Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πιο πρόσφατη έκθεση προόδου για την Τουρκία, εκφράζει έντονες ανησυχίες για την κατάσταση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα. Η Άγκυρα, ωστόσο, απαντά με οξύ τόνο, απορρίπτοντας τις ευρωπαϊκές διαπιστώσεις ως άδικες και προκατειλημμένες.

Παρά τη στενή οικονομική συνεργασία και τις προσπάθειες εξομάλυνσης στην Ανατολική Μεσόγειο, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παραμένει ουσιαστικά «παγωμένη».

1

Η έκθεση κάνει λόγο για «σοβαρή οπισθοδρόμηση» σε ζητήματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και δικαιωμάτων, επισημαίνοντας περιστατικά καταστολής της αντιπολίτευσης και διώξεων δημοσιογράφων. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην υπόθεση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και υποψηφίου για την προεδρία, Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς και άλλων στελεχών του CHP, με την ΕΕ να υπογραμμίζει ότι τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας.

Ελλάδα – Τουρκία: Βελτίωση του κλίματος, αλλά διαρκείς εντάσεις

Η Έκθεση αναγνωρίζει την πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη «Διακήρυξη των Αθηνών» (Δεκέμβριος 2023), αλλά επισημαίνει πως οι διαφωνίες για την υφαλοκρηπίδα, τις θαλάσσιες ζώνες και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου συνεχίζονται.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η προώθηση της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον τουρκικό εκπαιδευτικό λόγο, καθώς και η εμμένουσα απειλή casus belli σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο.

Επιπλέον, σημειώνεται η παρεμπόδιση του έργου Great Sea Interconnector (GSI) και η απουσία προόδου στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ η UNESCO εξακολουθεί να εκφράζει ανησυχίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά.

Κυπριακό και τουρκική εξωτερική πολιτική

Στο Κυπριακό, η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη εποικοδομητικής συμβολής της Τουρκίας και καταδικάζει την άρνησή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη απόκλιση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από τις ευρωπαϊκές θέσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με Ρωσία και Μέση Ανατολή.

Η τουρκική απάντηση

Η Άγκυρα απορρίπτει τις ευρωπαϊκές επισημάνσεις, κάνοντας λόγο για «μεροληπτικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς» και κατηγορώντας την ΕΕ ότι υιοθετεί «μαξιμαλιστικές θέσεις» Ελλάδας και Κύπρου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι κατηγορίες της ΕΕ για την Τουρκία «δεν συνάδουν με τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ».

Η Τουρκία τονίζει ότι η έκθεση παραβλέπει τις «εύλογες ανησυχίες της Τουρκίας» και υπογραμμίζει τη στρατηγική της δέσμευση για ένταξη στην ΕΕ, παρά τα πολιτικά και «άδικα εμπόδια» που αντιμετωπίζει στη διαδικασία της ένταξης. Υποστηρίζει ότι παραμένει προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, παρά τα «άδικα εμπόδια», και ζητά αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων του 2019.

Διαβάστε επίσης

Ετήσια Έκθεση Διεύρυνσης 2025: Μικρή πρόοδο κατέγραψε η Βόρεια Μακεδονία στην ενταξιακή της πορεία

Ετήσια Έκθεση Διεύρυνσης 2025: Σημαντική πρόοδος για Μαυροβούνιο και Αλβανία για ένταξη στην ΕΕ

Σον Ντάφι: Έρχεται «γενικευμένο χάος» στην εναέρια κυκλοφορία αν συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα το shutdown