• Τράπεζες

    Σε μετωπική σύγκρουση τράπεζες – υπουργείο Οικονομικών

    Χρ, Σταϊκούρας – Φ. Καραβίας – Β. Ψάλτης – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς

    Χρ, Σταϊκούρας – Φ. Καραβίας – Β. Ψάλτης – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς


    Πολεμική είναι η ατμόσφαιρα στις σχέσεις των τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος χθες έστειλε τελεσίγραφο στις διοικήσεις των τραπεζών για να:

    -απορροφήσουν μέρος της αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια

    -προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων

    -μειώσουν τις προμήθειες που επιβάλλουν σε μία σειρά συναλλαγών.

    Οι τραπεζίτες στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη με τον κ. Σταϊκούρα δήλωσαν ότι θα καλύπτουν οι ίδιες κατά 50% τη διαφορά που επιβαρύνει τη μηναία δόση των στεγαστικών δανείων –των ευάλωτων νοικοκυριών-, λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

    Ωστόσο χθες με νέες δηλώσεις του ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.

    Η αλήθεια έίναι ότι το επιτόκιο ταμιευτηρίου εδώ και χρόνια είναι μηδενικό και διαμορφώνεται μόλις στο 0,05% -όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος-, ενώ το μέσο επιτόκιο στις καταθέσεις προθεσμίας «τσίμπησε» 0,06% τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται στο 0,20%.

    Σημειώνουμε ωστόσο ότι οι μη συστημικές τράπεζες προσφέρουν ελκυστικότερα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίες που σε κάποια προϊόντα (ανάλογα με τη διάρκεια και το ποσό κατάθεσης) φτάνουν και το 0,80%.

    Την ίδια ώρα το μέσο επιτόκιο δανείων έχει αυξηθεί στο 4,86% με την «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια δανείων/ καταθέσεων να ανοίγει στο 4,81%.

    Το κυμαινόμενο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε κατά 0,5% στο 4% και το μέσο επιτόκιο στα επαγγελματικά δάνεια αυξήθηκε στο 6,83%.

    Ιδιαίτερα ακριβή είναι η τιμολόγηση που εφαρμόζουν οι τράπεζες σε μία σειρά από τραπεζικές συναλλαγές που διενεργούνται και ηλεκτρονικά.

    Τα πιο «ακριβά» είναι τα εμβάσματα καθώς οι μεταφορές ποσών από τράπεζα σε τράπεζα χρεώνεται από 1,5 μέχρι 5 ευρώ, ενώ αν το έμβασμα έχει αποδέκτη τράπεζα του εξωτερικού η χρέωση ξεκινάει από τα 12 με 15 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με το ποσό.

    Τσουχτερές είναι και οι χρεώσεις για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας, ενέργειας κλπ, οι οποίες ανάλογα με την τράπεζα ξεκινούν π.χ. για την πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ από το 0,15 ευρώ και φτάνουν ακόμα και τα 2 ευρώ.

    Στην επόμενη συνάντηση τους οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών θα πρέπει να συμφωνήσουν για την περίμετρο των ευάλωτων δανειοληπτών που θα επιδοτηθούν από τις τράπεζες για το 50% της διαφοράς της δόσης, η οποία προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων.

    Οι τραπεζίτες ορίζουν την περίμετρο όσων θα λάβουν την στήριξη –και ήταν μέχρι τώρα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους- στις 20.000 με 30.000 δανειολήπτες, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο ασκεί πιέσεις να ανοίξει η περίμετρος και να στηριχθούν περί τους 70.000 ευάλωτοι δανειολήπτες.

    Διαβάστε επίσης:

    Σταϊκούρας προς τράπεζες: Αυξήστε άμεσα και γενναία τα επιτόκια καταθέσεων, μειώστε τα επιτόκια δανεισμού



    ΣΧΟΛΙΑ