• Τράπεζες

    Όλο το παρασκήνιο της σύσκεψης Σταϊκούρα – τραπεζών για τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    Επέκταση της πλατφόρμας arogi.gov.gr και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ


    Με ευθείες βολές εκατέρωθεν πραγματοποιήθηκε η ευρεία σύσκεψη του Υπουργείου Οικονομικών, των διοικήσεων των τραπεζών και των παραγωγικών φορέων για το «καυτό» θέμα της χορήγησης δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ήταν η πρώτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και ανθρώπων της αγοράς, καθώς κάθε Τρίτη έχει καθιερωθεί σύσκεψη του Χρήστου Σταϊκούρα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

    Απορρίπτονται 8 στα 10 αιτήσεις δανείων

    Στο στόχαστρο βρέθηκε η τακτική που ακολουθούν οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα, το οποίο περιλαμβάνει ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση δανείων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σχεδόν 8 στις 10 αιτήσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων να απορρίπτονται από τις τράπεζες, καθώς δεν πληρούν τους απαιτούμενους όρους.

    Εκτιμάται ότι θετικό τραπεζικό προφίλ διαθέτουν μόλις 25.000 επιχειρήσεις, σ3 σύνολο 840.000 ΑΦΜ, καθώς οι τράπεζες εφαρμόζουν ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια. Με αυτή τη λογική, ενδέχεται να μην αξιοποιηθούν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα φτάσουν στη χώρα μας έως το 2026.

    Οι αυστηροί τόνοι Σταϊκούρα

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο προς τις τράπεζες, κάτι που έκανε εντύπωση ακόμα και στους παραγωγικούς φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

    Όπως λένε πρόσωπα που συμμετείχαν στις συνομιλίες, άσκησε σκληρή κριτική στις διοικήσεις των τραπεζών τόσο για τα υψηλά επιτόκια που συνοδεύουν τα δάνεια όσο και για τα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια που οδηγούν σε απόρριψη μεγάλου ποσοστού των αιτήσεων για δάνεια.

    Μεγάλο μέρος της τηλεδιάσκεψης αναλώθηκε στα κριτήρια επιλεξιμότητας, με τον Υπουργό Οικονομικών να ζητά τη χαλάρωση των όρων, προκειμένου να χορηγηθούν δάνεια σε όσες περισσότερες επιχειρήσεις.

    Η στάση των τραπεζών

    Από την πλευρά τους οι τράπεζες τόνισαν πως τα κριτήρια που θέτουν, κινούνται εντός του πλαισίου που έχει οριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απορρίπτονται εμμέσως πλην σαφώς, κάθε σκέψη για χαλάρωση των όρων.

    Τόνισαν δε, ότι για να προχωρήσουν σε πιστωτική επέκταση θα πρέπει να διορθωθούν οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων, προκαλώντας την αντίδραση των φορέων της αγοράς, οι οποίοι απάντησαν πως πρόκειται για μια ανέφικτη πρόταση, καθώς ήδη αρκετές εκθέσεις (συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ) κάνουν λόγο για μπαράζ λουκέτων επιχειρήσεων, μόλις αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης.

    Να γίνουν συγχωνεύσεις

    Οι διοικήσεις των τραπεζών ωστόσο, επεσήμαναν πως οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν πιστωτικό προφίλ, έχουν αρνητικούς ισολογισμούς πολύ πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, κάτι που αποδεικνύει την πηγή του προβλήματος για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

    Μάλιστα, επεσήμαναν πως η λύση για την πιστωτική επέκταση είναι οι συγχωνεύσεις και οι εισαγωγές μεταξύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρότερα σχήματα, τα οποία θα αποκτήσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα δάνεια των τραπεζών.

    Εγγυήσεις δημοσίου

    Μία ακόμα σκέψη που έπεσε στο τραπέζι είναι η χορήγηση δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ωστόσο, πρόκειται για μια απόφαση που έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ενώ δεν πρόκειται να παρακάμψει τα κριτήρια βιωσιμότητας που έχουν θέσει οι τράπεζες.

    Σημειώνεται πως για να εγκριθεί ένα δάνειο, θα πρέπει να “περάσει” από τις τράπεζες το business plan της επιχείρησης και εφόσον λάβει το τελικό “πράσινο φως”, θα μπορούσε να συνοδεύει από κρατικές εγγυήσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί στις 15 Ιουλίου, προκειμένου στο ενδιάμεσο, να καταρτιστεί ένα σχέδιο για τη χορήγηση δανείων και το θέμα των επιτοκίων.

    Η νέα συνάντηση αναμένεται να εστιάσει επίσης και στην αξιοποίηση των κονδυλίων που θα εκταμιευθούν από την Ευρώπη από τις αρχές Αυγούστου, τα οποία θα διοχετευθούν στην αγορά μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ