• Τράπεζες

    Δάνεια: Τέλος τα «μορατόρια» – Μείωση δόσης έως και 60% για τα δάνεια νοικοκυριών και νέες διευκολύνσεις για επιχειρήσεις σχεδιάζουν οι τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Το τέλος εποχής για τα «μορατόρια» δανείων και τις αναστολές δόσεων σηματοδοτεί το τρίμηνο Οκτωβρίου έως και τα τέλη Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τη συζήτηση για την τύχη των δανείων ύψους 25 δισ. ευρώ που έχουν μπει στον «πάγο» λόγω Covid-19.

    Η εκπνοή στα τέλη Σεπτεμβρίου της προθεσμίας για τη δυνατότητα ένταξης νέων δανείων σε καθεστώς αναστολής δόσεων εντείνει τις πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς συμπίπτει με τη σταδιακή εντός του τρέχοντος τριμήνου των μορατόριουμ που είχαν εφαρμόσει οι τράπεζες με το ξέσπασμα της πανδημίας.

    Η προοπτική ολικής επαναφοράς των δόσεων στα προ Covid επίπεδα υποχρεώνει τις τράπεζες σε επανασχεδιασμό της πολιτικής τους, έτσι ώστε 380.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μην βρεθούν σε αδιέξοδο όταν ξαφνικά η δόση του δανείου τους επανέλθει από το μηδέν στο επίπεδο που πλήρωναν πριν την κρίση.

    Γι’ αυτό οι τράπεζες εξετάζουν τη σταδιακή επάνοδο αυτών των δανείων, με μείωση των δόσεων, π.χ. στο 40% ή στο 60% για ένα διάστημα, ποσοστό που θα αυξάνεται σταδιακά ανά τρίμηνο, π.χ. στο 70% το β΄ τρίμηνο και στο 90% στη συνέχεια, έτσι ώστε οι οφειλέτες να επανέλθουν στο αρχικό καθεστώς έπειτα από μια εύλογη μεταβατική περίοδο. Η μειωμένη δόση θα ισχύσει για τρεις, έξι ή ακόμη και 12 μήνες με σταδιακή στη συνέχεια επαναφορά στα προ Covid επίπεδα, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια εξετάζεται η επέκταση του μέτρου καταβολής μόνο τόκων για όλο το 2021.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από το μέτρο της σταδιακής προσαρμογής της δόσης θα εξαιρεθούν όσοι δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας με επιδότηση της δόσης του δανείου από το κράτος σε ποσοστό έως και 90% και μέχρι σήμερα αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα έχουν κάνει 140.000 δανειολήπτες, που έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

    Το μέτρο της σταδιακής επαναφοράς της δόσης προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών, με τις οποίες οι τράπεζες είναι σε συζητήσεις προκειμένου να αποφασιστεί το πώς θα εφαρμοστεί. Η σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών είναι σημαντική γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα δάνεια αυτά θα θεωρηθούν κόκκινα, υποχρεώνοντας τις τράπεζες σε πρόσθετες προβλέψεις.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αναστολές δόσεων ανακοινώθηκαν επισήμως από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στα τέλη του περασμένου Μαρτίου και σε ότι αφορά στα νοικοκυριά η αναστολή αφορά το σύνολο της δόσης του δανείου τους με κεφαλαιοποίηση της οφειλής, ενώ για τις επιχειρήσεις προβλέπεται η αναστολή του δανείου όσον αφορά το κεφάλαιο και η πληρωμή μόνο τόκων για όλο το διάστημα που ισχύει το μορατόριουμ.

    Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια οι τράπεζες εξετάζουν την επέκταση του μέτρου καταβολής μόνο τόκων για όλο το 2021 σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση. Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εφαρμοστεί ανά κλάδο ή εξατομικευμένα ανά επιχείρηση, ανάλογα με την επίπτωση που έχει στον τζίρο της η ύφεση στην οικονομία.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ