• Τράπεζες

    Eurobank – Καραβίας: Η διαγραφή των μετοχών του ΤΧΣ και η δημιουργία αξίας για όλους τους μετόχους

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Η πρωτοπορία της Eurobank, καθώς έγινε η πρώτη αμιγώς ιδιωτική συστημική τράπεζα με την επαναγορά του 1,4% από το ΤΧΣ, δημιουργεί νέα δεδομένα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    «Η διοίκηση της τράπεζας θα προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση αυτών των μετοχών», απάντησε σε σχετική ερώτηση του mononews.gr ανώτατη πηγή της Eurobank.

    Συγκεκριμένα θα διαγραφούν 52,08 εκατ. μετοχές που αποκτήθηκαν έναντι 93,7 εκατ ευρώ (1,8 ευρώ /μετοχή).

    Με την κίνηση αυτή παίρνει σάρκα και οστά η δημιουργία αξίας για όλους τους μετόχους, καθώς από τη μία πλευρά αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή –o αριθμός των οποίων περιορίζεται- ενώ από την άλλη επαυξάνεται το ποσό του μερίσματος που αντιστοιχεί επίσης ανά μετοχή, όταν η ΕΚΤ δώσει και επισήμως το πράσινο φως για τη διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες.

    «Ήμασταν και είμαστε στην πρωτοπορία του κλάδου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στην επιστολή που έστειλε χθες στο προσωπικό της τράπεζας.

    Η τράπεζα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση

    Ο Φωκίων Καραβίας ανέλαβε το τιμόνι της Eurobank τον Φεβρουάριο του 2015, διοικεί την τράπεζα 8,5 χρόνια και είναι σήμερα ο μακροβιότερος CEO στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

    Και η τράπεζα που διοικεί έχει τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από τις εγχώριες συστημικές τράπεζες, που ανήλθε χθες στα 5,515 δισ. ευρώ, με τη μετοχή της να «κλίνει» στο 1,484 ευρώ.

    Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών η Eurobank θα είναι η τράπεζα που θα εμφανίσει τα περισσότερα καθαρά κέρδη για τη χρήση του 2023. Κέρδη που αναμένονται στην περιοχή του 1,1 δισ. ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια του μεγάλου διορθωτικού κύκλου που έχει ανοίξει στις τράπεζες η Eurobank έχει καταγράψει τις μικρότερες απώλειες από τα τελευταία υψηλά της μετοχής στο 1,651 ευρώ/μετοχή που σημείωσε στις 14 Ιουλίου 2023.

    Από τότε μέχρι χθες η μετοχή της υποχώρησε κατά 10,11% όταν οι μετοχές των άλλων συστημικών τραπεζών «έγραψαν» από 18%-26%.

    Από την αρχή του χρόνου και σε σχέση πάντα με το χθεσινό κλείσιμο η μετοχή της Eurobank είναι κατά 40,7% υψηλότερα, όταν οι άλλες τράπεζες καταγράφουν κέρδη από 23,6% (Alpha Bank) μέχρι 94,4% (Τράπεζα Πειραιώς).

    Επιστρέψαμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε και εκεί που ανήκουμε

    «Η Eurobank είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που επιστρέφει αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί από όπου ξεκινήσαμε και εκεί που από τη φύση και το σκοπό μας ανήκουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο CEO  της Eurobank, Φωκίων Καραβίας σε επιστολή του προς το προσωπικό της τράπεζας.

    Σε άλλο σημείο της επιστολής του σημειώνει: «Είμαστε περήφανοι που ανοίξαμε και πρωταγωνιστήσαμε στον κύκλο της απαλλαγής των ελληνικών τραπεζών από τη βαριά κληρονομιά της κρίσης».

    Ακόμα κάνει αναφορά στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις της τράπεζας, όπως και στο ολιστικό πρόγραμμα εμπροσθοβαρούς μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω της συγχώνευσης με τη Grivalia, του εταιρικού μετασχηματισμού (hive down) και των τιτλοποιήσεων, που εφάρμοσε η τράπεζα το 2018.

    Η Eurobank είναι επίσης η τράπεζα με το μεγαλύτερο ενεργητικό  στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα με  81,5 δισ. ευρώ. Η τράπεζα με την στήριξη του βασικού της μετόχου Πρεμ Γουάτσα του Fairfax, που έχει το 32,45%, ήταν αυτή που έκανε το μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για την  εξυγίανση του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου της.

    «Θυμηθείτε ότι ήμασταν πρωτοπόροι στην αξιοποίηση αυτών των εργαλείων για την εξυγίανση του ισολογισμού και ότι εισαγάγαμε αυτή την καινοτομία με δική μας πρωτοβουλία, πριν ακόμη θεσμοθετηθεί το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής”. Ανοίξαμε έτσι το δρόμο που ακολούθησαν στη συνέχεια σχεδόν όλες οι υπόλοιπες τράπεζες», αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Καραβίας.

    Εξωστρέφεια

    Και θα πρέπει να αναφερθεί ακόμα πως η Eurobank είναι εκείνη που έχει τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια από όλες τις συστημικές τράπεζες. Και αυτό το επισημαίνει στην επιστολή του ο Φωκίων Καραβίας, σημειώνοντας με έμφαση:

    «Ήμασταν και είμαστε στην πρωτοπορία του κλάδου. Έτσι φτάσαμε να είναι σήμερα η Eurobank ένας ισχυρός ευρωπαϊκός τραπεζικός όμιλος, με κεντρικό συστημικό ρόλο σε τρεις κύριες αγορές στη γεωγραφική μας περιφέρεια (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία), με παρουσία σε διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα (Λουξεμβούργο και Λονδίνο), με δυναμικές κινήσεις στο εξωτερικό (όπως η απορρόφηση των θυγατρικών της Alpha, Πειραιώς και BNP στη Βουλγαρία και η σταδιακή απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου) και με στρατηγική την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Οι επενδυτές σπεύδουν να προεξοφλήσουν ταχεία αποκλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων!

    ΔΝΤ: «Ασφάλιστρο» ανάπτυξης οι μεταρρυθμίσεις – Προβληματισμός για τη δυναμική της οικονομίας το 2024

    Χρηματιστήριο: Το παρασκήνιο του ράλι, πώς στήθηκε η γραμμή άμυνας και γιατί σήμερα είναι μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις του 2023

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ