• Τράπεζες

    Όλα τα «μυστικά» του σημερινού placement της Πειραιώς – Πώς θα διατεθεί το 22%+5%

    Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς


    Με «όπλο» την ισχυρότατη ζήτηση που υπάρχει από ξένα funds και Ελληνες επενδυτές, ξεκινά σήμερα Δευτέρα στις 10 το πρωί η τριήμερη διαδικασία του placement της Πειραιώς. Για την οποία το ΤΧΣ προχωρά στη διάθεση του 22% συν 5% των μετοχών της τράπεζας που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιό του. Και όπως όλα δείχνουν θα απορροφηθεί ολόκληρο το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την Πειραιώς να οδηγείται στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

    Σαφέστατη ένδειξη του καυτού επενδυτικού ενδιαφέροντος αποτελεί το γεγονός ότι το άνω άκρο του εύρους τιμής στη δημόσια προσφορά καθορίστηκε πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής για τη μετοχή. Δηλαδή στα 4 ευρώ από το 3,986 ευρώ που «έγραψε στο ταμπλό».

    Ενώ από την άλλη πλευρά το κάτω άκρο της τιμής προσδιορίστηκε στα 3,70 ευρώ.

    Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, κατά τη διάρκεια της δημόσιας προσφοράς, το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να καθορίσει ακόμη ένα στενότερο εύρος τιμής στη διάθεση των μετοχών. 

    Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην περίπτωση του placement της Εθνικής Τράπεζας, που ενώ το αρχικό εύρος τιμής ήταν από τα 5 έως τα 5,44 ευρώ, μία ημέρα πριν από τη λήξη της δημόσιας προσφοράς ανακοινώθηκε ότι το ελάχιστο τίμημα θα ήταν τα 5,30 ευρώ. Οπως και εν τέλει συνέβη.

    Στην περίπτωση της Πειραιώς, ένα discount της τάξης του 5% από την υψηλή τιμή των 4 ευρώ, μπορεί να οδηγήσει την τελική τιμή διάθεσης στα 3,80 ευρώ. Ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο discount μπορεί να φέρει την τιμή και πάνω από αυτά τα επίπεδα.

    Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συμπεριφορά της μετοχής στη σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι θα κινηθεί πάνω από τα  4 ευρώ.

    Το 22% του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ μεταφράζεται σε 275.080.789 μετοχές με τη δυνατότητα να προστεθεί και το υπόλοιπο 5% (62.518.631 μετοχές) γεγονός που θα κριθεί από τη ζήτηση που αναμένεται να είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά σημαντική.

    To τελικό ποσό

    Με βάση το εύρος της τιμής διάθεσης η συνολική αξία ολόκληρου του πακέτου που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς κυμαίνεται από τα 1,249 δισ. έως 1,35 δισ. ευρώ. Θα είναι δηλαδή μεγαλύτερη από το placement της Εθνικής.

    Το ελληνικό σκέλος της δημόσιας προσφοράς καλύπτει το 15% ενώ το υπόλοιπο 85% θα κατευθυνθεί σε διεθνή funds. Το ανώτατο όριο εγγραφής για την ελληνική δημόσια προσφορά φτάνει στα 41.262.118 μετοχές με βάση το κατ’ αρχήν 22% του συνόλου της διάθεσης.

    Για το υπολοιπόμενο 5% το ΤΧΣ διατηρεί το δικαίωμα της κατανομής αναλόγως της πλεονάζουσας ζήτησης. Πάντα σε ό,τι αφορά το ελληνικό σκέλος της έκδοσης στους ιδιώτες θα κατανεμηθεί αρχικά το 30% ενώ για το υπόλοιπο 70% θα ληφθούν υπόψη οι προσφορές που θα έχουν υπάρξει τόσο από την πλευρά των θεσμικών όσο και των ιδιωτών επενδυτών.

    Από την παραχώρηση των μετοχών δεν μεταβάλλεται το ποσοστό συμμετοχής των λοιπών υφιστάμενων μετόχων εκ των οποίων το family office του αμερικανού μεγαλοεπενδυτή, Τζον Πόλσον, θα παραμείνει στο 18,62%. Η Helicon Investments Limited κατέχει το 9,38% των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας.

    Πάντα ανάλογα με το κοινοποιημένο εύρος διάθεσης η προσφορά μετοχών στην Ελλάδα θα κινηθεί από τα 187,4 έως τα 202,5 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 27%.

    Αντίστοιχα η διάθεση σε ξένους επενδυτές θα κυμανθεί από τα 1,062 δισ. έως τα περίπου 1,147 δισ. Με τιμή διάθεσης στην περιοχή των 3,80 ευρώ η παραχώρηση μετοχών της Πειραιώς γίνεται στο 74,8% της ενσώματης καθαρής θέσης της τράπεζας η οποία στη χρήση του 2023 ήταν στα 5,08 ευρώ ανά μετοχή.

    Στο placement της Εθνικής που προηγήθηκε, η τιμή διάθεσης αντιστοιχούσε στο 71,7% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας στο εννιάμηνο της περσινής χρήσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Έκτακτο! Μέσα σε 6 λεπτά καλύφθηκε το placement της Τράπεζας Πειραιώς

    Πειραιώς: Τι αναφέρει το Ενημερωτικό Δελτίο για το placement – Μεταξύ €3,70 και €4,00 η τιμή διάθεσης του 22% + 5% των μετοχών

    Πώς θα γίνει η Δημόσια Προσφορά για την Πειραιώς – Τι ποσοστό θα πάρουν οι ξένοι, τι οι Έλληνες

    Όλες οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις και τους ελέγχους – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών



    ΣΧΟΛΙΑ