• Τράπεζες

    Ψήφος εμπιστοσύνης στην Εθνική και στα ομόλογα των τραπεζών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή στο ομόλογο υψηλής εξασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βγήκε στην αγορά για 500 εκατ. ευρώ, αντλώντας τελικά 600 εκατ. ευρώ με την απόδοση στο 4,5%.

    Χωρίς να έχει προηγηθεί παρουσίαση, από το άνοιγμα του βιβλίου η συμμετοχή ήταν μεγάλη καθώς προσέλκυσε το ενδιαφέρον περισσότερων από  200 επενδυτών συγκεντρώνοντας προσφορές  πάνω από 2,4 δισ. ευρώ,  με το ποσό της έκδοσης να υπερκαλύπτεται πάνω από  4 φορές.

    Η μεγάλη συμμετοχή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Εθνικής  και όπως αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωση της η τράπεζα: Πρόκειται για το μεγαλύτερο βιβλίο που έχει καταγραφεί σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια.

    Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του μήνα στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις βγήκαν η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και χθες η Εθνική.

    Και οι τρεις εκδόσεις κέρδισαν το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας καθώς  υπερκαλύφθηκαν πάνω από 3 φορές, με τις τράπεζες να αντλούν συνολικά 1,4 δισ. ευρώ από την αγορά.

    Συγκεκριμένα, το ομόλογο της Εθνικής είναι 5ετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανάκλησης στα τέσσερα έτη.

    Λόγω του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,5% (από το αρχικό 5%).

    Το 85% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές με το 70%+ να κατανέμεται σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

    Μετά τη χθεσινή έκδοση η Εθνική έχει MREL στο 25,7%,  υπερκαλύπτοντας κατά 297 μ.β. τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2024 και 44 μ.β. πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2025.

    Την περασμένη βδομάδα στις αγορές βγήκε η Eurobank  και άντλησε 300 εκατ. ευρώ με ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier2, 10ετούς διάρκειας, με το  τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται  στο 6,375%.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν μεγάλο καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 6 φορές, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί παρουσίαση ή roadshow, δείχνοντας την δυναμική της τράπεζας.

    Είχε προηγηθεί η έξοδος στις αγορές της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία στις 9 Ιανουαρίου προχώρησε στην έκδοση ομολόγου  μειωμένης εξασφάλισης Tier 2.

    Ζητούσε 500 εκατ. ευρώ και δέχθηκε προσφορές πάνω από 1,8 δισ. ευρώ, με την συναλλαγή να έχει υπερκάλυψη κατά 3,7 φορές.

    Με βάση το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον – από 145 θεσμικούς επενδυτές, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 7,375%, έναντι αρχικού στόχου 7,750%.

    Αναφορικά με την κατανομή, το 62% διατέθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 22% σε τράπεζες και το 16% σε λοιπούς επενδυτές.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Τράπεζα: Στο 4,5% η απόδοση του ομολόγου, σε ξένους θεσμικούς το 85%

    To μεγάλο μπρα-ντε-φερ για τις ελληνικές τράπεζες

    Δωρεά της Εθνικής Τράπεζας το παλαιό Τέμενος Μεζά ή Ισκεντέρ Μπέη στα Γιαννιτσά προς το Υπουργείο Πολιτισμού



    ΣΧΟΛΙΑ