• Τράπεζες

    Σε ποιους στόχους της Alpha Bank επενδύουν τα ξένα Funds

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ανοδικό περιθώριο 30% στη μετοχή της Alpha Bank βλέπει η JPMorgan

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Σήμερα ξεκινάει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank.

    Το ενδιαφέρον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο τόσο από τους ξένους όσο και από τους Έλληνες επενδυτές.

    Πέρα από το επιβεβαιωμένο πλέον ενδιαφέρον της Paulson & Co, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται και το ενδιαφέρον του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest, αν και δεν έχει καθοριστεί το ποσοστό.

    Ο καθορισμός των ποσοστών των νεοεισερχόμενων μετόχων αποτελεί ερωτηματικό στην παρούσα φάση που ο ένας μετά τον άλλον δηλώνουν την επιθυμία συμμετοχής.

    Σε ό,τι αφορά το ΤΧΣ αυτό υπολογίζεται πως θα ασκήσει δικαιώματα στο περίπου 9%  έναντι του 10,95% που ήταν η προηγούμενο ποσοστό του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

    Τι επιδιώκουν όμως οι μέτοχοι με την εισαγωγή τους στην αύξηση;

    H Alpha Bank θα είναι ένα από τα κορυφαία πιστωτικά ιδρύματα που θα πρωτοστατήσει – αυτό τουλάχιστον δηλώνει η διοίκησή της- στη διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Το γεγονός αυτό μαζί με άλλα projects της τράπεζας αποτελούν σημαντικά κίνητρα για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

    – Η τρέχουσα στρατηγική προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση ευκαιρίας συμμετοχής  στην αναμενόμενη πιστωτική ανάπτυξη για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, που εκτιμάται πως θα καθοδηγηθεί  από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ («RRF») και τις επενδύσεις που θα κινητοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια.

    Η επίτευξη ικανού μεριδίου αγοράς αυτής της ανάπτυξης θα επιτρέψει στην Alpha Τράπεζα να επιτύχει υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας νωρίτερα.

    – Η  στοχευμένη μείωση των ΜΕΑ στο πλαίσιο του Επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου  της τράπεζας  και του σχεδίου μετασχηματισμού θα επιτρέψει την επίτευξη χαμηλού επιπέδου κόκκινων δανείων ένα ομαλοποιημένο κόστος κινδύνου και μια λιτή βάση κόστους

    Η πρωτοβουλία εκκαθάρισης ΜΕΑ περιλαμβάνει το Galaxy, το οποίο ολοκληρώθηκε την 18 Ιουνίου 2021 και μια σειρά άλλων συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένης μιας συνολικής ακαθάριστης λογιστικής αξίας 8,1 δισεκατομμυρίων ΜΕΑ με αναμενόμενη κεφαλαιακή επίπτωση περίπου 1,9% στο συνολικό ρυθμιστικό κεφάλαιο, ενώ μέρος των συναλλαγών ΜΕΑ αναφέρονται σε τιτλοποιήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα επέκτασης HAPS  (Ηρακλής 2), επιτρέποντας στην Τράπεζα να επιτύχει δείκτη ΜΕΑ περίπου 7% έως το τέλος του 2022, ενώ στοχεύει δείκτη ΜΕΑ 2% έως το τέλος του 2024.

    -Η τράπεζα στοχεύει να ενισχύσει τη διεθνή της παρουσία με πρόσθετα κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ κυρίως στη Ρουμανία έως το τέλος του 2024, όπου ο τραπεζικός τομέας είναι σχετικά λιγότερο κορεσμένος και έχει  ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης (καθώς και η χώρα σημαντικός δικαιούχος των κονδυλίων RRF της ΕΕ).

    – Με στοιχεία της 31 Μαρτίου 2021, και στη βάση του δείκτη total capital adequacy σε pro forma επίπεδο αναφορικά με τη συναλλαγή Galaxy, η επιτυχής ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου μέσω της Συνδυασμένης Προσφοράς αναμένεται να ενισχύσει το δείκτη total capital adequacy κατά ποσοστό περίπου +2,1%, οδηγώντας σε δείκτη total capital adequacy ratio περίπου 17,5%.

    Διαβάστε ακόμη:

    Χρηματιστήριο: Τι σηματοδοτεί για το ταμπλό η αύξηση κεφαλαίου της Alpha και το Ελληνικό

    Στις 13 Ιουλίου οι νέες μετοχές της Alpha Bank στο ταμπλό – Τα κυριότερα σημεία του ενημερωτικού δελτίου

    Alpha Bank: Στην Ελλάδα το 20% της ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ