• Τράπεζες

    Νέα μορατόριουμ πληρωμών αποφασίζει η ΕΒΑ – Ποια δάνεια θα πάρουν αναστολή πληρωμής δόσεων


    Νέα μορατόριουμ δανείων λόγω covid αναμένεται να εγκρίνει η European Banking Authority (EBA), υιοθετώντας το αίτημα ευρωπαϊκών τραπεζών κυρίως του νότου για ενίσχυση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων μετά το δεύτερο lockdown στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Η απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας θα αφορά σύμφωνα με πληροφορίες τη δυνατότητα ένταξης νέων δανείων, διευρύνοντας ουσιαστικά τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζουν οι τράπεζες μέσω αναστολής πληρωμής των δόσεων για εννέα μήνες.

    Τα μορατόριουμ στις πληρωμές λόγω covid ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο και η ημερομηνία για να μπορέσει μια τράπεζα να εφαρμόσει το μέτρο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν εγκρίνει αναστολές για δάνεια άνω των 20 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για τα νοικοκυριά η αναστολή αφορά το σύνολο της δόσης του δανείου τους με κεφαλαιοποίηση της οφειλής, ενώ για τις επιχειρήσεις προβλέπεται η αναστολή του δανείου όσον αφορά το κεφάλαιο και η πληρωμή μόνο τόκων για όλο το διάστημα που ισχύει το μορατόριουμ.

    Η νέα απόφαση της EBA θα δίνει τη δυνατότητα ένταξης δανείων έως και το Μάρτιο του 2021, παρέχοντας νέα περίοδο χάριτος για όσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά πλήττονται από το δεύτερο κύμα του lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα μορατόριουμ θα ισχύσουν για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που δεν έχουν επωφεληθεί ακόμη από αυτό το μέτρο.

    Η πρόταση αυτή εφόσον προκριθεί περιορίζει σημαντικά το περιθώριο ανοχής σε όσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν ήδη ενταχθεί σε καθεστώς αναστολής με βάση την έως τώρα απόφαση της EBA. Αυτοί, οι οποίοι θα πρέπει να αρχίζουν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους, έστω και με διευκολύνσεις άλλου τύπου, όπως είναι τα προϊόντα σταδιακής επαναφοράς της δόσης που ετοιμάζουν οι τράπεζες.

    Διαβάστε επίσης:

    Παραίτηση μέλους του ΤΧΣ – Τι αναφέρει στην επιστολή

    Alpha Bank: Στον δεύτερο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

    Εθνική Τράπεζα: Μειώνει το δίκτυο κατά 40 καταστήματα τους επόμενους μήνες – Προχωρά η τιτλοποίηση των €6 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ