• Οικονομία

    EKT: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Με το βλέμμα της αγοράς στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη μία νέα αύξηση κατά 0,25 στα επιτόκια.

    Οι ευρωαγορές αντέδρασαν θετικά στην νέα αύξηση με περαιτέρω κέρδη, ενώ αντίθετα το ευρώ βυθίστηκε σε αρνητικό έδαφος με απώλειες κατά 50%.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ: «Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αλλά αναμένεται να παραμείνει υπερβολικά υψηλός για πολύ καιρό».

    Η ΕΚΤ εκτιμάει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω κατά το υπόλοιπο του έτους, αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και σημειώνει ότι  ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει συνολικά υψηλός.

    Με τη νέα αύξηση τα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξης: το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 2 Αυγούστου 2023.

    «Οι αποφάσεις για επιτόκια θα συνεχίσουν να βασίζονται στην αξιολόγηση και τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της  έντασης με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η νέα απόφαση της ΕΚΤ  έρχεται μία ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 0,25 και το νέο εύρος των επιτοκίων να κυμαίνεται μεταξύ 5,25% με 5,5%.

    Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ δεν έδωσε απαντήσεις σχετικά με την επόμενη κίνηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και το ίδιο αναμένεται να κάνει και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει 45 λεπτά μετά την ανακοίνωση για τα επιτόκια.

    Σύμφωνα με το Bloomberg το τέλος στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων είναι κοντά, με τον γενικό πληθωρισμό να έχει υποχωρήσει, αν και ο υποκείμενος παραμένει αρκετά μακριά από τον στόχο 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

    Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι μια παύση είναι πιθανή από την πλευρά της Λαγκάρντ, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν με μία ακόμα αύξηση κατά 0,25 μετά το καλοκαίρι.

    Όσο για την πρώτη μείωση από την πλευρά της ΕΚΤ, οι αναλυτές την τοποθετούν περίπου έξι μήνες μετά την κορύφωση.

    Διαβάστε επίσης:

    NielsenIQ: Συνεχίζεται η πληθωριστική ανάπτυξη για το λιανεμπόριο το πρώτο εξάμηνο του 2023

    UNIDO: Εγκαινιάζει με τη Huawei την Παγκόσμια Συμμαχία για την Τεχνητή Νοημοσύνη

    ACTION24: Ενισχύεται η δυναμική παρουσία του με ανανεωμένο ενημερωτικό πρόγραμμα



    ΣΧΟΛΙΑ