• Τράπεζες

    Πλήγμα στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών – Χάνουν έσοδα 6 δισ. ευρώ λόγω ΕΚΤ

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ (Wikimedia Commons)

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ (Wikimedia Commons)


    Στην απόφαση της ΕΚΤ να μηδενίσει τον τοκισμό στα ελάχιστα αποθεματικά εστιάζουν οι αναλυτές, σημειώνοντας ότι αυτό θα κοστίσει 6 δις. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, την ώρα που μετοχές τους δέχονται χτύπημα λίγο πριν το κλείσιμο των ευρωαγορών.

    Η Deutsche Bank έχανε έως και 4,7% στη Φρανκφούρτη, ενώ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πάνω από 3,3%. Η Commezbank από θετικό έδαφος γλίστρησε σε αρνητικό με απώλειες 1,55% λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Ακόμα κι αυτές που κινούνται σε θετικό έδαφος, όπως η Societe Generale, η οποία έχασε πάνω από 1% στα προηγούμενα κέρδη, δέχτηκαν πιέσεις στις μετοχές τους. Και η Unicredit κινήθηκε με απώλειες.

    Νωρίτερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πληρώνει τις τράπεζες για τα χρήματα που υποχρεούνται να διατηρούν ως ελάχιστο αποθεματικό, αιφνιδιάζοντας τους τραπεζίτες.

    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ έχουν περίπου 165 δισ. ευρώ ως ελάχιστα αποθεματικά. Η κεντρική τράπεζα πλήρωνε 3,25% επί του ποσού αυτού, δηλαδή σε ετήσιο εισόδημα άγγιζε τα  5,4 δισ. ευρώ (6 δισ. δολάρια).

    Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ στις 20 Σεπτεμβρίου.

    Αιφνιδιαστική κίνηση

    «Η καταβολή μηδενικού επιτοκίου στα ελάχιστα αποθεματικά ήταν απροσδόκητη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank στην Ευρώπη, Mark Wall, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως μια περαιτέρω σύσφιξη.

    Η ΕΚΤ είχε ήδη μειώσει στο παρελθόν το ποσό που καταβάλλεται στα ελάχιστα αποθεματικά.

    Για τον Arne Petimezas, αναλυτή του AFS, η κίνηση αυτή αποτέλεσε το μόνο ενδιαφέρον σημείο από την ανακοίνωση της ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντάς την κερδοσκοπική.

    «Ενώ η ΕΚΤ προσπαθεί να πουλήσει την κίνηση αυτή ως σχεδιασμένη για να προστατεύσει τη μοναδικότητα της νομισματικής πολιτικής, στην πραγματικότητα είναι καθαρά κερδοσκοπική.

     Η ΕΚΤ αιμορραγεί σε μεγάλο βαθμό από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της, τα οποία συχνά αγοράζει με αρνητικές αποδόσεις, ενώ πληρώνει ένα σχετικά υψηλό ονομαστικό επιτόκιο των υποχρεωτικών και πλεοναζόντων αποθεματικών των τραπεζών. Η κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει στην ΕΚΤ 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, κατά προσέγγιση», δήλωσε στο Reuters.

    Διαβάστε επίσης:

    Λαγκαρντ: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον Σεπτέμβριο

    EKT: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25

    NielsenIQ: Συνεχίζεται η πληθωριστική ανάπτυξη για το λιανεμπόριο το πρώτο εξάμηνο του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ