• Τράπεζες

    Πέντε μόλις τα αιτήματα για προστασία πρώτης κατοικίας που έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες

    • Της Εφης Καραγεώργου
    πλειστηριασμος κατοικια


    Πέντε μόλις είναι τα  αιτήματα για την προστασία πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό που έχουν διαβιβαστεί μέχρι σήμερα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα προς τις τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει μέσα σε 30 μέρες να υποβάλουν πρόταση ρύθμισης προς τους δανειολήπτες.

    Όπως είναι γνωστό, η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό «άνοιξε» την 1η Ιουλίου.

    Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περισσότερα από 12.000 αιτήματα ένταξης, εκ των οποίων τα 2.500 χαρακτηρίζονται ως ώριμα.

    Ωστόσο, μόλις  5 είναι τα αιτήματα για τα οποία ολοκληρώθηκε η πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών (φορολογικές δηλώσεις, εισόδημα, περιουσία κλπ.) και έχουν αποσταλεί στις τράπεζες, ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Δηλαδή στην πρόταση ρύθμισης προς τον δανειολήπτη, που περιλαμβάνει επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, χαμηλό επιτόκιο, «κούρεμα» της οφειλής και φυσικά επιδότηση από το ελληνικό Δημόσιο.

    Προς το παρόν οι ρυθμοί που υποβάλλονται τα αιτήματα είναι συγκρατημένοι καθώς οι περισσότεροι λογιστές -αλλά και δικηγόροι- βρίσκονται σε άδεια, ενώ η συνδρομή τους είναι απαραίτητη για να υποβάλλουν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες  τα αιτήματα ένταξης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εκτιμάται λοιπόν ότι η  πλατφόρμα θα αρχίσει να «τρέχει» δυναμικά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ μπορεί να υποδέχεται σχεδόν 2.500 αιτήματα σε καθημερινή βάση. Ενώ η προθεσμία ένταξης στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

    Υπενθυμίζουμε ότι οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών περιλαμβάνουν την αποπληρωμή του δανείου σε 25 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι η ηλικία του οφειλέτη ή του εγγυητή δεν υπερβαίνει το 80ό  έτος της ηλικίας, με κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor τριμήνου +2%.

    Προβλέπεται και «κούρεμα» της οφειλής,  εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της  κατοικίας.

    Ο επιλέξιμος δανειολήπτης δικαιούται και επιδότηση από το δημόσιο σε ποσοστό από 20% έως και το 50% της μηνιαίας δόσης  όταν πρόκειται για στεγαστικό δάνειο.  Το ποσοστό καθορίζεται ανάλογα με το  εισόδημα και την  οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη, ‘όσο  μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μειώνεται το ποσοστό επιδότησης.

    Για τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία το ύψος της επιδότησης είναι οριζόντιο στο 30%.

    Δικαίωμα ένταξης στο νέο νόμο έχουν δανειολήπτες, με οφειλές μέχρι 100.000 ευρώ από επιχειρηματικά δάνεια  με υποθήκη πρώτη κατοικία, και 130.000 ευρώ από αμιγώς στεγαστικά δάνεια. Τα δάνεια θα πρέπει να ήταν σε τρίμηνη καθυστέρηση στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

    Επίσης η αντικειμενική αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 175.000 ευρώ εάν αφορά επιχειρηματικά δάνεια και τις 250.000 ευρώ στα υπόλοιπα δάνεια.

     Αντίστοιχα τα όρια του οικογενειακού εισοδήματος του αιτούντος, διαμορφώνονται από τις  12.500 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένει μόνο 1 άτομο και φτάνει τις 36.000 ευρώ  εφόσον στην κατοικία διαμένουν 5 άτομα (με 3 προστατευόμενα μέλη).



    ΣΧΟΛΙΑ