• Τράπεζες

    Πρώτη κατοικία: Ύστατη ευκαιρία για συμβιβασμό κυβέρνησης-τραπεζών στο Μαξίμου

    Γιάννης Δραγασάκης - Αλέξης Τσίπρας


    Σήμερα το απόγευμα έχει οριστεί η συνάντηση-σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου με τους CEO των ελληνικών τραπεζών, με θέμα το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

    Οι τραπεζίτες θα ενημερωθούν για το σχέδιο που έχει εκπονηθεί και θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, και στόχος είναι να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές ώστε να υπάρξει συμφωνία για το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

    Στη σύσκεψη –στην οποία είναι πιθανό να παραστεί και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας- θα μετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Λιάκος. Και από τις τράπεζες οι CEO κ.κ. Χρήστος Μεγάλου- Πειραιώς, Φωκίων Καραβίας – Eurobank, Βασίλης Ψάλτης – Alpha, Παύλος Μυλωνάς – Εθνική και Θόδωρος Πανταλάκης- Attica.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, έχει δύο βασικούς άξονες καθώς:

    • Στο νέο νόμο θα μπορούν να ενταχθούν δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια που έχουν ενέχυρο πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ.
    • Δικαίωμα στην επιδότηση της δόσης –κατά το 1/3- στα πρότυπα του κυπριακού μοντέλου «Εστία», θα έχουν μόνο εκείνοι οι δανειολήπτες με «κόκκινο» στεγαστικό, για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ.

    Τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι οι δανειολήπτες θα είναι απολύτως συνεπείς στις πληρωμές των νέων δόσεων, διαφορετικά θα χάνουν την προστασία.

    Ο χρόνος πιέζει, διότι το σχέδιο νόμου πρέπει να παρουσιασθεί στους θεσμούς μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε να νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, όπως είναι η πρόθεση της κυβέρνησης.

    Στη σημερινή συνάντηση οι τραπεζίτες θα παρουσιάσουν το δικό τους σχέδιο, το οποίο βασίζεται στα σενάρια προσομοίωσης που έχει «τρέξει» το NPL Forum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σε συνεργασία με την PwC, και τα οποία μετρούν τις επιπτώσεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, ανάλογα με το ποσό που διαμορφωθεί η αξία της πρώτης κατοικίας και το ποσοστό «κουρέματος» του δανείου.

    Οι τραπεζίτες επιμένουν ότι η προστασία θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, και όχι όλα τα δάνεια που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, δηλαδή επιχειρηματικά, καταναλωτικά κλπ. Και το ποσό προστασίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

    Οι δύο πλευρές διαφωνούν τόσο στην αξία της πρώτης κατοικίας, όσο και στο ποια δάνεια θα πρέπει να τύχουν προστασίας.

    Ωστόσο οι τραπεζίτες φαίνεται πως θα κάνουν ένα βήμα πίσω και αν το πλαίσιο αφορά αμιγώς στεγαστικά δάνεια, είναι διατεθειμένοι να «ανέβουν» στις 150.000 ευρώ αξία πρώτης κατοικίας.

    Στο θέμα αναφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας- Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε εκδήλωση στη Νέα Ιωνία, σημειώνοντας πως, θα υπάρξει επέκταση της προστασίας και σε άλλες κατηγορίες δανειοληπτών που μέχρι τώρα δεν περιλαμβάνονται. Όπως είπε το νέο πλαίσιο θα προβλέπει «κούρεμα», μειωμένο επιτόκιο, επιδότηση της δόσης, μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, ώστε ο δανειολήπτης να πληρώνει μικρότερη δόση για το δάνειο του.

    Παράλληλα «τρέχουν» και τα σχέδια για του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας Ελλάδος, που αφορούν τη συνολική μείωση των προβληματικών δανείων (85 δις ευρώ).

    Το σχέδιο της ΤτΕ προβλέπει τη μεταβίβαση 40 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων σε Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (SPV), με «προίκα» 7,4 δισ. ευρώ από τον αναβαλλόμενο φόρο. Το σχέδιο παρουσιάζεται σήμερα και αύριο σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον.

    Η πρόταση του ΤΧΣ, προβλέπει τη μεταφορά «κόκκινων» δανείων ύψους 15-20 δισ. ευρώ σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (Asset Protection Schemes) που θα συστήσουν οι τράπεζες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι δύο άξονες στο νέο σχέδιο για την πρώτη κατοικία: Ποια δάνεια θα αφορά, ποιοι θα δικαιούνται επιδότηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτη κατοικία: Σκληρή γραμμή διαλέγουν κυβέρνηση και τράπεζες – Ο ρόλος της ΕΚΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρώτη κατοικία: «Τρέχουν» για τη «χρυσή τομή» κυβέρνηση και τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ