• Τράπεζες

    Πώς θα διανείμουν οι τράπεζες 30 δισ. σε ιδιώτες – «Χρηματοδοτήστε» είναι το μήνυμα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πάνω: Παύλος Μυλωνάς - Χρήστος Σταϊκούρας - Χρήστος Μεγάλου Κάτω: Βασίλης Ψάλτης - Γιώργος Ζαββός - Φωκίων Καραβίας

    Πάνω: Παύλος Μυλωνάς – Χρήστος Σταϊκούρας – Χρήστος Μεγάλου Κάτω: Βασίλης Ψάλτης – Γιώργος Ζαββός – Φωκίων Καραβίας


    Ένα γρήγορο πινγκ-πονγκ, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, πρόκειται να παιχθεί μεταξύ τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών στο σημερινό ραντεβού.

    Το δρόμο άλλωστε προς αυτήν την κατεύθυνση άνοιξε η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική αναφέρει μεταξύ άλλων σε μια ελεύθερη μετάφραση πως οι τράπεζες μπορούν και καλύτερα σε ότι αφορά τη χρηματοπιστωτική επέκταση.

    «Παράλληλα, τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ιδιαιτέρως με την παροχή κρατικών εγγυήσεων, συνέβαλαν στην επέκταση της τραπεζικής πίστης προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη δεδομένων των συνθηκών ρευστότητας των τραπεζών».

    Τα λεφτά είναι πολλά μιας και η μόχλευση των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα ανεβάζει στα 60 δισ. ευρώ (έργα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) τα οποία πρέπει να διανεμηθούν από τις τράπεζες στην οικονομία.

    Θα είναι λοιπόν οι τράπεζες αυτές που θα κρίνουν ποιες επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν.

    Σε ό,τι αφορά τους θεσμούς η συζήτηση γύρω από το θέμα έχει ξεκινήσει και εκφράζεται η ανησυχία πως δεν θα καταστεί δυνατή αυτή η διανομή από τις ελληνικές τράπεζες.

    Σύμφωνα με την παρουσίαση που σκοπεύουν να κάνουν σήμερα οι τράπεζες, τα αντεπιχειρήματα είναι οι δραστηριότητά των πιστωτικών ιδρυμάτων σε τρία επίπεδα: το απολογιστικό σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση, τη συμμετοχή τους σε νέες δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενεργή συμμετοχή τους σε επίπεδο στήριξης των επιχειρήσεων την περίοδο της Covid.

    Ένας μάλλον φτωχός απολογισμός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών οι νέες εκταμιεύσεις το α τρίμηνο του έτους είναι 3051,15 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια τραπεζών και 1225,79 από συγχρηματοδοτούμενα και εγγυοδοτικά προγράμματα, σύνολο 4276,94 εκατ. ευρώ.

    Τον Ιανουάριο η μηνιαία καθαρή ροή προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική (-10 εκατ. ευρώ και -113 εκατ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Φεβρουάριο θετική (320 εκατ. ευρώ και 48 εκατ. σε μικρομεσαίες και το Μάρτιο 413 και 224 αντιστοίχων.

    Είναι βέβαια προφανές από τα στοιχεία της ΤτΕ πως ελάχιστα έως καθόλου είναι τα δάνεια των τραπεζών το α τρίμηνο του έτους σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις

    30 δισ. ευρώ πόροι σε ιδιώτες από το Ταμείο Ανάκαμψης λένε οι τράπεζες

    Σε ότι αφορά το Ταμείο ανάκαμψης 12,7 δισ. ευρώ εκ των συνολικών πόρων θα έχουν τη μορφή δανεισμού σε ιδιωτικές επενδύσεις που με τη μόχλευση εκτιμάται πως θα φθάσουν τα 30 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών οι οποίες καλούνται να αξιολογήσουν τα επενδυτικά σχέδια και να συμμετέχουν με δάνειο στη δομή του χρηματοδοτικού σχήματος τουλάχιστον κατά 30%.

    Νέες δράσεις

    Προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας – Συνεργασία με EIF

    1. Πρόκειται για το εγγυοδοτικό πρόγραμμα “ESIF ERDF Greece Garantee Fund” του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων . Είναι επενδυτικά και δάνεια κεφαλαίου κίνησης αναπτυξιακού σκοπού προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Οι ήδη οριστικοποιημένες θέσεις μαζί με τις υπό οριστικοποίηση συμφωνίες τραπεζών και EIF ανέρχονται σε 680 εκατ. ευρώ.

    2. Πρόκειται για εγγυοδοτικό πρόγραμμα “ESIF EAFRD Fund of Funds- Greece Garantee Fund” του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (επενδυτικά δάνεια κεφαλαίου κίνησης επενδυτικού σκοπού προς αγρότες και συναφείς επιχειρήσεις. Οι ήδη οριστικοποιημένες και υπό οριστικοποίηση συμφωνίες είναι 470 εκατ. ευρ΄

    3. Πρόκειται για το Pan- European Garantee Fund όπου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον όλες οι τράπεζες και αναμένεται να οριστικοποιηθούν συμφωνίες το προσεχές διάστημα

    Προγράμματα στήριξης και επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με την ΕΑΤ

    1. ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Δάνεια επενδυτικού σκοπού με συνολικό προϋπολογισμό 380 εκατ.
    2. Γ κύκλος του Ταμείου Εγγυοδοσίας Covid της ΕΑΤ με προϋπολογισμό 460 εκατ. ευρώ
    3. ΤΑΔΥΜ (Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας): Συνολικός προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ (αναμένεται άμεσα)

    Νέες δράσεις, προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας Συνεργασία με ΕΙΒ

    1. Ταμείο Υποδομών / EIB: χρηματοδότηση για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων ανταποδοτικών έργων στους τομείς ενεργειακής αποδοτικότητας, παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, προστασίας του περιβάλλοντος και αστικής ανάπτυξης.
    Συνολικός προϋπολογισμός 450 εκατ ευρώ τα οποία θα «κινητοποιήσουν» τουλάχιστον 650 εκατ ευρώ συνολικών επενδύσεων. (Υλοποιείται ήδη από τις Τράπεζες και είναι σε φάση ωρίμανσης και αξιολόγησης των έργων. Εντός του έτους αναμένεται να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις).

    2. Ταμείο Εγγυοδοσίας για μεγάλες επιχειρήσεις (σε τελικό στάδιο συζητήσεων για την επίσημη έναρξη του)

    Νέες δράσεις/ προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

    1. Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 (νέο ΕΣΠΑ)

    Η ολοκλήρωση των επενδύσεων απαιτεί τις περισσότερες φορές τραπεζικό δανεισμό. Αναμένεται, ως είθισται, η ενεργός συμβολή μας στα προγράμματα που αφορούν στην υλοποίηση των επενδυτικών έργων ενίσχυσης των ΜμΕ.

    Επισήμανση: Τα πιστωτικά ιδρύματα ήταν Τελικοί Δικαιούχοι (είχαν τη συνολική διαχείριση των έργων ενίσχυσης ΜμΕ στα πλαίσια του ΠΕΠ του Γ΄ ΚΠΣ (2000-2006) και σε δράσεις του ΕΣΠΑ (2007-2013).

    2. Επενδυτικός / Αναπτυξιακός νόμος

    Χορηγία, από την ΕΕΤ, του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) για την υποστήριξη επενδύσεων που υποβάλλονται στο πλαίσιο του αναπτυξιακού/επενδυτικού νόμου. Σε εξέλιξη η συζήτηση για διαχειριστική εμπλοκή των π.ι. στην αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων του επενδυτικού νόμου εφεξής.

    Ενεργός υποστήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην περίοδο Covid 19

    Moratoria Τραπεζών για το 2020 (ρυθμίσεις και αναστολές) συνολικού ύψους: 45 δισ. ευρώ.

    Ειδικότερα:

    -Aναστολή δόσεων πληττόμενων επιχειρήσεων (περίπου 400χιλ. επιχειρήσεις αθροιστικά με ιδιώτες) συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ.

    -Ρυθμίσεις δανείων (επιχειρηματικά αλλά και στεγαστικά και προσωπικά) συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    ΤτΕ: Στο 5,3% ο πήχης της ανάπτυξης το 2022 – Τι ελπίζει και τι φοβάται η Κεντρική Τράπεζα

    ΤτΕ: Περισσότερες χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες δεδομένης της ρευστότητάς τους

    Τι θα συζητήσουν την Τρίτη Τράπεζες – Υπουργείο Οικονομικών

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ