• Τράπεζες

    Αλέξανδρος Εξάρχου: Το σχέδιο για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Αλέξανδρος Εξάρχου


    Η είσοδος της Thrivest στην Παγκρήτια τον περασμένο Οκτώβριο ήταν η αρχή για την τριανδρία Δημήτρη Μπάκου- Γιάννη Καϋμενάκη- Αλέξανδρου Εξάρχου στα τραπεζικά δρώμενα.

    Προχθές Τετάρτη εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

    Και πλέον φαίνεται να αποκτά σάρκα και οστά το σχέδιο για τη δημιουργία μιας ισχυρής, μη συστημικής, τράπεζας, η οποία θα εστιάσει στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς περισσότερες από 200 χιλιάδες εταιρείες σήμερα δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

    Πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στην παροχή υπηρεσιών, στον βιοτεχνικό και αγροδιατροφικό τομέα, οι οποίες άντεξαν στην κρίση και ενώ δεν είναι ζημιογόνες αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης στον δανεισμό.

    Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα στο θέμα των επενδύσεων, υπάρχει χώρος να καλυφθεί από μία υγιή τράπεζα, μη συστημική, που θα έρθει να χρηματοδοτήσει και να στηρίξει τα επενδυτικά σχέδια των μικρομεσαίων.

    Η Παγκρήτια, που μέσα στο έτος θα συγχωνευθεί με την HSBC, βρίσκεται και σε διαδικασία συγχώνευσης της με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας και μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε δεσμευτική συμφωνία.

    Η Παγκρήτια έχει δίκτυο 48 καταστημάτων, 2,5 δις ευρώ ενεργητικό και 1,5 δις ευρώ καταθέσεις. Η HSBC με δίκτυο 15 καταστημάτων έχει ενεργητικό 1,9 δις ευρώ και 1,7 δις ευρώ καταθέσεις. Και η Συνεταιριστική Σερρών είχε στο τέλος του 2021 δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 247 εκατ. ευρώ, καταθέσεις 186 εκατ. ευρώ και δίκτυο 3 καταστημάτων.

    Αν στο σχήμα προστεθεί και η Attica Bank τότε έχουμε τον 5ο ισχυρό τραπεζικό πυλώνα.

    Να σημειωθεί ότι η THRINVEST εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ της Attica Bank, στη λογική συνεργειών και με άλλα πιστωτικά ιδρύματα, δηλαδή με την Παγκρήτια Τράπεζα, που βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησης της HSBC και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Το ενδιαφέρον της λοιπόν εστιάζεται σε κείνους τους όρους και προϋποθέσεις της αύξησης που θα επιτρέψουν τη συγχώνευση της τράπεζας των μηχανικών με την Παγκρήτια.

    Βέβαια πολλά θα πρέπει να γίνουν στην πορεία για να ολοκληρωθεί το νέο σχήμα, που θα φέρει νέο αέρα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

    Μάλιστα σε ραδιοφωνική συνέντευξη του τον περασμένο Δεκέμβριο ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε αναφέρει σχετικά με το θέμα πως: «Σήμερα είμαστε σε ένα σημείο που έχουμε το πιο συγκεντροποιημένο τραπεζικό σύστημα στην ευρωζώνη. Αυτό θέλει προσοχή.

    Σκοπός της Τραπέζης της Ελλάδος είναι να ενισχυθούν πια οι μικρότερες τράπεζες, πρώτον, να αυξηθούν τα κεφάλαιά τους και μετά γιατί όχι, να αρχίσει ένα κύμα συγχωνεύσεων μεταξύ των μικρότερων, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας πέμπτος πόλος για να υπάρχει ανταγωνισμός».

    Τα «κόκκινα» δάνεια και οι στρατηγικοί επενδυτές που έφυγαν…

    Τα κοινά σημεία ανάμεσα στην Τράπεζα Αττικής και την Παγκρήτια είναι ότι:

    Και οι δύο τράπεζες έχουν δυσθεώρητο όγκο «κόκκινων» δανείων με τον δείκτη των NPEs να διαμορφώνεται στο 65,3% στο εξάμηνο 2022 για την Παγκρήτια και στο 66% στο 9μηνο 2022 για την Αττικής που έχει 2,6 δις ευρώ προβληματικό τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο.

    Το άλλο… κοινό σημείο τους είναι ότι και στις δύο τράπεζες υπήρχε στρατηγικός επενδυτής, που όμως τελικά εγκατέλειψε πριν από την αύξηση κεφαλαίου.

    -Η Lyktos συμφερόντων του κ. Μιχάλη Σάλλα, που κατείχε το 19,95% της Παγκρήτιας και είχε δηλώσει πως θα συμμετείχε στην αύξηση της Παγκρήτιας. Τελικώς δεν το έπραξε.

    -Η Ellington εξακολουθεί να δηλώνει πως συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την συμμετοχή της στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank με μία και μόνη προϋπόθεση: την τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων. Βέβαια αυτές οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ellington βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετούς μήνες τώρα…

    Πριν από τρεις μήνες, στις 27 Οκτωβρίου 2022, η Thrivest Holding μπήκε στην αύξηση της Παγκρήτιας και απέκτησε το 32,5% της τράπεζας, καθώς η Lyktos συμφερόντων του κ. Μιχάλη Σάλλα δεν συμμετείχε τελικά στην αύξηση.

    Ένα μήνα αργότερα η Thrivest Holding Ltd ήρθε σε συμφωνία με την Lyktos, για να αγοράσει το ποσοστό της, που διαμορφώθηκε στο 11,25% μετά την ολοκλήρωση της αύξησης. Το τίμημα υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ και όταν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση (μέσα στον Μάρτιο) η Thrivest Holding θα κατέχει το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας.

    Τώρα εκκρεμεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank ύψους 490 εκατ ευρώ, όπως έχει εγκριθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση της 30ης Δεκεμβρίου 2022.

    Τα 300 εκατ. ευρώ της αύξησης θα κατανεμηθούν στις τιτλοποιήσεις ( Omega, Astir I, Astir II, Metexelixis) για να καλυφθούν την κάλυψη των ζημιών εξυγίανσης. Το σχέδιο προβλέπει -κατ΄απαίτηση του ΤΧΣ- ότι η Ellington που είναι επενδυτής και διαχειριστής της τιτλοποίησης Omega, θα πρέπει να αναλάβει και την κάλυψη τυχόν επιπλέον ζημιών. Και εδώ υπήρξε η εμπλοκή που οδηγεί στην έξοδο της Ellington.

    Με την αποχώρηση της, θα υπάρξει νέα συμφωνία μετόχων, αφού ο νέος στρατηγικός επενδυτής θα είναι η THRINVEST, η οποία θα συμμετάσχει στην AMK και θα πάρει και τα warrants (16,7 εκατ. ευρώ, που αποτελούν μέρος των 490 εκατ. ευρώ).

    Και αφού ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη αύξηση των 490 εκατ. ευρώ, θα χρειαστεί και νέα αύξηση που θα έρθει να καλύψει τις ανάγκες τη νέας τράπεζας που θα δημιουργηθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Bank: Επιστολή Εξάρχου για συμμετοχή στην ΑΜΚ – Πλήρης επιβεβαίωση mononews (upd)

    Attica Bank: Όλο το παρασκήνιο της επιστολής Αλ. Εξάρχου – Πληροφορίες και ερωτήματα

    Thrivest Holding: Εξαγοράζει το ποσοστό της Lyktos στην Παγκρήτια- Στα 11 εκατ. το κέρδος



    ΣΧΟΛΙΑ