• Τράπεζες

    Ολοκληρώνεται η μεταβίβαση του Frontier στην doValue – Ακολουθεί η μετακίνηση 150 εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας

    Ολοκληρώνεται η μεταβίβαση του Frontier στην doValue - Ακολουθεί η μετακίνηση 150 εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας

    Θόδωρος Καλαντώνης, Εκτελεστικός πρόεδρος doValue Greece


    Όλα είναι έτοιμα για την οριστική μεταβίβαση και διαχείριση του project Frontier στην doValue του Θοδωρή Καλαντώνη.

    Η συμφωνία θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσει  η μετακίνηση 100- 150 εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας στην doValue.

    Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, καθώς από τις 20 Ιουλίου το ΔΣ της Εθνική Τράπεζα ανέδειξε προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία doValue-Bain-Fortress για την τιτλοποίηση Frontier των 6,1 δις ευρώ, και  τα  νομικά επιτελεία των δύο πλευρών έχουν καταλήξει στο τελικό κείμενο της συμφωνίας και στις τεχνικές λεπτομέρειες.

    Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα ξεκινά και τη διαδικασία για να μεταφερθούν 100 με 150 εργαζόμενοι –με την προϋπόθεση ότι επιθυμούν την μετακίνηση τους- στην εταιρεία διαχείρισης.

    Ελκυστικό πακέτο

    Μάλιστα όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η Εθνική θα δώσει ένα ελκυστικό οικονομικό πακέτο σε όσους επιθυμούν να μετακινηθούν στην doValue.

    Όπως είναι γνωστό  η Εθνική Τράπεζα πραγματοποίησε την  τιτλοποίηση των 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς να κάνει carve-out (μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) στο δικό της servicer, όπως έπραξαν οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες.

    Το project  Frontier περιλαμβάνει 190.000 δάνεια συνολικού ύψους 6,1 δισ ευρώ,  με το   77% -δηλαδή τα 4,7 δισ. ευρώ-, να είναι  στεγαστικά δάνεια, το 18% (δηλαδή το 1,1 δισ. ευρώ) δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το  υπόλοιπο 5% (περίπου 300 χιλιάδες ευρώ) είναι  καταναλωτικά δάνεια. Καθώς το χαρτοφυλάκιο της τιτλοποίησης αποτελείται κυρίως από στεγαστικά δάνεια, τα οποία έχουν  εξασφαλίσεις σε κατοικίες, διασφαλίζει την ομαλή πορεία των ανακτήσεων.

    Η Εθνική δέχθηκε προσφορές από τους μεγάλους παίκτες – doValue, Intrum, DK-Cepal και την QQUANT-,   που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Και εκείνο που μέτρησε στην επιλογή της DoValue ήταν η κουλτούρα, η φιλοσοφία, η οργάνωση και οι αρχές που ακολουθεί για την ανάκτηση των καθυστερούμενων δανείων.

    Η Εθνική Τράπεζα με το  Frontier κέρδισε το πρώτο μεγάλο στοίχημα καθώς περιόρισε τον  δείκτη καθυστερήσεων στο 13,6% και ήδη έχει δρομολογήσει την επόμενη τιτλοποίηση της, το Frontier  ΙΙ, ύψους 1,5 δισ ευρώ, με στόχο ο δείκτης καθυστερήσεων να περιοριστεί στο 3% το 2022.

    Η doValue με την ανάληψη της διαχείρισης του Frontier καθίσταται ο  αδιαμφισβήτητος leader της εγχώριας αγοράς στην διαχείριση καθυστερούμενων οφειλών, με χαρτοφυλάκιο ύψους άνω των 36 δις ευρώ. Διότι εκτός από τα 6,1 δισ. ευρώ του Frontier η doValue θα αναλάβει και τη διαχείριση της νέας τιτλοποίησης της Eurobank, της Mexico ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Θα διαχειρίζεται δηλαδή πάνω από το 1/3 της εγχώριας αγοράς «κόκκινων» δανείων.

    Διαβάστε ακόμη:

    DoValue: Πώς κέρδισε την μάχη για το Frontier και αναδεικνύεται σε leader της αγοράς των servicers



    ΣΧΟΛΙΑ