• Τράπεζες

    Πρώτη κατοικία: «Τρέχουν» για τη «χρυσή τομή» κυβέρνηση και τράπεζες


    «Τρέχουν» κυβέρνηση και τράπεζες για να είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσα στην εβδομάδα και την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, να έχει παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να πάρει και την τελική έγκριση.

    Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, με ένα σχέδιο ρεαλιστικό, που θα προστατεύει τα σπίτια των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, θα αποκλείει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από κάθε μορφής προστασία και ταυτόχρονα θα θεσπίζει το νέο πτωχευτικό κώδικα για τους ιδιώτες.

    Η άσκηση είναι δύσκολη άσκηση, καθώς έχει  πολλές παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

    «Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο ρεαλιστικό, που θα δώσει λύση σε βάθος χρόνου», αναφέρει στο mononews.gr τραπεζικό στέλεχος, παραδέχεται πως η προεργασία είναι σε προχωρημένο στάδιο, όμως παραμένει η  διάσταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και τράπεζες για την αξία προστασίας.

    Εξάλλου για σήμερα είναι προγραμματισμένη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα και Τρίτη- Τετάρτη οι τράπεζες θα παραδώσουν στο κυβερνητικό επιτελείο το δικό τους σχέδιο το οποίο επεξεργάστηκε το  NPL  Forum της  Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πάνω σε σενάρια που «έτρεξε» η PwC, για κάθε τράπεζα χωριστά. Αυτά τα σενάρια προσομοίωσης έγιναν με βάση το ύψος των «κόκκινων» δανείων, το ύψος των προβλέψεων  και την αξία των ακινήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί που μπορεί να διαμορφωθεί το μέγιστο ποσοστό «κουρέματος» και που πρέπει να τεθεί το όριο προστασίας για να μην δημιουργηθούν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

    Η περίμετρος για το όριο προστασίας και το ύψος του «κουρέματος» είναι το κονδύλι των 200 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για την επιδότηση της δόσης των στεγαστικών που θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο νόμο.

    Το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα είναι στη λογική του κυπριακού μοντέλου  «Εστία» που έχει ως βάση τη σχέση αξίας δανείου και υποκείμενου ακινήτου (loan to value). Δηλαδή, όταν η αξία του δανείου είναι υψηλότερη από την τρέχουσα αξία του ακινήτου, η τράπεζα θα «κουρεύει» το υπερβάλλον ποσό, στη συνέχεια θα συμφωνεί με τον δανειολήπτη νέα ρύθμιση, η δόση της οποίας θα επιδοτείται κατά το 1/3 από το κράτος.

    Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η άσκηση είναι δύσκολη, διότι οι  επιπτώσεις από το «κούρεμα», πρέπει να εκτιμηθούν και να προβλεφθούν σε βάθος χρόνου και σε συνδυασμό με τη γενικότερη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Κυβέρνηση και τράπεζες ενώ συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει η προστασία της πρώτης κατοικίας, εντούτοις διαφωνούν στο όριο προστασίας.

    Η κυβέρνηση βάζει τον πήχη σχετικά ψηλά, ενώ οι τράπεζες από την πλευρά τους επιμένουν ότι πρέπει να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 100.000 με 120.000 ευρώ (ποσό που καλύπτει πάνω από το 80% των στεγαστικών).

    Επίσης οι τράπεζες ζητούν η προστασία να αφορά μόνο τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας και όχι όλα τα δάνεια (καταναλωτικά, μικρά επιχειρηματικά) που έχουν ως εγγύηση πρώτη κατοικία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θεόδωρος Δουζόγλου: Ο ομογενής «φάντασμα» από τη Βενεζουέλα, οι business στην Ελλάδα και οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mr Fresh: Η αγωνία για την επιβίωση, ο μισθός των 5.000 ευρώ, η Mercedes και η Porsche 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι αδελφοί Δομαζάκη, η Creta Farms και η απάντηση του mononews



    ΣΧΟΛΙΑ