• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Η πρόταση για τα Cocos και η αύξηση κεφαλαίου


    Εβδομάδα εξελίξεων προοιωνίζεται για την τράπεζα Πειραιώς ενόψει της υποχρέωσης που έχει η Τράπεζα να καταβάλλει στο δημόσιο τη δόση για τα Cocos ύψους 165 εκατ. ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου.

    Η προοπτική πληρωμής της δόσης με μετρητά, όπως έχει δεσμευτεί η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, απαιτεί την έγκριση του SSM, ο οποίος δεν έχει δώσει ακόμη το το πράσινο φως, εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας. Να σημειωθεί ότι με δεδομένο τις υψηλές προβλέψεις για την κάλυψη ζημιών από την οικονομική κρίση που προκαλεί ο covid 19 και που έχει οδηγήσει την Τράπεζα σε ζημιές για τη χρήση του 2020, η πληρωμή των Cocos απευθείας από τα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς, θα επηρεάσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και για αυτό απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της εποπτικής αρχής.

    Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το ΤΧΣ που αποτελεί το βασικό μέτοχο με ποσοστό 26,5% και τις εποπτικές αρχές, εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Η πρόταση απαιτεί τη συμμετοχή του Ταμείου προκειμένου να αποφευχθεί το dilution της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, που κάλυψε το 2015, μέρος της αύξησης. Το δημόσιο συμμετέχει επίσης με την έκδοση Cocos ύψους 2 δις ευρώ και η προοπτική μη αποπληρωμής της προγραμματισμένης δόσης των 165 εκατ. ευρώ, συνεπάγεται τη μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές, οδηγώντας έτσι σε αύξηση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζες Πειραιώς σε ποσοστό άνω του 60%.

    Να σημειωθεί ότι εκ των βασικών μετόχων της Τράπεζας είναι ο John Paulson ο οποίος ελέγχει το 9,3% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς και φέρεται αποφασισμένος να συμμετάσχει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Εκ των βασικών μετόχων είναι επίσης ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο οποίος κατέχει ποσοστό άνω του 5% και το αμερικανικό fund, Bienville Capital, που κατέχει επίσης το 5,5% της τράπεζας Πειραιώς.



    ΣΧΟΛΙΑ