• Τράπεζες

    Ντέιβιντ Σόλομον: Ανακατατάξεις στο διοικητικό συμβούλιο εν μέσω εμφυλίου στη Goldman Sachs

    David Solomon, CEO Goldman Sachs


    Μία νέα προσθήκη στο διοικητικό συμβούλιο της Goldman Sachs αναμένεται να στηρίξει τον πρόεδρο και CEO Ντέιβιντ Σόλομον, εν μέσω μιας διάχυτης δυσαρέσκειας στην επενδυτική τράπεζα για τις επιδόσεις της, με τον ίδιο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

    Ο CEO, Ντέιβιντ Σόλομον έχει γίνει στόχος επικρίσεων τον τελευταίο καιρό, με πολλούς να «γκρινιάζουν» ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος απασχολείται περισσότερο με τα μουσικά projects του (έχει εμφανιστεί σε διάφορα events ως DJ), παρά με τα προβλήματα της τράπεζας.

    Το νέο πρόσωπο και οι ισορροπίες

    Σύμφωνα με το Bloomberg, στο διοικητικό συμβούλιο θα προστεθεί ο Τομ Μόνταγκ, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs και το Νο2 στην Bank of America μέχρι το 2021 που έφυγε.

    Το αξιοσημείωτο για την επιλογή του Μόνταγκ είναι ότι θεωρείται ένας «σύμμαχος» του Σόλομον, ο οποίος δεν απολαμβάνει ευρεία αποδοχή των υφισταμένων του και κυρίως των εταίρων του την τελευταία περίοδο.

    Και σύμφωνα με κάποια στελέχη, η επιστροφή του στην επενδυτική τράπεζα, στοχεύει στο να κατευνάσει τα σενάρια για το μέλλον του Σόλομον, ύστερα από πέντε χρόνια στη θέση του CEO.

    Ο Σόλομον χρειάζεται στήριξη αυτή την περίοδο, που η κόντρα με εταίρους έχει γίνει δημόσια. Είναι άλλωστε CEO σε μία τράπεζα με μία ιδιαίτερη δομή. Η Goldman δεν είναι σαν τις άλλες τράπεζες. Περίπου 24 χρόνια αφότου εισήχθη στο χρηματιστήριο, η Goldman διατηρεί ένα εταιρικό σχήμα με περίπου 420 μέλη, πολλά από τα οποία πιστεύουν ότι είναι εξίσου σημαντικά με τον διευθύνοντα σύμβουλο.

    Παρατεταμένη δυσαρέσκεια

    Τους τελευταίες μήνες, η Goldman Sachs έχει βρεθεί στην επικαιρότητα για τα απογοητευτικά της αποτελέσματα, τις χιλιάδες απολύσεις (πάνω από 4.000), οι οποίες επεκτάθηκαν και στους διευθυντές της και στη συρρίκνωση της δραστηριότητας κάποιων μονάδων της.

    Η γκρίνια όμως είχε ξεκινήσει εσωτερικά πολύ νωρίτερα, από την εποχή της πανδημίας, όταν η μετοχή της τράπεζας βρισκόταν στα ύψη και το ίδρυμα κατέγραφε κέρδη ρεκόρ.

    Τους τελευταίους μήνες όμως η δυσαρέσκεια έχει λάβει δημόσιες διαστάσεις και οι κινήσεις του Σόλομον τα προηγούμενα χρόνια έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο.

    Η προσπάθεια του CEO να επεκτείνει τη μονάδα της καταναλωτικής τραπεζικής αποδείχθηκε αποτυχής, με την τράπεζα να ζημιώνεται με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, επιβαρύνοντας τα μπόνους άλλων τμημάτων.

    Το mea culpa του Σόλομον δεν κατάφερε να ησυχάσει τις αντιδράσεις, με αρκετά μεγαλοστελέχη να δείχνουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους.

    Η σύναξη στο Μαϊάμι Μπιτς

    Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες που ένας πρώην CEO της Goldman Sachs, ο Λόιντ Μπλανκφέιν, σε μία συνάντηση ανώτερων στελεχών της τράπεζας στο Μαϊάμι Μπιτς, τράβηξε όλα τα βλέμματα, γκρινιάζοντας για τον Σόλομον.

    Η χρήση του ιδιωτικού αεροσκάφους της τράπεζας για να ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του κόσμου για να παίξει ως DJ σε νυχτερινά κέντρα και η απουσία του από την τράπεζα για να συμμετάσχει σε όλα αυτά τα event ήταν το επίκεντρο της κριτικής τους.

    Η οποία βρήκε ευήκοα ώτα, με αρκετούς εταίρους να συμπληρώνουν με τις άστοχες πρωτοβουλίες του για την καταναλωτική τραπεζική.

    Ο Σόλομον δεν ήταν παρών σε αυτή τη συζήτηση, η οποία όμως διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης. Η απάντηση της τράπεζας σε αυτά τα δημοσιεύματα περιορίστηκε στο ότι «οι έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να έχουν και διαφωνίες».

    Διαβάστε επίσης:

    Mytilineos: Ομόλογο 300 έως 500 εκατ. ευρώ για αναχρηματοδότηση και επενδύσεις

    Ένας «μυστικός» θησαυρός 35 δισεκατομμυρίων στην καρδιά του Κράτους

    Ελένη Βρεττού (Attica Bank): Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μεγαλώσουμε μαζί τους



    ΣΧΟΛΙΑ