• Τράπεζες

    Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank – Οι στόχοι τους για το 2022

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Αν και η γεωπολιτική κρίση προκαλεί ανατροπές στην παγκόσμια οικονομία, οι Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν πως «τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρά» και η χώρα αναμένεται να σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη φέτος, και ότι δεν θα επηρεάσει τα επιχειρησιακά τους σχέδια.

    Σχέδια που έχουν δύο βασικούς άξονες. Να καθαρίσουν τελείως τους ισολογισμούς από κάθε απόθεμα «κόκκινων» δανείων και να αναπτύξουν τις εργασίες λιανικής που θα αποφέρει έσοδα και ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

    Τα αποτελέσματα του 2021 έδειξαν ότι οι συστημικές τράπεζες έριξαν περισσότερα από 24 δις ευρώ νέα δάνεια στην αγορά χρηματοδοτώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τον στόχο τους να διαμορφώνεται υψηλότερα για το 2022. Ταυτόχρονα περιόρισαν κάτω από τα 15 δις ευρώ το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων. Βέβαια για φέτος –υπό κανονικές συνθήκες- περίμεναν γύρω στο 1,6 δις ευρώ νέα «κόκκινα». Αν το ποσό θα παραμείνει σ αυτό το επίπεδο ή θα είναι μεγαλύτερο θα κριθεί από την πίεση του ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πως θα συμπεριφερθούν σχεδόν 100 χιλιάδες δάνεια για τα οποία λήγουν οι επιδοτήσεις των προγραμμάτων Γέφυρα 1 και 2.

    Σε κάθε περίπτωση οι Ελληνες τραπεζίτες εκτιμούν πως παρότι διανύουμε περίοδο αβεβαιότητας τα  επιχειρησιακά τους σχέδια δεν θα επηρεαστούν. Και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανησυχία για αύξηση των «κόκκινων» δανείων από την κρίση.

    Η Τράπεζα Πειραιώς έχει στόχο το 2022 να χρηματοδοτήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με περισσότερα από  6 δις ευρώ φέτος και ταυτόχρονα να περιορίσει το απόθεμα των προβληματικών δανείων της στο 8%. Να σημειωθεί ότι στο του 2021 η  Πειραιώς είχε μειώσει  στα  4,9 δισ ευρώ (από 22,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2020) τα «κοκκινα» δάνεια με τον δείκτη καθυστερήσεων να περιορίζεται στο  12,6% (από  45,3% ένα χρόνο πριν). Ο CEO της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου θα παρουσιάσει στις 6 Απριλίου το νέο στρατηγικό σχέδιο της Πειραιώς με αναλυτικούς στόχους για την περίοδο 2022-2025. Σε ότι αφορά τη γεωπολιτική κρίση ο κ. Μεγάλου εκτιμά πως οι  επιπτώσεις ενδέχεται να περιοριστούν με μέτρα ανάλογα της πανδημίας,  που αναμένεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Σύμφωνα με τον CEO της  Εθνικής Τράπεζας  Παύλο Μυλωνά, η ΕΤΕ στοχεύει σε 5 δις ευρώ νέες εκταμιεύσεις φέτος. Στο τέλος  του 2022 στόχος είναι το  απόθεμα των «κόκκινων» δανείων να διαμορφωθει στο  1,8 δισ. ευρώ (από 2,1 δισ. το 2021). Ηδη η  Εθνική είναι η δεύτερη συστημική τράπεζα που περιόρισε στο  6,9% το ποσοστό των προβληματικών δανείων της και έχει στόχο το 3% μέχρι το τέλος του 2024. Η τράπεζα έχει μηδενική έκθεση στην αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ενώ για τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, ο κ.  Μυλωνάς εκτιμά πως μεγάλο μέρος από τις αρνητικές επιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν με μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση.

    Ο στόχος του CEO της Eurobank Φωκίωνα Καραβία  είναι να μειώσει το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων της κάτω από το 5%. Στο τέλος του 2021 ο δείκτης των NPEs μειώθηκε στο 6,8% (από 14% το 2020) και η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων, το απόθεμα των οποίων υποχώρησε κατά 2,9 δισ. ευρώ το 2021 και διαμορφώθηκε σε 2,8 δισ. ευρώ. Για την τριετία 2022-2024 η Eurobank αναμένει νέα «κόκκινα» δάνεια, ύψους 800 εκατ. ευρώ (τα 400 εκ ευρώ φέτος).

    Η έκθεση της τράπεζας στην αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι επουσιώδης με 80 εκατ. ευρώ δάνεια -που έχουν εξασφαλίσεις σε μετρητά και ακίνητα- και χαμηλότερα από 50 εκατ ευρώ υπολογίζονται οι  επιπτώσεις που αφορούν επιχειρηματική δραστηριότητα (εισαγωγές-εξαγωγές).

    Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, υπάρχει ενδεχόμενο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι επιπτώσεις από τον πόλεμο να είναι εμφανείς τόσο στις νέες χορηγήσεις, επηρεάζοντας την ζήτηση για δανεισμό, αλλά και στις εκδόσεις ομολόγων από εταιρείες.

    Για την Alpha Bank και τον CEO Βασίλη Ψάλτη ο στόχος είναι η τράπεζα να πετύχει φέτος καθαρή πιστωτική επέκταση 2,2 δις ευρώ και να περιορίσει τον δείκτη των προβληματικών δανείων στο 5%.

    Η έκθεση της τράπεζας στην ουκρανική κρίση είναι περιορισμένη, με δάνεια ύψους 43 εκατ ευρω σε  Ρωσία και Ουκρανία και 84 εκατ. ευρώ καταθέσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη αν και  «η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ρίχνει σκιά αβεβαιότητας στις προοπτικές του τρέχοντος έτους, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς το ύψος του πληθωρισμού και τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», δεν θα επηρεάσει το επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας. Οι 5 στόχοι της Alpha Bank για το 2022 είναι, ο διπλασιασμος της καθαρής πιστωτικής επέκτασης, η μείωση των «κόκκινων»  δανείων, οργανικά έσοδα άνω του 1,5 δις ευρώ, περιορισμός του κόστους, ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας.

    Διαβάστε επίσης

    Μαζικές επιθέσεις απατεώνων σε κατόχους χρεωστικών καρτών – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): 5 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις τον χρόνο, στο 3% τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι το 2024

    Χρήστος Μεγάλου: Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς η καθαρή πιστωτική επέκταση 1,3 δισ. ευρώ για το 2022 – Νέο business plan στις 6 Απριλίου



    ΣΧΟΛΙΑ