• Τράπεζες

    Praxia Bank: Πώς ο Bob Diamond χτίζει τη δική του τράπεζα στην Ελλάδα

    • Bloomberg

    Αναστασία Σακελλαρίου, επικεφαλής Praxia Bank


    Στην άντληση πρόσθετων κεφαλαίων ύψους έως και 300 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2022, για την επέκταση των δραστηριοτήτων της, στοχεύει η Praxia Bank, η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις της διευθύνουσας συμβούλου της τράπεζας στο Bloomberg, βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με πιθανούς επενδυτές. Μάλιστα, στα σχέδια της Praxia Bank, η οποία απασχολεί σήμερα 120 άτομα, είναι να προσλάβει άλλα 300 άτομα προσωπικό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Στόχος της τράπεζας, που σήμερα διαθέτει ένα κατάστημα, είναι να αυξήσει τον αριθμό των καταστημάτων της σε πέντε.

    Όπως λέει ακόμη η CEO της Praxia κ. Σακελλαρίου, η Atlas Merchant Capital του πρώην επικεφαλής της Barclays Bob Diamond, έχει δεσμευθεί να επενδύσει στην Praxia Bank περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.

    «Δεδομένων των θετικών προοπτικών που ανοίγονται στην Ελλάδα καθώς βγαίνει από την κρίση, η Atlas Merchant Capital είδε νωρίς τη σημαντική ευκαιρία που ανοιγόταν στην αγορά για την ανάπτυξη μιας εξειδικευμένης τράπεζας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Σακελλαρίου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

    «Με την παρουσία ενός ισχυρού μετόχου, όπως η Atlas, βρισκόμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση για να ολοκληρώσουμε το χτίσιμο της αρχιτεκτονικής της τράπεζας και να βάλουμε εμπρός τα σχέδιά μας», ανέφερε επίσης η κ. Σακελλαρίου.

    Όπως σημειώνει το Bloomberg, στόχος του Bob Diamond, ο οποίος είναι από τους λίγους αισιόδοξους για την πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, είναι να δημιουργήσει μια τράπεζα που θα μπορεί να ανταγωνίζεται τους ήδη υπάρχοντες «παίκτες» της αγοράς.

    Ο ίδιος είπε μάλιστα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στις 26 Σεπτεμβρίου ότι θεωρεί πως η συγκέντρωση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο θα δημιουργήσει ευκαιρίες για όσους επενδύουν στις τράπεζες της περιοχής, ιδίως σε χώρες όπως η Ελλάδα.

    Η Praxia, από την πλευρά της, επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έναν τομέα που αντιστοιχεί, σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίου, στο 35% της ελληνικής οικονομίας και απασχολεί περισσότερα από 400.000 άτομα.

    Έναν τομέα, επίσης, που έχει δύσκολα πρόσβαση σε χρηματοδοτικά κεφάλαια, κάτι που γνωρίζει καλά η κ. Σακελλαρίου από τη θητεία της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επισημαίνει το Bloomberg.

    Praxia Bank



    ΣΧΟΛΙΑ