• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Γιώργος Ζαββός στο mononews: Θα στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός

    Ο Πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός


    Μέσα στον ορυμαγδό του κορωνοϊού που καθηλώνει την παγκόσμια οικονομία, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κέρδισε σε ένα κρίσιμο θέμα.

    Οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του Ηρακλή –για την μείωση των «κόκκινων» δανείων- θα είναι μηδενικού ρίσκου.

    Βέβαια η έγκριση δόθηκε από τον SSM, πριν η Ευρώπη «κτυπηθεί» από την ασύμμετρη καταιγίδα του coronavirus.

    Η χρονική στιγμή που δόθηκε η έγκριση είναι σημαντική, καθώς παρακάμφθηκε το εμπόδιο της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό.

    Αν και οι προτεραιότητες σήμερα είναι άλλες, η στήριξη δηλαδή των κλάδων που πλήττονται, ωστόσο το μηδενικό ρίσκο, εξαφανίζει τις όποιες πιέσεις στα senior ομόλογα που θα διακρατήσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων και δεν θα υπάρξει επίπτωση στα κεφάλαια.

    «Χρειάστηκαν αμέτρητες συναντήσεις, εκατοντάδες ώρες συνομιλιών, για να τα καταφέρουμε» λέει στο mononews.gr ο κ. Ζάββος και παραδέχεται πως: «η υπόθεση εξασφάλισης του μηδενικού ρίσκου ήταν μπλοκαρισμένη για μήνες στον SSM και την ΕΚΤ. Ξεμπλόκαρε όταν το θέμα συζητήθηκε με την Κομισιόν η οποία υποστήριξε την ελληνική θέση και δόθηκε το zero risk στις εγγυήσεις του δημοσίου».

    Τώρα όπως λέει ο κ. Ζαββός προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

    Καθημερινά λοιπόν εξειδικεύονται τα μέτρα για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς η αναστολή πληρωμών που θα δοθεί για 3 ή 6 μήνες, δεν θα πρέπει να δημιουργεί νέα γενιά καθυστερήσεων, σημειώνει χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ