• Τράπεζες

    Οι τρεις γυναίκες στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και ο ρόλος του Γκίκα Χαρδούβελη

    • Έφη Καραγεώργου

    Γκίκας Χαρδούβελης


    Η παρουσία τριών γυναικών σε νευραλγικά πόστα του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς επίσης και ο ρόλος του αναλαμβάνει ο Γκίκας Χαρδούβελης διαμορφώνουν τη νέα εικόνα της Εθνικής Τράπεζας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο γενικές διευθύντριες της ΕΤΕ, κ. Χριστίνα Θεοφιλίδη, και Φωτεινή Ιωάννου, θα είναι τα νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.

    Και οι δύο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχουν την έγκριση του ΤΧΣ ενώ σήμερα η τρίτη γυναίκα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Αικατερίνη Μπερίτση  που παραιτήθηκε μόλις στις 15 Ιουλίου από εκπρόσωπος του ΤΧΣ στην Eurobank, και πρόκειται να λάβει θέση αντιπροέδρου.

    Σήμερα το ΤΧΣ –που είναι και ο βασικός μέτοχος με 40%- αναμένεται να ενημερώσει και επίσημα την τράπεζα για τα πρόσωπα που θα προτείνει για τις θέσεις του ΔΣ, και θα οποία θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της γενικής Συνέλευσης στις 31 Ιουλίου.

    Χθες εξάλλου έγινε γνωστό ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, δεν θα είναι αντιπρόεδρος, αλλά Senior Independent Director, -ανεξάρτητο μέλος στο ΔΣ- καθώς δημιουργείται η συγκεκριμένη θέση, με στόχο να ενισχυθούν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, διαφάνειας, compliance. Ο κ. Χαρδούβελης θα είναι η φωνή του διοικητικού συμβουλίου προς τους επενδυτές της τράπεζας.

    Σύμφωνα με τις αλλαγές που έχει προτείνει το ΤΧΣ ο αριθμός των μελών του ΔΣ θα αυξηθεί σε 13 από 11 σήμερα.

    Με δεδομένο ότι έχουν παραιτηθεί τρία μη εκτελεστικά μέλη και ένα εκτελεστικό (ο κ. Δασμάνογλου που θα συνεχίσει να είναι Γραμματέας του ΔΣ) και καθώς αυξάνεται κατά 2 μέλη ο αριθμός τους, η Εθνική αναζητά 6 νέα πρόσωπα.

    Όπως είναι γνωστό η κα Χριστίνα Θεοφιλίδη, γενική διευθύντρια Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, είναι μια δυναμική γυναίκα, γνωστή για την πυγμή και την ήρεμη δύναμή της στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Από την αρχη του χρόνου έχει υπό την ευθύνη της τα 440 καταστήματα της Εθνικής ανά την Ελλάδα, 5.500 υπαλλήλους και το ψηφιακό πρόγραμμα της τράπεζας.

    Ξεκίνησε την καριέρα της το 1988 από την Société Générale και επί 22 χρόνια (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018) βρισκόταν στην Eurobank.

    Η κα Φωτεινή Ιωάννου, εγκατέλειψε την ΕΤΕ τον Σεπτέμβριο 2017, όπου εργάσθηκε για 12 χρόνια σε επιτελικές θέσεις τόσο στην εταιρική τραπεζική όσο και στον τομέα στρατηγικής του ομίλου, για να πάει στην Τράπεζα Πειραιώς όπου και ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Τραπεζικής του Ομίλου.

    Φέτος στις αρχές του χρόνου επέστρεψε και πάλι στην Εθνική. Και θα είναι ένα από τα νέα μέλη στο ΔΣ της.

    Τέλος η κα Αικατερίνη Μπερίτση, πριν τοποθετηθεί εκπρόσωπος του ΤΧΣ στην Eurobank, είχε εργασθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, το 2012 εξελέγη στο ΔΣ της τράπεζας και ήταν μέλος στις επιτροπές ελέγχου, διαχείρισης κινδύνων, ανάδειξης υποψηφίων μελών ΔΣ, επιτροπής αποδοχών και στρατηγικού σχεδιασμού της Πειραιώς.



    ΣΧΟΛΙΑ