• Τράπεζες

    Πρώτη Κατοικία: Γιατί οι τράπεζες υποχρεώθηκαν σε συμφωνία

    καραβιας-φωκιων-βασιλης-ψαλτης-παυλος-μυλωνας-χρηστος-μεγαλου

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Νούμερο 1 πρόβλημα για τους ισολογισμούς των τραπεζών αποτελούν τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, το ύψος των οποίων αυξάνεται αντί να μειώνεται. Αυτό επισημαίνει στην έκθεσή της η Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθεση μάλιστα με τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά δάνεια, που μειώθηκαν μέσα στο 2018, τα κόκκινα στεγαστικά βαίνουν αυξανόμενα, αγγίζοντας ως ποσοστό το 44,7% του συνολικού χαρτοφυλακίου των στεγαστικών δανείων, το υψηλότερο δηλαδή σημείο από την έναρξη της κρίσης.

    Όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς των τραπεζών τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά ανοίγματα ανέρχονται:

    • για την Alpha Bank στα 9,5 δις ευρώ σε σύνολο 18,9 δις ευρώ που είναι το στεγαστικό της χαρτοφυλάκιο,

    • για τη Eurobank στα 6,3 δις ευρώ σε σύνολο 16,4 δις ευρώ που είναι το στεγαστικό της χαρτοφυλάκιο,

    • για την Εθνική τράπεζα στα 7,1 δις ευρώ σε σύνολο 15,9 δις ευρώ που είναι το στεγαστικό της χαρτοφυλάκιο και

    • για την τράπεζα Πειραιώς στα 6,3 δις ευρώ σε σύνολο 14,6 δις ευρώ που είναι το στεγαστικό της χαρτοφυλάκιο.

    Η ανοδική τάση που καταγράφει το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών είναι σε άμεση συσχέτιση με την υψηλή προστασία που παρέχει μέχρι σήμερα ο νόμος Κατσέλη, στην προστατευτική ομπρέλα του οποίου βρίσκονται ήδη 17 δις ευρώ στεγαστικών δανείων.

    Το γεγονός ότι ο νόμος λειτουργεί ως καταφύγιο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές είναι πλέον κάτι παραπάνω από προφανές και ο φόβος ότι η ρύθμιση στην οποία κατέληξαν μόλις χθες κυβέρνηση και τράπεζες, θα ενισχύσει την κουλτούρα αθέτησης πληρωμών, όπως προειδοποιεί η Κομισιόν, είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

    Τα γενναιόδωρα όρια του νόμου τόσο σε σχέση με την αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται (250.000 ευρώ αντικειμενική) όσο και με το ύψος του χρέους (130.000 ευρώ υπόλοιπο οφειλής ανά Τράπεζα), σε συνδυασμό με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που υπάρχει στη χώρα, θα ανοίξει τις ορέξεις των στρατηγικών κακοπληρωτών.

    Είναι προφανές ότι οι τράπεζες υποχρεώθηκαν σε μια συμφωνία με την ελπίδα ότι η αυτοματοποίηση των διαδικασιών θα αποτελέσει τη βάση για να φύγει το πρόβλημα από τα δικαστήρια, στις αίθουσες των οποίων εκκρεμούν πάνω από 100.319 υποθέσεις με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη χθεσινή 2η μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν.

    Οι τράπεζες ανεβάζουν τον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων στις 155.000 και η διάσταση που υπάρχει από τους αριθμούς είναι ενδεικτική του χάους που υπάρχει ως προς τον πραγματικό αριθμό αυτών των υποθέσεων που είναι υπό προστασία.

    Οι τράπεζες ευελπιστούν ότι εκτός από την αυτοματοποίηση των διαδικασιών και τη δέσμευση για συνολική αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη, που μπήκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως κόκκινη γραμμή την τελευταία στιγμή από την πλευρά των τραπεζών, η επιδότηση που θα παρέχει το κράτος, θα αποτελέσει το καρότο για μια σημαντική μερίδα οφειλετών να κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί έως τον Απρίλιο και να ρυθμίσουν το δάνειό τους.

    Στο μεταξύ και με βάση τη συμφωνία οι τράπεζες συμφώνησαν να υπάρξει άτυπο μορατόριουμ για τους πλειστηριασμούς ακινήτων αυτών των οφειλετών, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους ανέρχονται στις 180.000!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτές είναι οι τελικές ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εμπλοκή με τις ιδιοκτησίες στα νησιά όπως η Μύκονος μπλοκάρουν την κτηματαγορά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανδρέας Χασάπης (Eurobank): «Ποιες εταιρείες ψάχνουμε για να δώσουμε δάνεια»



    ΣΧΟΛΙΑ