• Τράπεζες

    Πρώτη κατοικία: «Κόφτες» από καταθέσεις και περιουσία-Ποιοι δανειολήπτες δεν μπαίνουν στο νέο πλαίσιο

    πρώτη κατοικία


    «Κόφτες» σε περιουσία και καταθέσεις, βάζει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Σε γενικές γραμμές οκτώ κατηγορίες «κόκκινων» οφειλετών μένουν εκτός προστασίας.

    Όπως είναι γνωστό τα αιτήματα για να ενταχθεί κάποιος στη νέα ρύθμιση θα υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα «βλέπει» το πλήρες τραπεζικό (δάνεια και καταθέσεις) και φορολογικό (ακίνητη περιουσία, εισοδήματα) του κάθε δανειολήπτη.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, «κόκκινοι» δανειολήπτες με  καταθέσεις, το ύψος των οποίων υπερβαίνει  το 50%  των οφειλών που πρόκειται να ρυθμίσουν, θα αποκλείονται από τις νέες ρυθμίσεις, που συνοδεύονται με χαμηλό επιτόκιο, «κούρεμα» και επιδότηση δόσης. Δηλαδή αν θέλουν να ρυθμίσουν οφειλές 130.000 ευρώ, οι καταθέσεις τους στις 31 Δεκεμβρίου 2018 έπρεπε να είναι μικρότερες από 65.000 ευρώ.

    Εκτός  πλαισίου θα βρίσκονται και οι δανειολήπτες που η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους  -εξαιρούμενης της πρώτης κατοικίας τους-  υπερβαίνει το διπλάσιο της προς ρύθμιση οφειλής τους. Αν δηλαδή πρόκειται να ρυθμιστούν οφειλές  130.000 ευρώ, τα υπόλοιπα κάθε είδους ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του ο οφειλέτης –δηλαδή το εξοχικό, το σπίτι στο χωριό, το οικόπεδο  ή τα αγροτεμάχια, το κατάστημα κλπ-  θα πρέπει να έχουν αξία χαμηλότερη από 260.000 ευρώ.

    Επίσης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου νόμου δεν μπορούν να ενταχθούν:

    •   Οφειλέτες που δεν πληρούν τα βασικά κριτήρια του νέου νόμου, και συγκεκριμένα  η αντικειμενική αξία της α΄κατοικίας να είναι  μέχρι 250.000 ευρώ, το υπόλοιπο δανεισμού με προσημείωση ή εγγύηση πρώτη κατοικία να είναι μέχρι 130.000 ευρώ, το  εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 12.500 για τον άγαμο μέχρι τις  36.000 για τρίτεκνη οικογένεια.
    • «Κόκκινα» δάνεια, που όμως δεν έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία.
    • «Κόκκινα» δάνεια με προσημείωση  δευτερεύουσα κατοικία.
    • Τα δάνεια που δεν είχαν «κοκκινίσει»  στις 31 Δεκεμβρίου 2018, δεν ήταν δηλαδή σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.
    • Δανειολήπτες που ζήτησαν την προστασία του νόμου Κατσέλη και και το δικαστήριο με  οριστική απόφαση, έκρινε ότι υπήρχε «δόλος». Ότι δηλαδή ο οφειλέτης με δόλο απέκρυψε ή παραποίησε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την  εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση του.
    • Η νέα ρύθμιση έχει στόχο να αποκλείσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Και για το λόγο αυτό μέσω της πλατφόρμας θα σκανάρεται το  πλήρες περιουσιακό και εισοδηματικό προφίλ, όλων εκείνων που θα καταθέτουν αίτημα υπαγωγής στο νέο πλαίσιο.
    • Οι προστατευτικές διατάξεις του νέου νόμου δεν θα ισχύουν και και για όλους εκείνους τους οφειλέτες, εναντίον των οποίων έχουν ολοκληρωθεί δικαστικές ενέργειες, και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες κατάσχεσης. Δηλαδή έχουν  καταγγελθεί τα δάνεια, έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής και κινηθεί οι διαδικασίες πλειστηριασμού.

    Να σημειωθεί ότι η νέα ρύθμιση  δικαιώνει εμπόρους και επιτηδευματίες, οι  οποίοι  ενώ  δεν το πρόβλεπε ο νόμος Κατσέλη,  ζήτησαν την προστασία του,  και το δικαστήριο με οριστική απόφαση τους «πέταξε» εκτός,  λόγω ιδιότητας. Τώρα έχουν  το δικαίωμα να υποβάλλουν εκ νέου αίτημα στην πλατφόρμα.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το νέο πλαίσιο  για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Τρίτη 5 Μαρτίου, θα ψηφιστεί άμεσα και θα έχει ισχύ από την 1 Μαρτίου 2019, καθώς χθες έληξε η παράταση για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη.

    Στο νέο πλαίσιο εκτιμάται ότι θα ενταχθούν 200.000 δανειολήπτες, που είχαν «κόκκινες» οφειλές από στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επαγγελματικά δάνεια, με προσημείωση ή εγγύηση πρώτη κατοικία στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Το ύψος των στεγαστικών είναι 6 με 6,5 δις ευρώ και 3 δισ. ευρώ τα μικρά επιχειρηματικά με εγγύηση πρώτη κατοικία.

    Εκτιμάται –σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών-  ότι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη από 90 μέρες βρίσκονται περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια δάνεια όλων των κατηγοριών, δηλαδή στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά (συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών). Από αυτά τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια υπολογίζονται σε 300.000, εκ των οποίων τα  2/3 έχουν ζητήσει την προστασία του ν. Κατσέλη. Μέχρι σήμερα τα ειρηνοδικεία της χώρας έχουν εκδώσει περί τις 60.000 αποφάσεις διευθέτησης στεγαστικών δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΕΚΤ : Η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία βλάπτει σοβαρά τις τράπεζες και την οικονομία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτη Κατοικία: Γιατί οι τράπεζες υποχρεώθηκαν σε συμφωνία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτές είναι οι τελικές ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας



    ΣΧΟΛΙΑ