• The Wiseman

    Πώς Μπάκος, Καυμενάκης και Εξάρχου έφυγαν από την Ελλάκτωρ με 64 εκατ. ευρώ, ο Μπουλούτας και το ομόλογο της Ελλάκτωρ, η πικρία των Καλλιτσάντσηδων και τι συμβαίνει με τον Πράσινο της BBDO

    Η ώρα του εισαγγελέα για τα Πλαστικά Θράκης, ποιον αποκαλούν Χαλιορούτσο στα social media, ο πρωταθλητής Μεγάλου και ο Bulgari στην Αθήνα


    Ο Μπουλούτας και η νέα δύναμη πυρός

    Ο επικεφαλής της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,77% 2,59  Ευθύμης Μπουλούτας παρόλο που τον τελευταίο χρονικό διάστημα διακήρυττέ ότι η διοίκηση της εισηγμένης αντιπροσωπεύει όλους τους μετόχους από χθες το απόγευμα πια θα νιώθει περισσότερο ελεύθερος.

    Πλέον η Ελλάκτωρ εχει ενιαίο μετοχικό μέτωπο  και άρα ο έργο του θα είναι περισσότερο εύκολο αν μάλιστα αποπληρωθεί άμεσα και το ομόλογο των 650 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ.

    Η αποπληρωμή του θεωρείται εξαιρετικά πιθανή σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

    Το επιτόκιο του είναι ιδιαίτερα ακριβό και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο cash flow.

    Με την δύναμη πυρός που του δίνει η ισχύς της οικογένειας Βαρδινογιάννη θα μπορέσει ευκολότερα να κατεβεί σε διαγωνισμούς για  να διεκδικήσει με περισσότερες προοπτικές τις big Business.

    Πλέον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπαίνει δυνατά και στην διεκδίκηση της Αττικής οδού.

    Ευκολότερος γίνεται και ο ρόλος του ετέρου ισχυρού ανδρός της ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Κώστα Τούμπουρου, ο οποίος ήταν από την αρχή ενήμερος για όλες τις μετοχικές εξελίξεις.

    Ο Μπάκος, ο Εξάρχου και τα 64 εκατ. ευρώ

    Από την άλλη πλευρά απόλυτα κερδισμένο θα πρέπει να αισθάνεται το εφοπλιστικό δίδυμο των Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καυμενάκη αλλα και ο εμπνευστής της ιδέας να αγοράσουν το ποσοστό που ειχε το αμερικανικό fund της Farallon  στην Ελλάκτωρ (τα ποσοστά των μετοχών ανήκαν στην οικογένεια των Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση αλλά ήταν ενεχυριασμένο στην Farallon), του Αλέξανδρου Εξάρχου.

    Ο Εξάρχου ως CEO της ΑΚΤΩΡ (θυγατρική της Ελλάκτωρ) ήξερε πολύ καλά την αγορά των κατασκευών και των ΑΠΕ και κατάλαβε από πολύ νωρίς ότι η εταιρεία εχει κρυμμένες υπεραξίες, οι οποίες δεν  μπορούσαν να αναδειχθούν εξαιτίας του υπέρογκου δανεισμού των 650 εκατ. ευρώ μέσω του ομολόγου.

    Οι  Ολλανδοί της Reggeborgh υπό τον Henry Holterman (Reggeborgh INVEST) και οι εφοπλιστές άρχισαν να αγοράζουν Ελλάκτωρ χωρίς ο ένας να γνωρίζει την ύπαρξη του άλλου.

    Όταν έγινε γνωστό ήταν αργά,  καθώς οι δυο πλευρές είχαν αυξήσει κατά πολύ τα ποσοστά τους στην εισηγμένη.

    Ο πόλεμος ήταν δεδομένος.

    Οι δυο πλευρές στην ουσία συγκρούστηκαν από την αρχή καθώς ποτέ δεν βρέθηκε ένα modus Vivendi μεταξύ τους.

    Το γιατί ίσως δεν έχει πλέον καμμιά σημασία.

    Αυτό που έχει σημασία είναι στο τραπέζι οι εφοπλιστές έριξαν 125 εκατ. ευρώ στην Ελλάκτωρ και στο τέλος  σήκωσαν περίπου 189 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή κέρδος 65 εκατ. ευρώ μέσα σε διάστημα 15 μηνών.

    Επίσης η αγορά λέει ότι εντός των επομένων 30 ημερών θα ανακοινωθεί κάποιο σημαντικό DEAL.

    Not bad at all…

    Η πίκρα των Καλιτσάντσηδων

    Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ο Σάκης και ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης έχασαν από την ενασχόληση τους με την Ελλάκτωρ από το 2018 έως το 2020 περίπου 41 εκατ. ευρώ.

    Το ποσό αυτό είχε υπολογίσει με ακρίβεια το mononews και ο Δημητρης Κόκορης σε άρθρο του τον Ιανουάριο του 2021.

    15 μήνες μετά τον  Μάιο του 2022 οι εφοπλιστές αποχωρούν μετοχικά από την ίδια εταιρεία (με το ποσοστό που είχαν οι Καλλιτσάντσηδες , αυξημένο κατά 5%) με υπερκέρδη. 

    Αλλά αυτά έχουν οι Business!!!

    Η επόμενη ημέρα με Περιστέρη, Βαρδινογιάννη και Holterman

    Ποιος είναι ο βασικός λόγος της εισόδου μίας πολύ  ισχυρής οικογένειας, της οικογένειας  Βαρδινογιάννη, σε ένα «βαρύ» όνομα των κατασκευών και της ενέργειας όπως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με βασικό μέτοχο ένα πολύ ισχυρό ολλανδικό fund και «αφεντικό» τον επίσης ισχυρό κο Χένρι Χόλτερμαν;

    Η πρώτη απάντηση ακούει στο όνομα ΑΝΕΜΟΣ.

    Όχι με τη φυσική έννοια του όρου, δηλαδή αέρας που κινείται, αλλά με την έννοια της εταιρίας αιολικών ΑΝΕΜΟΣ που ανήκει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

    Η οικογένεια Βαρδινογιάννη δια της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΜΟΗ 0,61% 26,52 επεκτείνεται γρήγορα στο πλούσιο αιολικό δυναμικό της χώρας με ένα σχεδιασμό ελληνο-ολλανδικό που έχει να κάνει με τα υπεράκτια αιολικά (τα offshore που λένε και στο χωριό μου) τα οποία κατά γενική ομολογία θα «πλημμυρίσουν» τις θάλασσες της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.

    Η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, η σταδιακή εγκατάλειψη του λιγνίτη (με περίσκεψη όμως και φειδώ, ο λιγνίτης είναι χρυσή εφεδρεία και αυτό φαίνεται έντονα σήμερα) και τα διαδικαστικά-περιβαλλοντικά προβλήματα στην εγκατάσταση επίγειων ΑΠΕ, οδηγούν αυτόματα στη λύση των θαλάσσιων-υπεράκτιων αιολικών.

    Αυτός βασικό πλάνο  και   μεγάλος σχεδιασμός για την ΑΝΕΜΟΣ και το κοινό μέλλον των δύο εταίρων μέσα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αν δεν αλλάξει τώρα κάτι δραματικά.

    Ο άλλος λόγος είναι οι συμβάσεις παραχώρησης στα δημόσια έργα.

    Η αντίληψη και η πολιτική προσέγγιση του θέματος από τη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλα τα έργα με οδικά-γέφυρες-σήραγγες αργά ή γρήγορα θα παραχωρηθούν ή θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών όπως για παράδειγμα η Αττική Οδός.

    Είναι μία μάλλον σίγουρη επένδυση και με άμεση πρόσβαση σε καθημερινή ρευστότητα. Ποιος δεν τη θέλει;

    «Για στάσου όμως» μου είπε ένας φίλος μηχανικός με εμπειρία στα δημόσια και ιδιωτικά έργα.

    «Εδώ έχουμε έμμεση εμπλοκή και του Γιώργου Περιστέρη».

    «Μα πως αυτό, δεν καταλαβαίνω» τον ρώτησα ο αδαής εγώ.

    «Να σου εξηγήσω αμέσως: Ολλανδοί με Βαρδινογιάννηδες μειοψηφία στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Περιστέρης με Βαρδινογιάννηδες ισομερώς στη νέα μονάδα ενέργειας με το εργοστάσιο της Κομοτηνής που προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς, Βαρδινογιάννηδες με Περιστέρη μειοψηφία στην Οπτιμα Μπανκ.

    Μήπως πάει σιγά-σιγά να κλείσει ένας κύκλος, ή μάλλον ένα χρυσό δαχτυλίδι συνεργασιών; κατάλαβες τώρα;»…

    Ομολογώ πως έμεινα ενεός, δηλαδή ακίνητος.

     

     Ο Ψηλός και ο Πράσινος

    Τι παιχνίδια παίζει ο κ. Τάσος Πράσινος της BBDO και της BGM;

    Γιατί μιλάνε με τα χειρότερα λόγια στο Μέγαρο Μαξίμου;

    Ισχύει ότι όπου βρεθεί και όπου σταθεί επικαλείται τις επαφές του με τον «ψηλό»;

    Ο «ψηλός» το ξέρει;

    Οι νέες business του Holterman

    Τελικά η στήλη σήμερα έχει πολύ Ελλακτωρ.

    Έτσι λοιπόν στην τελική τους φάση μαθαίνω πως είναι οι διαπραγματεύσεις του υπεδραστήριου ελληνολάτρη κου Χένρι Χόλτερμαν της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για την εξαγορά ενός (ακόμη ενός!) ακινήτου-αδάμαντα σε προνομιακή θέση της Αθήνας.

    Συγκεκριμένα τελειώνει οσονούπω την εξαγορά μεγαλοπρεπούς τετραώροφου μεικτού νεοκλασσικού-εκλεκτικιστικού ρυθμού (και μαθήματα αρχιτεκτονικής παραδίδει ο wiseman όταν χρειάζεται ) συνολικού εμβαδού περίπου 1000 τετραγωνικών, ακριβώς στον αποκάτω δρόμο από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου αλλά με ταράτσα που έχει άπλετη θέα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και ειδική ευθεία προς το Ηρώδειο για να ακούει τις καλοκαιρινές συναυλίες απρόσκοπτα.

    Για όσους δεν γνωρίζουν, αυτή είναι η πολύ σημαντική παράλληλη με τον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ δραστηριότητα του κ. Χόλτερμαν: τα ακίνητα.

    Διαθέτει, μέσω άλλων εταιριών φυσικά πολλά από αυτά με συνεταίρους, πλειάδα τέτοιων στο κέντρο της Αθήνας, μερικά από αυτά τα έχει μετατρέψει σε ξενοδοχεία-μπουτίκ, αλλά και πανάκριβες βίλες στα νότια, κατά Βουλιαγμένη μεριά.

    Το αφεντικό της Reggeborgh Invest που «κουμαντάρει» την ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν γαμπρός του μακαρίτη βαθύπλουτου ιδρυτή του κατασκευαστικού κολοσσού VolkerWessels, Ντικ Βέσελς, που απεβίωσε το 2017, με εκτιμώμενη οικογενειακή περιουσία ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

    Ο 65χρονος επιχειρηματίας είναι λάτρης της Ελλάδας, διαθέτει μάλιστα βίλα στην Κέρκυρα, από την εποχή του πατέρα του.

    Εκεί ακριβώς στο καταπράσινο νησί σκοπεύει να κάνει τη μεγάλη επένδυση της ζωής του, ένα πεντάστερο ολοκληρωμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα με τα χαρακτηριστικά ενός «μικρού Costa Navarino» όπως λέγεται.

    Ήδη ο χώρος έχει βρεθεί αλλά οι ιδιοκτησίες είναι πολυκερματισμένες και οι διαπραγματεύσεις δύσκολες, όταν έχεις να κάνεις με πολλούς κληρονόμους και με μεγάλα οικόπεδα εξ αδιαιρέτου, την ξέρετε την Ελλάδα μας.

    Ο Μιχάλης Σάλλας και η Candia Bank

    Το νέο όνομα της νέας τράπεζας Παγκρητιας–Χανίων –HSBC όπως σας εχουμε ενημερώσει εδώ και πολλούς μήνες θα είναι Candia Bank.

    H έδρα της θα μεταφερθεί στην Αθήνα.

    Η σχέση ανταλλαγής μετά το split (1 παλαιά μετοχή προς 10 νέες) και την αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας (98,7 εκατ. ευρώ, με την έκδοση 78,9 εκατ. νέων μετοχών με τιμή διάθεσης 1,25 ευρώ εκάστη) θα διαμορφωθεί σε 6 μετοχές της Παγκρήτιας για κάθε 1 μερίδιο της Συνεταιριστικής Χανίων.

    Οι οριστικές αποφάσεις σε σχέση με τη διαδικασία της συγχώνευσης θα ληφθούν με νεότερες αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων των δυο τραπεζών.

    Με τη συγχώνευση της Τράπεζας Χανίων και την απόκτηση των εργασιών της HSBC Ελλάδος που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Παγκρήτια θα γίνει μία τράπεζα με ενεργητικό της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, δίκτυο 90 καταστημάτων και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κοντά στο 20%.

    Superbe!!!

     

    Καδμεία νίκη Μαντωνανάκη

    Στο Λασίθι, όπου εκδικαζόταν από το Πρωτοδικείο η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Παντελή Μαντωνανάκη σχετικά με την παράταση της διάρκειας του ομολογιακού δανείου των 300 εκατ. ευρώ, έμαθα ότι το οριστικό δικαστήριο θα γίνει στις 15 Ιουνίου.

    Ο ξενοδόχος κέρδισε τώρα μία προσωρινή, χωρίς αιτιολόγηση απόφαση με την οποία οι δανειστές δεν μπορούν να προβούν σε εκτέλεση για την πληρωμή του ομολογιακού μέχρι τις 15 Ιουνίου.

    Η απόφαση που θα βγάλει τότε το δικαστήριο θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

    Μάλιστα την Δευτέρα θα σας αποκαλύψω πολλά περισσότερα για την δίκη που έγινε στο Λασίθι…

    Ο Σταικούρας, τα φωτοβολταικά και οι αετονύχηδες 

    Η ιστορία είναι πρόσφατη και γνωστή: λόγω της απότομης και ιλιγγιώδους αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μοιράσει ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους της χώρας.

    Μοίρασε τελικά μαζί με τα παρελκόμενα που λένε, πάνω από 62 εκατομμύρια ευρώ, στους τίμιους και συμπαθείς εκτροφείς μας.

    Με ποιο τρόπο και ποιο κριτήριο γίνεται η μοιρασιά;

    Με βάση το τζίρο της κάθε κτηνοτροφικής μονάδας και υπό την προϋπόθεση πώς έχουν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, τον περιβόητο ΚΑΔ που αντιστοιχεί σε κτηνοτρόφους.

    Με το ποσόν που προαναφέραμε, τα κυβερνητικά στελέχη θεώρησαν πως όσοι εκτρέφουν βοοειδή και αιγοπρόβατα ανά τη χώρα, θα είναι ευχαριστημένοι και πως τα κυβερνητικά στελέχη θα εισπράττουν συγχαρητήρια «κείδε κακείσε» που λένε και στο χωριό μου, δηλαδή από δω και από κει.

    Άλλωστε υπάρχουν βουλευτές  της επαρχίας που κάθε Σαββατοκύριακο τρέχουν στις εκλογικές τους περιφέρειες και …«αφουγκράζονται τον παλμό της κοινωνίας» όπως υποστηρίζουν.

    Τουλάχιστον δύο κυβερνητικοί βουλευτές λοιπόν από …φουλ κτηνοτροφικούς νομούς της Μακεδονίας, αφού άκουσαν στα καφενεία τα «εξ αμάξης» από τους χωριανούς για τα τιμολόγια ρεύματος με τους λογαριασμούς να γράφουν …πτήσεις Ραφάλ, προσπάθησαν να ρεφάρουν με τις κτηνοτροφικές επιδοτήσεις.

    «Ποιες επιδοτήσεις κουμπάρε μου;» είπε σε βουλευτή ένας κτηνοτρόφος.

    «Εγώ που έχω 300 κεφάλια δικαιούμαι 30 ευρώ όλα κι όλα το ξέρεις; Εγώ όμως είμαι μόνο κτηνοτρόφος και τίποτε άλλο. Άλλοι είναι οι τυχεροί και κονομάνε χοντρά!»

    «Δηλαδή ποιοι;» ρώτησε ξαφνιασμένος ο βουλευτής.

    «Άκουσε να δεις την κομπίνα κουμπάρε για να καταλάβεις: πολλοί …συνάδελφοί μου, μέσα στην κτηνοτροφική τους μονάδα-επιχείρηση έχουν ‘φυτέψει’ φωτοβολταϊκά.

    Αδιαφορούν μάλιστα για πρόβατα και γίδια, κρατάνε λίγα για να έχουν το κτηνοτροφικό ΚΑΔ της δραστηριότητας.

    Τα άτιμα τα ηλιακά πάνελ έχουν μεγάλο τζίρο και οι αετονύχηδες εισπράττουν τεράστιες επιδοτήσεις για τον υψηλό τζίρο των φωτοβολταϊκών με το ΚΑΔ του κτηνοτρόφου.

    Παίρνουν λοιπόν το 2% του τζίρου πχ στα 8 εκατομμύρια, δηλαδή 160 χιλιάρικα ζεστά, χωρίς στην ουσία να έχουν κτηνοτροφική παραγωγή!

    Ελλάδα είμαστε καταλαβαίνεις κουμπάρε;»

    Ο βουλευτής κατάλαβε και Δευτέρα πρωί πρωί πήγε στο γραφείο του κ. Σταϊκούρα και τους τα είπε χαρτί και καλαμάρι.

    Στο ΥΠΟΙΚ άρχισαν να το ψάχνουν και κάποιοι ομιλούν για πάνω από 5000 «πανελάδες ηλιακών» που παίρνουν επιδότηση για ζωοτροφές εντελώς παράνομα.

    Όρκο δεν παίρνω για τον αριθμό επειδή μπορεί να είναι και μεγαλύτερος.

    Η έρευνα θα δείξει, εμείς θα μάθουμε επίσημα τι έγινε;

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ