Eurobank Cairo.

    Το χαρτοφυλάκιο Suez που περιλαμβάνει δάνεια –στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά- που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη ονομαστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ (λογιστική αξία 200 εκατ. ευρώ), αφορά σε δάνεια ονομαστικής απαίτησης 279 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια ανήκουν σε 1.880 δανειολήπτες και η  αξία των εξασφαλίσεων του χαρτοφυλακίου  ανέρχεται σε 186 εκατ. ευρώ. Η doValue αναμένει δεσμευτικές προσφορές από 3 funds.

    Το δεύτερο χαρτοφυλάκιο είναι το Heliopolis, που περιλαμβάνει στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ και ονομαστικής απαίτησης 800 εκατ. ευρώ. Αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές από 4 funds.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ