Τράπεζες

ΤΧΣ: Προτείνει τον Γκίκα Χαρδούβελη για senior independent director στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας

  • Έφη Καραγεώργου
Χαρδούβελης

Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην υπουργός Οικονομικών


Το ΤΧΣ θα προτείνει τον Γκίκα Χαρδούβελη για τη θέση του senior independent director στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας. Πρώτη φορά δημιουργείται ανάλογη θέση, που στόχο έχει να ενισχυθούν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, διαφάνειας, compliance. Με απλά λόγια θα είναι η φωνή του ΔΣ προς τους επενδυτές.

Η πρόταση του ΤΧΣ θα τεθεί υπό έγκριση στην γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, στις 31 Ιουλίου.

Όπως έγραφε από χθες το mononews.gr, η φημολογία ήταν έντονη τις τελευταίες μέρες ότι τόσο ο Γκίκας Χαρδούβελης όσο και ο Γιώργος Αλογοσκούφης πρόκειται να αναλάβουν μη εκτελεστικές θέσεις σε τράπεζες.

Τραπεζικές πηγές διατύπωναν προβληματισμό κατά πόσο η υποψηφιότητα του κ. Χαρδούβελη εμπίπτει στους περιορισμούς του κανονιστικού πλαισίου για τη συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών. Σύμφωνα με το νόμο του ΤΧΣ, τα μη εκτελεστικά μέλη των ΔΣ των τραπεζών, δεν πρέπει να κατέχουν κυβερνητική θέση για τέσσερα χρόνια, ενώ για τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά που προεδρεύουν στις επιτροπές θα πρέπει το χρονικό διάστημα να είναι δέκα χρόνια.
Σημειώνουμε ότι ο κανονισμός εργασίας της Εθνικής προβλέπει ότι όσα στελέχη εμπίπτουν στην κατηγορία Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία της τράπεζας ή να μετέχουν σε επιτροπές (όπως πχ για την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων) ή όργανα της Εθνικής. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κ. Χαρδούβελης εμπίπτει στην κατηγορία των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, ως πρώην υπουργός, διότι ανέλαβε καθήκοντα ως τεχνοκράτης και όχι ως εκλεγμένος βουλευτής.
Όπως είναι γνωστό η Εθνική Τράπεζα αναζητά έξι νέα πρόσωπα για να στελεχώσει το νέο της Διοικητικό Συμβούλιο. Οι αλλαγές δρομολογήθηκαν καθ’ υπόδειξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (που είναι και ο βασικός της μέτοχος με 40%) και ο αριθμός των μελών του ΔΣ αυξάνεται στα 13 από 11 και δημιουργείται θέση αντιπροέδρου. Την περασμένη βδομάδα παραιτήθηκαν τρία μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ (η κα Eva Cederbalk, και οι κ.κ. Χάρης Μάκκας και Ιωάννης Ζωγραφάκης. Ενώ από εκτελεστικό μέλος παραιτήθηκε και ο κ.Παναγιώτης Δασμάνογλου, ο οποίος ωστόσο θα παραμείνει Γραμματέας του ΔΣ Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αλλαγές, μικρές ή μεγαλύτερες θα υπάρξουν στη σύνθεση των ΔΣ όλων των συστημικών τραπεζών. Για παράδειγμα χθες η κα Αικατερίνη Μπερίτση, εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ΔΣ της Eurobank υπέβαλε την παραίτησή της και νέος εκπρόσωπος του ΤΧΣ ορίστηκε ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος. Βέβαια για να εισέλθουν περισσότεροι Ελληνες στα ΔΣ των τραπεζών θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος για το ΤΧΣ, ωστόσο είναι άγνωστο πότε.

Νέα πρόσωπα όμως φαίνεται ότι θα στελεχώσουν και θέσεις στο ΤΧΣ καθώς κάποιες πηγές κάνουν λόγο για «σαρωτικές αλλαγές» και στο Ταμείο.ΣΧΟΛΙΑ