• Τράπεζες

    Πτωχευτικός: Πού διαφωνούν οι τράπεζες – «Έχουμε ρυθμίσει 370.000 δάνεια αξίας €20 δισ.», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ

    Χαντζηνικολάου-Ένωση Τραπεζών: Στηρίζουμε εξαγορές και συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου


    Η καλή πρόθεση του νομοθέτη δεν αρκεί τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία συζητείται το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο, απαριθμώντας σειρά επιφυλάξεων που έχουν οι τράπεζες σε ότι αφορά επιμέρους αλλά κρίσιμα σημεία του νομοσχεδίου.

    Μεταξύ αυτών η ένταξη των φυσικών προσώπων στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών και η περίμετρος αυτών που θα ενταχθούν, με δεδομένο ότι όπως τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει μέχρι σήμερα 370.000 δάνεια συνολικής αξίας 20 δις ευρώ.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης των διάσπαρτων νόμων που υπάρχουν μέχρι σήμερα για την πτώχευση φυσικών και νομικών προσώπων, σημειώνοντας ότι «με αυτή την έννοια συμφωνούμε πλήρως στην αναμόρφωση του πτωχευτικού». Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή είναι βελτιωμένο και νομοτεχνικά πλήρες σημείωσε ο κ. Χαντζηνικολάου, καθώς «ενοποιεί το μωσαϊκό των διατάξεων που υπάρχουν μέχρι σήμερα και το χαιρετίζουμε».

    Η ΕΕΤ συμφωνεί με την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών όταν υπάρχουν πολλά χρέη σε διαφορετικούς φορείς όπως είναι η εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες, αλλά τάσσεται κατά η διαδικασία αυτή να επεκταθεί και στα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία εφαρμόζεται ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ.

    Ο κ. Χαντζηνικολάου υπεραμύνθηκε των διμερών διαπραγματεύσεων από τράπεζες και δανειολήπτες, επισημαίνοντας παράλληλα τόσο το ύψος των ρυθμίσεων που μέχρι σήμερα έχουν εφαρμόσει, από τις οποίες προκύπτει ότι το τραπεζικό σύστημα έχει δείξει διάθεση για ρυθμίσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ