• Τράπεζες

    Νέο θρίλερ στην Εθνική Τράπεζα – Όλο το παρασκήνιο για τα νέα μέλη του ΔΣ

    • Της Έφης Καραγεώργου
    Μυλωνάς ΕΤΕ Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Κάτι τρέχει τελικά στην Εθνική Τράπεζα καθώς και πάλι η ανάδειξη νέων μελών στο ΔΣ της εξελίσσεται σε θρίλερ… με τη διοίκηση της Εθνικής να μην απαντά στο ΤΧΣ.

    Διότι 24 ώρες μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (της 17ης Ιουλίου), η διοίκηση της ΕΤΕ δεν έχει απαντήσει ακόμα στον βασικό της μέτοχο που είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 40%, για τα πέντε πρόσωπα που πρότεινε το Ταμείο να μπουν στο ΔΣ.

    Συγκεκριμένα το Ταμείο έχει προτείνει για την θέση του αντιπροέδρου την κα Αικατερίνη Μπερίτση, για Senior Independent Director (ανεξάρτητο μέλος στο ΔΣ) τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη, το στέλεχος του ΤΧΣ Αβραάμ Γούναρη ως μέλος του ΔΣ, καθώς και δύο ξένους, έναν άνδρα και μία γυναίκα ως μη εκτελεστικά μέλη. Μάλιστα η γυναίκα είναι Ρουμάνα με γνώση της ελληνικής τραπεζικής αγοράς καθώς στο παρελθόν είχε θητεύσει σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.

    Να σημειωθεί ότι το Ταμείο δεν προχώρησε αυθαίρετα στις προτάσεις του για τα νέα μέλη.

    Το θέμα το είχε συζητήσει διεξοδικά το προηγούμενο διάστημα ο επικεφαλής του ΤΧΣ κ. Τζούρντα, τόσο με τον πρόεδρο της Εθνικής κ. Κώστα Μιχαηλίδη, όσο και με τον CEO κ. Παύλο Μυλωνά. Μεταξύ τους υπήρξαν και συναντήσεις και τηλεφωνική επικοινωνία, και μάλιστα το Ταμείο είχε ανακοινώσει ότι υπήρχαν συζητήσεις με τους επικεφαλής της ΕΤΕ.

    Όπως αναφέρουν στο mononews.gr καλά πληροφορημένες πηγές «οι επικεφαλής του ΤΧΣ παρακολουθούν έκπληκτοι αλλά και προβληματισμένοι τη στάση της Εθνικής». Ωστόσο αναμένουν την απόφαση της Εθνικής.

    Όμως μία μέρα μετά την ολοκλήρωση του ΔΣ που θα αποφάσιζε και για τα νέα πρόσωπα, εν όψει της Τακτικής Συνέλευσης της 31ης Ιουλίου, η Εθνική δεν έχει απαντήσει στον βασικό της μέτοχο αν συμφωνεί ή που διαφωνεί με τα προτεινόμενα πρόσωπα.

    Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές το ΤΧΣ αναμένει την απόφαση του ΔΣ της Εθνικής, δεδομένου ότι ως ενεργός μέτοχος της τράπεζας λειτουργεί πάντα υπό το πρίσμα του συμφέροντος όλων των μετόχων, αλλά και της εξασφάλισης ύπαρξης δομών βέλτιστης εταιρικής διακυβέρνησης. Διότι ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση εξασφαλίζει και διαφυλάσσει σε σημαντικό βαθμό την Εθνική Τράπεζα απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό.

    Και φυσικά οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ κάνουν αυτόματα τον συνειρμό ότι δύο προηγούμενες φορές, όταν επρόκειτο να τοποθετηθεί νέος πρόεδρος στην Εθνική, το ΔΣ της τράπεζας έλαβε ακριβώς αντίθετη απόφαση από την εισήγηση του Ταμείου. Την πρώτη φορά εξέλεξε πρόεδρο τον κ. Τάκη Θωμόπουλο, και την δεύτερη τον νυν πρόεδρο κ. Κώστα Μιχαηλίδη, ενώ εξελέγη CEO o κ. Παύλος Μυλωνάς αντί του κ. Νίκου Καραμούζη.

    Και στις τρεις περιπτώσεις αυτές το Ταμείο υπαναχώρησε και συμβιβάστηκε, αν και θα μπορούσε συγκαλώντας έκτακτη γενική συνέλευση να επιβάλλει την γραμμή του.

    Το εύλογο ερώτημα τώρα είναι τι θα πράξει το Ταμείο, με δεδομένο ότι είναι προγραμματισμένη η Τακτική Συνέλευση στο τέλος του μήνα.

    Αυτή τη φορά το ΤΧΣ είναι αποφασισμένο να κατέβει στις 31 Ιουλίου στη γενική συνέλευση και να περάσει τη γραμμή του, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

    Ίδωμεν…



    ΣΧΟΛΙΑ