Τράπεζες

Eurobank – Pimco: Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η συμφωνία για τη μεταβίβαση του project Cairo

  • NewsRoom
eurobank

Eurobank


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία μεταξύ Eurobank και Pimco  για τη μεταβίβαση του project Cairo (κόκκινα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ) και της μονάδας FPS που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων της τράπεζας.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, αν και πέρασε η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Σεπτεμβρίου για τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, δόθηκε άτυπη παράταση και οι ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Νωρίτερα, σε δημοσίευμα του το Reuters ανέφερε πως η  Eurobank δυσκολεύεται να ολοκληρώσει την πώληση επικαλούμενο πηγές, προσθέτοντας ότι η τράπεζα αποτιμά την μονάδα FPS σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ και ότι η Pimco εκτιμά την αξία της μονάδας πολύ χαμηλότερη από αυτή.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές της τράπεζας, η Eurobank επιθυμεί να ολοκληρώσει την πώληση της FPS και συνεχίζει τις συνομιλίες με την PIMCO παρά τις αποκλίνουσες απόψεις για την αξία της μονάδας.

Η Eurobank την 1η Ιουλίου επέλεξε την PIMCO, τον έκτο μεγαλύτερο επενδυτή της, ως τον προτιμώμενο πλειοδότη για ένα ποσοστό 80% στη μονάδα χρηματοοικονομικού προγραμματισμού της (Financial Planning Services – FPS), ορίζοντας προθεσμία τριών μηνών για να καταλήξει σε συμφωνία

Όπως τονίζει το πρακτορείο, η πώληση αποτελεί βασικό στοιχείο των προσπαθειών καθαρισμού του ισολογισμού της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελλάδας, η οποία έχει υποσχεθεί να μειώσει γρήγορα τα προβληματικά δάνεια που αποτελούν το ένα τρίτο των συνολικών δανείων της.

Οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιέζουν τις τράπεζες της Ελλάδας να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια. Τώρα που η οικονομική ανάπτυξη επιστρέφει, οι αρχές θέλουν οι τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Οι μεγάλες πωλήσεις χαρτοφυλακίου άνοιξαν μια κερδοφόρα αγορά για επενδυτές σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Οι μονάδες ανάκτησης δανείων, όπως η FPS, οι οποίες φέρουν μαζί τους μακροπρόθεσμες συμβάσεις είσπραξης οφειλών, έχουν μεγάλη ζήτηση και οι τράπεζες τις πωλούν μαζί με «πακέτα» δανείων.

Οι πληροφορίες για ασυμφωνία με την Pimco οδηγεί το Asset Protection Scheme σε καθυστέρηση, καθώς η Eurobank θα πρέπει να μιλήσει με τους άλλους δυο υποψηφίους.


ΣΧΟΛΙΑ