• Τράπεζες

    PQH: Αναζητά και πάλι αγοραστές για κόκκινα δάνεια 4,8 δισ. ευρώ – Σε τρία κομμάτια έσπασε το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη

    Σπύρος Ρασιάς Διευθύνων Σύμβουλος της PQH

    Σπύρος Ρασιάς Διευθύνων Σύμβουλος της PQH


    Στα τρία έσπασε το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη της PQH και βγαίνει ξανά στην αγορά ως Alphabet, μήπως και υπάρξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του από επενδυτές και servicers.

    H προκήρυξη για την έναρξη του διαγωνισμού έχει ήδη δημοσιευθεί και αφορά τρία πακέτα «κόκκινων» δανείων λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 14,7 δισ. ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν κάθε προσπάθεια της PQH να ρευστοποιήσει το Αριάδνη των 5,2 δισ. ευρώ είχε πέσει στο κενό, καθώς οι επενδυτές ζητούσαν να «σπάσει» σε περισσότερα κομμάτια.

    Το VDR ανοίγει τη Δευτέρα και η PQH –η εταιρεία εκκαθάρισης στην οποία περιήλθαν προβληματικά δάνεια 13 τραπεζών – προσδοκά ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές και servicers να αποκτήσουν τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

    Μάλιστα, σε ενημέρωση της εταιρείας αναφέρθηκε πως σκοπός της PQH είναι η ρευστοποίηση των χαρτοφυλακίων.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους και οι δεσμευτικές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

    Προς πώληση βγαίνουν τρία χαρτοφυλάκια.

    Ένα με δάνεια λιανικής λογιστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,8 δισ. ευρώ, πρόκειται για δάνεια 16.000 οφειλετών και έχουν εξασφαλίσεις.

    Ένα χαρτοφυλάκιο με επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 5,1 δισ. ευρώ, δάνεια που ανήκουν σε 7.500 οφειλέτες.

    Ένα χαρτοφυλάκιο με χαμηλές εξασφαλίσεις – ανεξασφάλιστο που περιλαμβάνει δάνεια όλων των κατηγοριών λογιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 4,8 δισ. ευρώ, 17.500 οφειλετών.

    Να σημειωθεί ότι τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο προβληματικό χαρτοφυλάκιο είναι δάνεια που χορηγήθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα, σε ποσοστό σχεδόν 65%.

    Η εμπορική αξία των ακινήτων που έχουν ως εξασφαλίσεις τα δάνεια ανέρχονται στα 2,4 δισ. ευρώ για το χαρτοφυλάκιο λιανικής, στα 3,1 δισ. ευρώ για το επιχειρηματικό και στο 1 δισ. ευρώ για το χαρτοφυλάκιο με χαμηλές εξασφαλίσεις.

    Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως στη διαχείριση της PQH θα μείνουν δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ, που είναι αγροτικά, καθώς και δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Στα αζήτητα το project Αριάδνη των 5,2 δισ ευρώ- «πάγωσε» κάθε διαδικασία για την πώληση του

    Τάνια Σουσάρη – PQH: Το μεγάλο φιάσκο της πώλησης του «Αριάδνη» και τα λάθη της Morgan Stanley

    Eurobank – Καραβίας: Η διαγραφή των μετοχών του ΤΧΣ και η δημιουργία αξίας για όλους τους μετόχους



    ΣΧΟΛΙΑ