• Τράπεζες

    Optima Βank: Το μέρισμα των 44 σεντς, ο στόχος για κέρδη 124 εκατ. ευρώ φέτος και το νέο κατάστημα στα Χανιά

    Από αριστερά ο Πρόεδρος της Optima bank, κ. Γεώργιος Τανισκίδης και ο CEO της Optima bank, κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης

    Από αριστερά ο Πρόεδρος της Optima bank, κ. Γεώργιος Τανισκίδης και ο CEO της Optima bank, κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης


    Η Optima Βank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που πληρώνει μέρισμα.

    Αυτό ανέφερε χθες ο CEO της τράπεζας Δημήτρης Κυπαρίσσης, μιλώντας στην πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων της. Το μέρισμα ύψους 44 σεντς ανά μετοχή -που αντιστοιχεί στο 32% των κερδών της χρήσης 2023-, θα καταβληθεί στους δικαιούχους την 1η Ιουλίου, με απόδοση 6,11% στην τιμή εισαγωγής που ήταν 7,2 ευρω/μετοχή.

    Τα καθαρά κέρδη της Optima Βank το 2023 ανήλθαν στα 103 εκατ. ευρώ, και για φέτος αναμένει άνοδο της κερδοφορίας της κατά 20% δηλαδή στα 124 εκατ. ευρώ.

    Χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται την ίδρυση μίας ακόμα θυγατρικής, της Optima leasing. «Με τη λειτουργία της Optima leasing η τράπεζα θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τις λύσεις χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, καλύπτοντας κάθε επιχειρηματικό σχέδιο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπαρίσσης.

    Παράλληλα σχεδιάζει το άνοιγμα νέου καταστήματος στα Χανιά –το δεύτερο στην Κρήτη- αυξάνοντας τον αριθμό των καταστημάτων του δικτύου της στα 29.

    Μεγάλη αύξηση κερδών

    Η τράπεζα που ξεκίνησε την λειτουργία της στα τέλη του 2019, συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, σημειώνοντας άνοδο 78% στα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο φέτος (σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023) τα οποία ανήλθαν στα 32,7 εκατ. ευρώ και πέτυχε απόδοση ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity – RoTE) 25,4%, ποσοστό που είναι με διαφορά το υψηλότερο στην Ελλάδα και από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

    Η τράπεζα έχει σύνολο ενεργητικού 4,1 δις ευρώ, υπόλοιπα καταθέσεων 3,3 δισ. ευρώ και χαρτοφυλάκιο δανείων 2,8 δισ. ευρώ.

    Μάλιστα η Optima πέτυχε την μεγαλύτερη αύξηση στις εκταμιεύσεις από την αρχή του χρόνου, αφήνοντας πίσω τις συστημικές τράπεζες. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 σημείωσε άνοδο 49% (από 1,872 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2023, στα 2,793 στο τέλος Μαρτίου φέτος).

    Στόχος της διοίκησης είναι οι εκταμιεύσεις φέτος να ανέλθουν στα 700 εκατ ευρώ, όπως ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας στους αναλυτές.

    Τέλος χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της Optima bank Γιώργος Τανισκίδης τόνισε χαρακτηριστικά:

    «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η αγορά εμπιστεύτηκε τη στρατηγική και το όραμά μας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να ανακοινώσουμε μέρισμα €0,44 ανά μετοχή, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ανταποδίδουμε την εμπιστοσύνη των μετόχων μας. Παράλληλα συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε την αναπτυξιακή μας πορεία και να προσφέρουμε στους πελάτες μας πραγματικά ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, με στόχο να είμαστε η τράπεζα αναφοράς στη συνείδησή τους».

    Διαβάστε επίσης

    Optima bank: Μέρισμα €0,44 ανά μετοχή την 1η Ιουλίου

    Optima Bank: «Τρέχει» για να πετύχει χορηγήσεις 1 δισ. ευρώ το 2024

    Optima bank: Eντυπωσιακή αύξηση 78% στα κέρδη του 1ου τριμήνου – Στα €32,7 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ