• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΤΧΣ με αντικείμενο την πρόταση για ΑΜΚ

    Τράπεζα Πειραιώς


    Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με θέμα την αξιολόγηση της πρότασης βασικών μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 800 εκατ. ευρώ.

    Η πρόταση προέρχεται από τον βασικό μέτοχο της τράπεζας Πειραιώς John Paulson, ο οποίος ελέγχει το 9,3% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Η πρόταση σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας έχει γίνει επισήμως στο διοικητικό συμβούλιο και συνοδεύεται με πρόταση για προηγούμενη μετατροπή των Cocos ύψους 2 δισ. ευρώ σε μετοχές. Η μετατροπή των Cocos, που εκδόθηκαν το 2015 στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα οδηγήσει σε αύξηση της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Πειραιώς από το σημερινό επίπεδο του 26,5% σε πάνω από 60%.

    Τα Cocos δεν έχουν συγκεκριμένη λήξη, αλλά οι κάτοχοί τους δικαιούνται να μετατρέψουν τις ομολογίες τους σε κοινές μετοχές την 7η Επέτειο, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2022. Στην περίπτωση μετατροπής, η τιμή εξάσκησης είναι τα 6 ευρώ.

    Η άλλη περίπτωση πρόωρης μετατροπής των Cocos είναι η μη καταβολή της δόσης των 165 εκατ. ευρώ. Η  πληρωμή είναι προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου, αλλά απαιτεί την έγκριση του SSM, ο οποίος δεν έχει δώσει ακόμη το το πράσινο φως, εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας. Να σημειωθεί ότι με δεδομένο τις υψηλές προβλέψεις για την κάλυψη ζημιών από την οικονομική κρίση που προκαλεί η Covid 19 και που έχει οδηγήσει την Τράπεζα σε ζημιές για τη χρήση του 2020, η πληρωμή των Cocos απευθείας από τα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς θα επηρεάσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας  και για αυτό απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της εποπτικής αρχής.

    Η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς δέχεται από το πρωί ισχυρές πιέσεις υποχωρώντας έως και 28,27%, ενώ με ανακοίνωσή της η Τράπεζα στο Χρηματιστήριο σημειώνει ότι «ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα πως σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές, με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της. Η Tράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό, εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο», καταλήγει η ανακοίνωση.



    ΣΧΟΛΙΑ