• Τράπεζες

    Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου η Παγκρήτια

    Αλέξανδρος Εξάρχου, Μέτοχος Παγκρήτιας Τράπεζας


    Ένα βήμα πιο κοντά φέρνει τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου η απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας από την Παγκρήτια Τράπεζα, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2023.

    Μάλιστα η Παγκρήτια αναφέρεται στη δυναμική της συνεργασίας με την Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας συνολικά.

    Παράλληλα η Παγκρήτια βρίσκεται στην τελική ευθεία για την απορρόφηση του ελληνικού βραχίονα της HSBC που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

    Δημιουργούνται λοιπόν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία μίας μη συστημικής, και ισχυρής τράπεζας, που θα εστιάσει στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Η Παγκρήτια έχει δίκτυο 48 καταστημάτων, 2,5 δις ευρώ ενεργητικό και 1,5 δις ευρώ καταθέσεις. Η HSBC με δίκτυο 15 καταστημάτων έχει ενεργητικό 1,9 δις ευρώ και 1,7 δις ευρώ καταθέσεις. Και η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας έχει δανειακό χαρτοφυλάκιο 250 εκατ ευρώ, και 190 εκατ. ευρώ καταθέσεις, με δίκτυο 3 καταστημάτων.

    «Παραμένοντας προσανατολισμένη σταθερά στην ενεργή στήριξη των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιωτών πελατών μέσα από ένα δίκτυο που θα ξεπερνά τα 50 καταστήματα πανελλαδικά στο τέλος του 2023, η Παγκρήτια Τράπεζα μετασχηματίζεται και αποκτά καθημερινά ακόμα πιο ισχυρή παρουσία στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα» σημειώνει χαρακτηριστικά η Παγκρήτια που η είσοδος της Thrivest στο μετοχικό της κεφάλαιο της έχει δώσει δυναμική ανάπτυξης.

    Όπως είναι γνωστό τον περασμένο Οκτώβριο η Παγκρήτια ολοκλήρωσε αύξηση µετοχικού κεφαλαίου ύψους 98,7 εκατ. ευρώ και η Thrivest Holdings συμφερόντων των κ.κ Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου κατέστη ο βασικός της μέτοχος.

    Στα μέσα Ιανουαρίου –και όπως ανέμενε η αγορά- η Thrinvest εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ της Attica Bank, στη λογική συνεργειών και με άλλα πιστωτικά ιδρύματα, δηλαδή με την Παγκρήτια Τράπεζα.

    Σύμφωνα με πηγές της Thrivest – που έχει ξεκινήσει το due diligence στην Attica Bank-, προτίθεται να συμμετάσχει με ποσό ως 100 εκατ. ευρώ στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας των μηχανικών.

    Τέλος αναφέρουμε ότι σε non paper της Παγκρήτιας σημειώνεται ακόμα πως: Η τράπεζα προχωρά με ταχύτητα στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου το οποίο προβλέπει την επέκτασή της σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα, περιοχή στην οποία καταγράφεται ισχυρή ζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, τα Χρηματοδοτικά προγράμματα εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης

    Αλέξανδρος Εξάρχου: Το σχέδιο για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα



    ΣΧΟΛΙΑ