• Τράπεζες

    Πειραιώς Sunrise Tourism: Νέα δέσμη προϊόντων για κεφάλαιο κίνησης σε 4.000 ξενοδόχους

    ελενη-βρεττου

    Ελένη Βρεττού. Τράπεζα Πειραιώς


    Νέα δέσμη προϊόντων για κεφάλαιο κίνησης, το Πειραιώς Sunrise Tourism, που απευθύνεται σε σχεδόν 4.000 ξενοδόχους με ενήμερα δάνεια, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Τράπεζα Πειραιώς.

    «Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας να στηρίξουμε τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και για την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης η Τράπεζα Πειραιώς έχει πραγματοποιήσει 100 παρουσιάσεις σε εταιρικούς πελάτες της», ανέφερε πριν από λίγο η κα Ελένη Βρεττού Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Πειραιώς, μιλώντας σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου της τράπεζας για την παρουσίαση της νέας δέσμης  προϊόντων για την στήριξη του τουρισμού.

    Μάλιστα όπως είπε,  το Sunrise Tourism, είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους ξενοδόχους πελάτες της τράπεζας και τους παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα για να επαναλειτουργήσουν.

    «Θα χρηματοδοτήσουμε τις υγιείς επιχειρήσεις» τόνισε η κα Βρεττού σημειώνοντας πως οι χρηματοδοτήσεις σήμερα σε 4.000 επιχειρήσεις του κλάδου είναι ύψους 2,8 δις ευρώ, ενώ η τράπεζα για την στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχει εφαρμόσει τις αναστολές πληρωμών για το διάστημα 2020-2021.

    Χρηματοδότηση ανά δωμάτιο

    Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε επιχείρησης ανάλογα με το μέγεθος της, χρηματοδοτώντας με 2.000 ευρώ ανά δωμάτιο, ξενοδοχεία με 200 δωμάτια, και με 1.500 ευρώ ανά δωμάτιο ξενοδοχεία μεγαλύτερου μεγέθους, λαμβάνοντας υπόψη και την κατηγορία αστέρων.

    «Είμαστε συνεργάτης και βρισκόμαστε στο πλευρό των πελατών μας, να τους στηρίξουμς τώρα που μας χρειάζονται και όχι εκ των υστέρων» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Βρεττού.

    Το Πειραιώς sunrise tourism,  για κεφάλαιο κίνησης έχει διάρκεια εξόφλησης πέντε δόσεων, αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου, έχει κυμαινόμενο επιτόκιο euribor + περιθώριο ανάλογα με το προφίλ της κάθε επιχείρησης με εξασφάλιση την εκχώρηση των συμβάσεων με τους tour operators, αλλά και με προείσπραξη των απαιτήσεων από τους t.o  μέσω του factoring της Τράπεζας Πειραιώς.

    Η προχρηματοδότηση στηρίζεται στα υπογεγραμμένα συμβόλαια και στον τζίρο του 2019 (για την προετοιμασία της επανεκκίνησης). Να σημειωθεί ότι το spread της Πειραιώς διαμορφώνεται κάτω από το 4%. Ενώ η πιστοληπτική αξιολόγηση των επιχειρήσεων δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το 2019.

    «Εξετάζουμε ιστορική πορεία των πελατών μας, και όχι την πορεία τους το 2020», σημείωσε η κα Βρεττού.

    Στο ερώτημα σε ποιους απευθύνεται το προϊόν, η απάντηση είναι πως επιλέξιμοι είναι οι ενήμεροι πελάτες, οι οποίοι έχουν χρηματοδοτήσεις σήμερα ύψους 1,7 δις ευρώ.

    Το 2020 ήταν μία τραγική χρονιά για τις ξενοδοχειακές επιχιερήσεις, οι οποίες δέχονται  πιέσεις από τους τουρ οπερέιτορ, οι οποίοι ενώ πλήρωναν στις 30 μέρες, τώρα έχουν μεταθέσει τις πληρωμές στις  90 μέρες. Οι επιχειρήσεις  χρειάζονται ρευστότητα για να καλύψουν τις ανάγκες τους, συνέχισε η κα Βρεττού και διευκρίνισε πως το προϊόν είναι σύντομης διάρκειας, που θα δοθεί σε ενήμερους πελάτες, και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι θα έχουμε μηδενικές επισφάλειες.

    Από τις προκρατήσεις και τις εξελίξεις για το  άνοιγμα τουρισμού στις 14 Μαΐου  τα μηνύματα είναι εξαιρετικά θετικά, και εκτιμούμε ότι ο κλάδος θα κινηθεί στο  50% των εσόδων του 2019. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι θα έχουμε μία μετριοπαθή χρονιά και οι νέες χρηματοδοτήσεις θα είναι  ασφαλείς και εισπράξιμες.



    ΣΧΟΛΙΑ