• Οικονομία

    Λαγκαρντ: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον Σεπτέμβριο

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Δεν έδωσε σαφή απάντηση για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέροντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ανοιχτό μυαλό για τις επόμενες συνεδριάσεις και πώς τον Σεπτέμβριο ή θα κάνει νέα αύξηση ή θα προχωρήσει σε παύση των αυξήσεων.

    Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για πολύ καιρό προειδοποίησε στην ομιλία της η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση κατά 0,25 στα επιτόκια.

    «Οι εξελίξεις από την περασμένη συνεδρίαση στηρίζουν την εκτίμησή μας ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο υπόλοιπο της χρονιάς αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

    Στην ομιλία της επανέλαβε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων. Παρ’ όλα αυτά προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος για νέες ανοδικές πιέσεις στο κόστος ενέργειας και τροφίμων.

    «Η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικά χαμηλό του 6,5% τον Μάιο και δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών. Ωστόσο, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές, μεταξύ άλλων από την αύξηση των μισθών και τα ακόμη εύρωστα περιθώρια κέρδους, γίνονται όλο και πιο σημαντική κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού», ανέφερε κατά την ομιλία της.

    Σχετικά με τη μείωση του δανεισμού λόγω των αυξημένων επιτοκίων, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων συνέχισε να μειώνεται τον Ιούνιο, πέφτοντας στο 3,0% για τις επιχειρήσεις και στο 1,7% για τα νοικοκυριά, με ετήσιους ρυθμούς αύξησης 0,0% και -0,2% το δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης:

    Το «καυτό» διήμερο των τραπεζών

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές για το πακέτο των μετοχών του ΤΧΣ

    NielsenIQ: Συνεχίζεται η πληθωριστική ανάπτυξη για το λιανεμπόριο το πρώτο εξάμηνο του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ