• Business

    Praxia Bank: Ξεκινά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου-Το business plan και οι φιλοδοξίες της Αναστασίας Σακελλαρίου

    Αναστασία Σακελλαρίου. Επικεφαλής Praxia Bank


    Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Praxia Bank, πρώην Credicom, για την είσοδο επενδυτών και την άντληση κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία έχει ανοίξει με την πρόσβαση των επενδυτών στα virtual data rooms και το due diligence σε ότι αφορά το business plan της Praxia Bank, η διοίκηση της οποίας φιλοδοξεί να μετατρέψει την νέα τράπεζα, σε ένα πιστωτικό ίδρυμα με έμφαση στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Βασικός επενδυτής της τράπεζας είναι ο κ. Μπόμπ Ντάιμοντ – ιδρυτής του fund Atlas Merchant Capital – ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται αποσκοπεί στη επίτευξη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 15% έως 20%.

    Bob Diamond. Atlas Merchant Capital

    Η ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου προσδιορίζεται έως τα τέλη Απριλίου και η προσέλκυση των επενδυτών βασίζεται στο business plan που περιγράφει τους στόχους για την προσεχή πενταετία. Έχοντας ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο επαφών, η διοίκηση της Praxia, με επικεφαλής την κ. Αναστασία Σακελλαρίου, προγραμματίζει τις συναντήσεις με τους επενδυτές αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι και η στελέχωση της νέας τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες του MonoNews, μετά τις μεταγραφές των κ. Σωτήρη Συρμακέζη, Γιώργο Κουτσό και Μάριο Κάσινο, η επόμενη κίνηση είναι η πρόσληψη στη θέση του risk officer, γνωστού στελέχους της αγοράς.

    Σωτήρης Συρμακέζης

    Το business plan περιγράφει τους στόχους για τη μετεξέλιξη της Praxia Bank σε πλήρη τράπεζα με έμφαση τον τομέα της χρηματοδότησης υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της οικονομίας, επιδιώκοντας να καλύψει το κενό που αφήνουν πίσω τους οι συστημικές τράπεζες, που επικεντρώνουν την πολιτική τους στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και τη μείωση των κόκκινων δανείων. Στα τέλη του 2022 η «νέα» Credicom προβλέπεται να έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 4 δις ευρώ και να έχει συγκεντρώσει καταθέσεις αντίστοιχου ύψους, προσελκύοντας νέο χρήμα από το εξωτερικό ή κεφάλαια που λιμνάζουν σε θυρίδες.

    Η δραστηριοποίηση της νέας τράπεζας έρχεται σε μια περίοδο που όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,5%, που θα πυροδοτήσει τη ζήτηση για νέα δάνεια από υγιείς επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι το 2018 είναι η δέκατη συνεχόμενη χρονιά πιστωτικής συρρίκνωσης, που ξεκίνησε με το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, πορεία που δεν έχει αναστραφεί έκτοτε υπό το βάρος όχι μόνο της μείωσης των καταθέσεων, αλλά και της εκτόξευσης των κόκκινων δανείων.

    Στόχος της Credicom είναι η δημιουργία μιας ριζικά νέας ψηφιακής τράπεζας, αξιοποιώντας από μηδενική βάση τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, δημιουργώντας παράλληλα ένα στρατηγικό δίκτυο περίπου 40 μικρών καταστημάτων (kiosks) χαμηλού κόστους και δίνοντας έμφαση στη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και σε ιδιώτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αναστασία Σακελλαρίου: Ξεκινά το «σαφάρι επενδυτών» για την Praxia Bank – Τα σχέδια της νέας τράπεζας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Praxia Bank: Οι μεθοδικές κινήσεις της Αναστασίας Σακελλαρίου για το χτίσιμο της ηγετικής ομάδας της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί η Αναστασία Σακελλαρίου (Praxia Bank) είναι το καλύτερο αφεντικό 



    ΣΧΟΛΙΑ