• Τράπεζες

    Πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες ζητούν οι Servicers για τον νέο πτωχευτικό κώδικα – Επαρκείς οι διατάξεις του νομοσχεδίου λέει η ΤτΕ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τάσος Πανούσης

    Τάσος Πανούσης, CEO της doValue και πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιρειών Διαχείρισης


    Περαιτέρω ασφαλιστικές δικλείδες για την ένταξη των φυσικών και νομικών προσώπων στον εξωδικαστικό μηχανισμό υπέρ όσων εμφανίζουν πραγματική αφερεγγυότητα ζητούν οι Εταιρείες Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετάθεση πληρωμών από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Αυτό επισήμανε ο CEO της doValue και πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιρειών Διαχείρισης κ. Τάσος Πανούσης, μιλώντας πριν από λίγο στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φερεγγυότητας.

    Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που επίσης έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών.

    Από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο έχουν ενταχθεί επαρκείς διατάξεις που περιορίζουν τον ηθικό κίνδυνο και επικέντρωσε τις ανησυχίες της εποπτικής αρχής στην ταχύτητα των διαδικασιών, που προβλέπει ο νόμος, που σύμφωνα με τον κ. Πλασκοβίτη είναι απαιτητικές.

    Η απλοποίηση και επιτάχυνση της εξυγίανσης επιχειρήσεων είναι καθοριστική για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ενώ στα θετικά του νομοσχεδίου είναι η πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά η εμπειρία σύμφωνα με τον κ. Πλασκοβίτη δεν προέρχονται από λάθος διατάξεις, αλλά αδυναμίες στον τρόπο εφαρμογής.

    Από την πλευρά των Εταιρειών Διαχείρισης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, που αποτελούν τον τρίτο πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο κ. Πανούσης επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι κρίσιμο τόσο για την αντιμετώπιση όσο και την αποτροπή δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων λόγω και της πανδημίας.

    Εξίσου σημαντικό είναι όμως ο νόμος για τη διαφύλαξη για τη διαφύλαξη της κουλτούρας πληρωμών στη χώρα μας. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Πανούσης πρόκειται για ορόσημο τόσο από θεσμική όσο και από νομική άποψη, καθώς κωδικοποιεί τις υπάρχουσες ρυθμίσεις και επιπλέον επιτρέπει τη διασύνδεση με τις φορολογικές βάσεις και τις βάσεις δεδομένων των τραπεζών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη στήριξης των ευαίσθητων οφειλετών.

    Εντούτοις η διατύπωση που αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό προβλέπει μεγάλη περίμετρο δυνητικών οφειλετών,  με αποτέλεσμα όπως σημείωσε να μπορεί να γίνει ευρεία χρήση και από ενήμερους οφειλέτες, οι οποίοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Ο κ. Πανούσης τάχθηκε υπέρ του καθορισμού πρόσθετων κριτηρίων υπέρ όσων εμφανίζουν πραγματική αφερεγγυότητα.

    Από την πλευρά των servicers, ο κ. Πανούσης επιφυλάχθηκε ότι η τελική επιτυχία του νέου πτωχευτικού κώδικα θα κριθεί από την αποτελεσματική εφαρμογή του, παραπέμποντας στο νόμο Κατσέλη, που όπως διαπιστώθηκε έπασχε κυρίως στην εφαρμογή του υπονομεύοντας την κουλτούρα πληρωμών στη χώρα και υποθάλπτοντας κακόβουλες συμπεριφορές .

    Πρέπει υπογράμμισε ο κ. Πανούσης να ληφθεί μέριμνα για την επάρκεια δικαστηρίων, ειδική επιμόρφωση των αρμόδιων δικαστών που θα κληθούν να εφαρμόσουν το νόμο, καθώς και έγκαιρη έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο. Η καθυστέρηση προετοιμασίας των αναγκαίων υποδομών θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις κατέληξε ο κ. Πανούσης και δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του νόμου.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ