• Τράπεζες

    Πώς η Eurobank καθιερώνει εργαλεία νέας γενιάς για χρηματοδότηση των Start Ups: Όλες οι λεπτομέρειες

    Σταὐρoς Ιωάννου. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Νέα εποχή ξημερώνει για τις Start Ups μετά την απόφαση της Eurobank να ενεργοποιήσει  εργαλεία χρηματοδότησης για τη νεοφυή και μικρή επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα η τράπεζα συνεχίζει να αναπτύσσει το πρόγραμμα της επιχειρηματικής θερμοκοιτίδας egg, η οποία εισέρχεται στον 6ο κύκλο της. Όπως ανάφερε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου, η τράπεζα θα συμμετάσχει επενδυτικά σε δύο υποταμεία του Equifund, τα οποία στρέφονται σε startups. Πρόκειται για το Velocity.Partners (venture capital fund) που ξεκινά την επενδυτική του δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του 2018, με κεφάλαια ύψους 24 εκατ.ευρώ, αλλά και το BigPi της ομάδας του OpenFund, το οποίο θα επενδύσει στο αρχικό στάδιο σε επιχειρήσεις τεχνολογίας.

    Πέραν τούτου ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της τράπεζας στο Crowd Funding μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας, την οποία θα χειρίζεται η Eurobank Securities.

    Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα αναστρέψουν το φαινόμενο brain drain, θα δημιουργήσουν κίνητρα επιστροφής στην Ελλάδα των χιλιάδων ταλέντων που έχουν μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης και, παράλληλα, θα επιτρέψουν στους νέους επιχειρηματίες να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στο μηχανισμό της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε ο κ. Ιωάννου

    Τα νέα επενδυτικά εργαλεία προφανώς απευθύνονται σε ιδέες, ομάδες και εταιρίες εκτός του προγράμματος egg, ωστόσο, η τράπεζα έχει ήδη χρηματοδοτήσει εταιρίες που προέκυψαν από τους πέντε προηγούμενους κύκλους με μισό εκατομμύριο ευρώ. Συνολικά δε 22 εταιρίες των κύκλων του egg έχουν λάβει χρηματοδότηση 2,1 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την επικεφαλής του egg, κ.Ρούλα Μπαχταλιά, στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει 355 νέοι επιχειρηματίες, οι οποίοι δημιούργησαν 132 επιχειρηματικές ομάδες, εκ των οποίων οι 86 έχουν νομική μορφή με συνολικό αριθμό προσωπικού 211 άτομα. Εξ αυτών 33 εταιρίες παρουσίασαν 1,1 εκατ.ευρώ συνολικό τζίρο το 2016.

    Aπολογισμός των 5 κύκλων του egg

    Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, το Πρόγραμμα egg έχει καταστεί τo πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στην Ελλάδα, τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Μέχρι σήμερα το egg έχει πραγματοποιήσει συνολικά τα εξής:

    -355 νέοι επιχειρηματίες δημιούργησαν 132 επιχειρηματικές ομάδες

    -86 έχουν Νομική Μορφή με συνολικό αριθμό προσωπικού 211 άτομα

    -33 εταιρίες με συνολικό τζίρο το 2016, €1.1 εκατ.

    -22 εταιρίες έχουν λάβει συνολικά επενδύσεις/χρηματοδότηση €2,1 εκατ.

    -15 εταιρίες έχουν λάβει συνολικά χρηματοδότηση Eurobank €0,5 εκατ.

    – 6 εταιρίες έχουν καταθέσει πατέντα & 17 εταιρίες έχουν κατοχυρώσει ευρεσιτεχνία

    -72 συνέργειες μεταξύ των εταιριών egg alumni, μεταξύ 132 επιχειρηματικών ομάδων και 86 εταιρικών σχημάτων που τελικά δημιουργήθηκαν, ενισχύοντας τα μεγέθη και τη δυναμική των αρχικών εταιριών.

    -90 γυναίκες επιχειρηματίες

    -67 Μέντορες

    ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROFINANCE AFI (Microfinancing)

    H Eurobank, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος EASI και σε συνεργασία με την AFI (Action Finance Initiative), παρέχει δυνατότητα χρηματοδότησης στα στάδια «εκκόλαψης» εντός του Προγράμματος egg – enter•grow•go. Πιο συγκεκριμένα, παρέχονται πιστώσεις έως €10.000 σε νεοσύστατες ή υφιστάμενες μικρο – επιχειρήσεις.

    ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ EUROBANK (Financing)

    H Eurobank, προσφέρει προς τις εταιρείες του egg – enter•grow•go Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης και Μακροπρόθεσμα δάνεια που περιλαμβάνουν τα δάνεια εγκατάστασης και τα δάνεια επαγγελματικού εξοπλισμού. Mε την έναρξη του 5ου κύκλου η χρηματοδότηση μπορεί να παρέχεται και στη φάση «grow». Ήδη, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 15 εταιρίες ενώ 9 βρίσκονται στον προθάλαμο για να λάβουν έγκριση. Το αξιοσημείωτο και πολύ σημαντικό στοιχείο, ενδεικτικό της κουλτούρας αλλά και της δυναμικής των νέων επιχειρήσεων είναι ότι όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί είναι απολύτως συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.

    CROWD EQUITY FUNDING (launch τον μήνα Μάιο)

    Ένα νέο, ισχυρό και σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο βρίσκεται στον προθάλαμο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δημιούργησε την απαραίτητη νομοθεσία το Σεπτέμβριο του 2016 και από Μάιο θα μπορούμε μέσω του Equity Crowd Funding Portal της Eurobank Equities να έχουμε διαθέσιμο και αυτό το μηχανισμό:

    ü  Μόνο τράπεζες και ΑΕΠΕΥ επιτρέπεται να διαχειρίζονται πλατφόρμες Equity Crowdfunding

    ü  Οι πλατφόρμες επιτρέπεται να προσφέρουν όχι μόνο μετοχές αλλά και mini bonds

    ü  Η πλατφόρμα πρέπει να εμφανίζει στο ευρύ κοινό μια σειρά εγγράφων ανά έργο, π.χ. επιχειρηματικά σχέδια, εταιρική δομή κ.λπ.

    ü  Κάθε start-up εταιρεία μπορεί να ζητήσει κεφάλαια μέχρι €500.000 ετησίως

    ü  Κάθε ιδιώτης επενδυτής πρέπει να είναι πελάτης του ιδρύματος που διαχειρίζεται την πλατφόρμα. Μπορεί να συμμετάσχει για μέγιστο ποσό €5.000 ανά εταιρία και μέχρι €30.000 / έτος

    EQUIFUND

    ü  Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) αποτελεί επενδυτική πλατφόρμα, υπό το European Investment Fund (EIF) που στοχεύει σε 3 πεδία επενδύσεων: Έρευνα & καινοτομία, επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης (innovation window, early stage venture capital funds window & growth stage private equity funds).  Η Eurobank προτίθεται να συμμετάσχει σε 2 funds του EquiFund. Μέσω των δύο funds  θα μπορούν να υποστηριχθούν χρηματοδοτικά

    α) επιχειρηματικές ομάδες με καινοτόμες ιδέες στο ξεκίνημά τους (ομάδες Beyond Hackathon & EGG) και

    β) εταιρείες που «γεννιούνται» μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

    EUROBANK AWARDS

    Οι επιχειρηματικές ομάδες υποστηρίζονται περαιτέρω μέσω των χρηματικών βραβείων Eurobank που χορηγούνται στις ομάδες με τις καλύτερες επιδόσεις στη βάση προκαθορισμένων δεικτών, σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία υλοποίησης του Προγράμματος.

    REVERSE MENTORING

    Μέσα από το Beyond Hackathon και το EGG η Eurobank έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με πολύ ταλαντούχα και αξιόλογα νέα παιδιά που έχουν να διδάξουν πολλά για την ψηφιακή εποχή και τον τρόπο σκέψης των digital natives.

    Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας και με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού «τρέχει» το πρόγραμμα reverse mentoring όπου νέα παιδιά τόσο από το Beyond Hackathon, το EGG αλλά και την ίδια την Τράπεζα γίνονται mentors σε στελέχη της Τράπεζας στοχεύοντας σε μια δημιουργική «ζύμωση» που θα επιταχύνει την αλλαγή κουλτούρας στον Οργανισμό. Η Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας, έχουν ήδη θέσει τις βάσεις για την δημιουργία μιας «ψηφιακής Ακαδημίας» στην Τράπεζα μέσα από την οποία το προσωπικό θα ενδυναμωθεί με νέες δεξιότητες και εργαλεία προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής ενώ εισάγονται νέες δεξιότητες.

    Σταὐρoς Ιωάννου. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank

     



    ΣΧΟΛΙΑ