• Τράπεζες

    Προβάδισμα για την Pimco στην αγορά των «κόκκινων» δανείων


    Προβάδισμα στην αγορά των «κόκκινων» δανείων θα έχει σύντομα η Pimco, καθώς οι συνομιλίες για να κλείσει η συμφωνία με τη Eurobank βρίσκονται στην τελική ευθεία και τα επόμενα 24ωρα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

    Τις «αποκλειστικές» αυτές συνομιλίες PimcoEurobank, για τη μεταβίβαση του project Cairo (κόκκινα δάνεια ύψους 7,4 δισ. ευρώ) και της μονάδας FPS που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων της τράπεζας), τις παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ανταγωνιστές του αμερικανικού fund, καθώς η συμφωνία που επίκειται με την τράπεζα θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αγορά των «κόκκινων» δανείων.

    Με την ολοκλήρωση του deal η Pimco θα διαχειρίζεται προβληματικά δάνεια ύψους 26 δισ. ευρώ (τα 2,5 δισ. ευρώ του project Pillar, τα 7,4 δισ. ευρώ του Cairo και τα 16 δισ. ευρώ που έχει υπό διαχείριση η FPS), δηλαδή το 1/3 των συνολικών «κόκκινων» δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Φυσικό και επόμενο λοιπόν οι ανταγωνιστές να «παρακολουθούν» με αυξημένο ενδιαφέρον τις συνομιλίες, καθώς δεν αποκλείεται η Pimco να εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την διαχείριση των «κόκκινων» ανοιγμάτων και των άλλων δύο συστημικών τραπεζών που δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε δικές τους λύσεις.

    Πάντως για την υπόθεση υπήρξε χθες συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του διεθνούς επενδυτικού ομίλου της Pimco στις ΗΠΑ, ενώ ανάλογη συνεδρίαση έλαβε χώρα και αργά χθες το βράδυ.

    Υπενθυμίζουμε ότι –σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η Eurobank- την 1η Ιανουαρίου 2020 θα ξεκινήσει και επίσημα η λειτουργία της νέας εταιρείας, που θα αναλάβει τη διαχείριση των 26 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων της τράπεζας.

    Ο έμπειρος τραπεζίτης κ. Θόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής CEO της Eurobank, θα είναι ο επικεφαλής του σχήματος που θα «τρέξει» την επιχείρηση να καθαρίσει τα  26 δισ. ευρώ των προβληματικών  οφειλών.

    Το επιτελείο κατά πάσα πιθανότητα θα στεγαστεί σε κτίριο της τράπεζας στον Ταύρο και η ομάδα θα απαρτίζεται από σχεδόν 1.000 άτομα, τους 700 εργαζόμενους της FPS και άλλους 300 υπαλλήλους της Eurobank.



    ΣΧΟΛΙΑ