• Τράπεζες

    Alpha Bank: Στην Ελλάδα το 20% της ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ

    Moody’s: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΑΜΚ της Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, CEO ALPHA BANK


    Με αναλογία 80 προς 20 θα γίνει η κατανομή της συνδυασμένης προσφοράς της Alpha Bank για την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ.

    Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, που ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, το ελληνικό σκέλος της έκδοσης πρόκειται να απορροφήσει το 20% της ΑΜΚ ενώ από την άλλη πλευρά το υπόλοιπο 80% θα διατεθεί στο εξωτερικό με τη διαδικασία του διεθνούς βιβλίου προσφορών.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι Έλληνες ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές θα μπορούν να διατηρήσουν τα υφιστάμενα ποσοστά τους λαμβάνοντας νέες μετοχές με αξία έκδοσης περίπου 160 εκατ. ευρώ. Στο ποσοστό αυτό του 20% δεν περιλαμβάνεται το ΤΧΣ που όπως λένε οι πληροφορίες θα εξασκήσει μερικώς τα προτιμησιακά του δικαιώματα, με συνέπεια το ποσοστό του από το σημερινό 10,94% να υποχωρήσει στα επίπεδα του 9%.  Αν όντως συμβεί αυτό τότε το ΤΧΣ θα εξασκήσει μόνο το 50% των προτιμησιακών του δικαιωμάτων.

    Από την άλλη πλευρά, και με το book building που θα γίνει στο εξωτερικό, θα απορροφηθούν νέες μετοχές με αξία έκδοσης 640 εκατ. ευρώ.

    Οι διαδικασίες της συνδυασμένης προσφοράς θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 30 Ιουνίου. Η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι η ανώτατη τιμή των νέων μετοχών θα γίνει στο 1,20 ευρώ.  Η τελική τιμή διάθεσης, όμως, θα προκύψει ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκφραστεί στο βιβλίο προσφορών.  Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή διάθεσης αναμένεται να κινηθεί από το 1 έως το 1,10 ευρώ, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο αναμένεται να κριθεί και στην πράξη.

    Η κατανομή των μετοχών που θα προκύψουν από την ΑΜΚ γίνεται με βάση το μετοχολόγιο των παλαιών μετόχων της τράπεζας. Εκείνων δηλαδή που κατείχαν μετοχές έως και το τέλος της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Σήμερα, η τιμή της μετοχής της Alpha Bank υποχώρησε κατά 1,71%, κλείνοντας στα 1,1225 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ

    Αlpha Bank: Και η EBRD στην αύξηση κεφαλαίου- Ψήφος εμπιστοσύνης στη Διοίκηση Ψάλτη

    Ψηλά βάζει τον πήχυ η Alpha Bank σε ότι αφορά την αύξηση κεφαλαίου – Θα συμμετέχει και ο John Paulson



    ΣΧΟΛΙΑ