• Τράπεζες

    Ποιες επιχειρήσεις αφορά το πάγωμα των δόσεων – Τι θα γίνει με τις τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Σε αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής των δόσεων για όλες τις συνεπείς επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα που πλήττονται από τον κορονοϊό, προχωρούν οι τράπεζες σε μια σαφή κίνηση στήριξης της οικονομίας.

    Το μέτρο αφορά αποκλειστικά όσους είναι συνεπείς στην εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων και συγκεκριμένα όσους έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 αποπλήρωναν χωρίς καθυστέρηση τα δάνειά τους ακόμα και αν αυτά ήταν ρυθμιστεί.

    Στόχος είναι να αποτραπεί η κατάχρηση του ευνοϊκού μέτρου από όσες επιχειρήσεις ήταν ούτως ή άλλως στο κόκκινο και για τις οποίες οι τράπεζες έχουν ενεργοποιήσει νομικά μέτρα, τα οποία αν και είναι προς το παρόν στον πάγο, μπορούν εφόσον να ενεργοποιηθούν εφόσον ανοίξουν τα δικαστήρια.

    Το μέτρο της αναστολής στην καταβολή των δόσεων, που ανακοινώθηκε από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και υποστηρίζεται από όλες τις τράπεζες, θα αφορά στα τοκοχρεωλυτικά δάνεια και συγκεκριμένα στο τμήμα του οφειλόμενου κεφαλαίου, περιορίζοντας την υποχρέωση των επιχειρήσεων στην καταβολή μόνο των τόκων.

    Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από τους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης και του λιανεμπορίου. Εξαίρεση από τον κλάδο του λιανεμπορίου είναι ο τομέας των σουπερμάρκετ, που έχει συγκεντρώσει το μεγάλο μέρος της καταναλωτικής ζήτησης και το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας. Για το τμήμα του κεφαλαίου η αποπληρωμή του οποίου θα μετατεθεί, θα υπάρξει παράταση παράταση της διάρκειας του δανείου.

    Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕΤ «ως άμεση πρωτοβουλία και λαμβάνοντας υπόψη την ευελιξία που παρέχουν οι εποπτικές αρχές υπό τις παρούσες ακραίες συνθήκες, ανακοινώνουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τα οποία περιλαμβάνουν αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) που οφείλονται από σήμερα μέχρι, τουλάχιστον, την 30η/9/2020. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση. Συγκεκριμένα, οι παραπάνω δανειολήπτες δύνανται να αιτηθούν τη μεταγενέστερη καταβολή χρεωλυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα την 31η/12/2019. Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά».

    Η κατεύθυνση στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων που πλήττονται ευθέως από την πανδημία, δόθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με τους CEOs των ελληνικών τραπεζών.

    Όπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη η επίπτωση για το τραπεζικό σύστημα θα είναι σημαντική, καθώς αναμένεται αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση και ανατροπή των σχεδίων για τη μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν εξαγγελθεί.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δάνεια που δεν θα πληρωθούν το προσεχές διάστημα ακόμη και για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, θα προστεθούν στα κόκκινα δάνεια που έχουν ήδη στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες και δεν θα έχουν ευνοϊκή αντιμετώπιση από τον επόπτη, δηλαδή τον SSM σε ότι αφορά την κεφαλαιακή επίπτωση που θα επιφέρουν. Ωστόσο δεν θα απαιτηθεί από τις τράπεζες να καλύψουν άμεσα το όποιο κεφαλαιακό άνοιγμα υπάρξει, δηλαδή δεν θα υποχρεωθούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.



    ΣΧΟΛΙΑ