• Τράπεζες

    Νατάσσα Πασχάλη- HR Eurobank: Η γυναίκα πίσω από το υβριδικό μοντέλο εργασίας της τράπεζας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Νατάσσα Πασχάλη

    Νατάσσα Πασχάλη, Eurobank


    Η Νατάσσα Πασχάλη, η επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου Eurobank, είναι εκείνη που με διορατικότητα, αποφασιστικότητα αλλά και επιμονή προχώρησε–σε συνεργασία με το σωματείο των εργαζομένων της τράπεζας- μία σειρά από κρίσιμα θέματα από την αρχή του έτους.

    Η Eurobank, μόλις στο πρώτο 6μηνο του 2022, έγινε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που καθιέρωσε, επίσημα, το Υβριδικό Μοντέλο Εργασίας, προχώρησε στη  σύσταση Επαγγελματικού Ταμείου, συμπεριλήφθηκε στο διεθνή δείκτη ισότητας των φύλων Bloomberg Gender Equality Index (GEI) 2022, υπέγραψε τη σύμβαση κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

    Δυναμική, αποτελεσματική και με πείσμα, η Νατάσσα Πασχάλη, ακούει τις προτάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, διαβουλεύεται  μαζί τους και εστιάζει στην επόμενη μέρα της τράπεζας.

    Εκ της θέσεώς της,  είναι εκείνη που πρέπει να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις απαιτήσεις της  Διοίκησης της Eurobank και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων της τράπεζας, ώστε να υπάρξει σύγκλιση και να υιοθετηθούν τα σύγχρονα πρότυπα που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου.

    Και όπως η ίδια η κα Πασχάλη δήλωσε στο mononews.gr:

    «Με την έναρξη της πανδημίας Covid-19, το 2020, η Eurobank, ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα και εφάρμοσε την τηλεργασία πριν ακόμα ανακοινώσει η Πολιτεία την απόφαση για lockdown που σηματοδότησε την εφαρμογή της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

    Με ευθύνη και ευελιξία, η Τράπεζα, προσάρμοσε όλα της τα συστήματα και τις διαδικασίες προκειμένου να μπορούν να τηλεργάζονται 4.000 εργαζόμενοι εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, πως, εάν κρινόταν απαραίτητο, η δυνατότητα αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων της. Σήμερα, είμαστε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που εφαρμόζει, επίσημα, σε σταθερή βάση, το συνδυασμό εργασίας από το γραφείο και από το σπίτι. Η εδραίωση αυτής της νέας πολιτικής που ενώνει τον ψηφιακό με τον φυσικό κόσμο, καθίσταται δυνατή εξαιτίας της υψηλής ψηφιακής ετοιμότητας του Ομίλου, που είναι αποτέλεσμα μεγάλης και διαρκούς επένδυσης κεφαλαίων και ανθρώπινων πόρων.

    Με το νέο Υβριδικό Μοντέλο Εργασίας στοχεύουμε στη διασφάλισης της ισορροπίας στη ζωή των ανθρώπων μας ενώ, ταυτόχρονα, συμβάλλουμε στην ουσιαστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Τράπεζας και στην εξοικονόμηση ενέργειας περιορίζοντας τις μετακινήσεις μας. Η πρωτοποριακή αυτή εργασιακή φιλοσοφία εντάσσεται στη στρατηγική στόχευση της Eurobank για προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για όλους κοινωνικά, εργασιακά και περιβαλλοντικά.».

    Συγκεκριμένα, η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου Eurobank, από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, πέτυχε:

    • Την καθιέρωση του νέου Υβριδικού Μοντέλου Εργασίας, το οποίο ξεκίνησε από την  Παρασκευή, 24 Ιουνίου, και έκανε την Eurobank την πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που εφαρμόζει, επίσημα και σε σταθερή βάση, το συνδυασμό εργασίας από το γραφείο και εργασίας από το σπίτι (work@home | work on premises) για το προσωπικό της. Για το Υβριδικό Μοντέλο Εργασίας αξιοποιήθηκαν άμεσα και γρήγορα οι νέες δυνατότητες που έδινε η σταθερή επένδυση της Τράπεζας, τόσο στην τεχνολογία όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό, και η ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών και τρόπων εργασίας.

    Απόλυτα προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα της εποχής, αυτή η  νέα, πρωτοποριακή πολιτική τηλεργασίας, έχει στόχο τη διασφάλιση της ισορροπίας στη ζωή των εργαζομένων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οργανισμού, περιορίζοντας, μεταξύ άλλων, τις μετακινήσεις και την κατανάλωση ενέργειας.

    Με δύο λόγια η συμμετοχή του εργαζομένου είναι οικειοθελής και  το νέο μοντέλο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι για δύο ή κατ’ εξαίρεση τρεις εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα, με την τράπεζα να καλύπτει το σύνολο του  κόστους που προκαλείται στον εργαζόμενο από την τηλεργασία (work@home), με σεβασμό στις διατάξεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων, και σύμφωνα με την ισχύουσα συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ.

    Δημιουργήθηκε έτσι μια πρωτοποριακή Πολιτική Τηλεργασίας Work@Home, η οποία ανταποκρίνεται σε μια σύγχρονη εργασιακή και κοινωνική πραγματικότητα με στόχο την επίτευξη της ισορροπίας στη ζωή των εργαζομένων, «Μία ισορροπία, η οποία θα μας κάνει όλους πιο αποδοτικούς και αποτελεσματικούς και θα μας οδηγήσει στην ευημερία» ανέφερε σχετικά η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου Eurobank, συμπληρώνοντας «Είμαστε πρωτοπόροι μιας νέας, εξελιγμένης εργασιακής φιλοσοφίας. Κάνουμε γρήγορα αλλά σταθερά βήματα αλλαγής με αρωγό την τεχνολογία και συμβάλλουμε όλοι μαζί στην επιτυχημένη μετάβαση με συμπερίληψη και σεβασμό προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.».

    • Τον περασμένο Μάρτιο η τράπεζα ανακοίνωσε την ίδρυση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης του Ομίλου Eurobank, και δημιούργησε ένα σύγχρονο πλαίσιο επαγγελματικής ασφάλισης, προαιρετικής συμμετοχής, για όλο το προσωπικό του Ομίλου που απασχολείται με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Το ΤΕΑ -Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου-, συστάθηκε κατόπιν γραπτής συμφωνίας μεταξύ εργαζόμενων και εργοδότη, λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα.

    Και όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει η  κα Νατάσσα Πασχάλη: «Το ΤΕΑ του Ομίλου Eurobank είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων μας, στους οποίους δεσμευόμαστε να προσφέρουμε πάντα το καλύτερο και, ελπίζουμε, και άλλοι Οργανισμοί να στραφούν προς την κατεύθυνση αυτή.» προσθέτοντας ότι «Η δημιουργία του ΤΕΑ, συνιστά για εμάς πράξη κοινωνικής ευθύνης, με στόχο να είμαστε πάντα μπροστά για τους ανθρώπους μας.».

    • Στις αρχές του 2022 η  Eurobank συμπεριλήφθηκε στο διεθνή δείκτη ισότητας των φύλων Bloomberg Gender Equality Index (GEI) 2022, έναν τροποποιημένο σταθμισμένο δείκτη κεφαλαιοποίησης της αγοράς που στοχεύει στην παρακολούθηση των επιδόσεων δημόσιων εταιρειών που έχουν δεσμευτεί για τη διαφάνεια σχετικά με την αναφορά δεδομένων που αφορούν το φύλο. Σημειώνουμε ότι ο συγκεκριμένος δείκτης  καταγράφει τις επιδόσεις των εταιρειών σε θέματα ισότητας που αφορούν 5 κομβικά σημεία: Γυναικεία ηγεσία και ταλέντο, Ισοτιμία στις αμοιβές μεταξύ των φύλων, Κουλτούρα συμπερίληψης, Πολιτικές κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και Πολιτικές για τη γυναικεία ενδυνάμωση.

    Στον Όμιλο της Eurobank, το  ποσοστό γυναικείας απασχόλησης διαμορφώνεται πάνω από το 60% του συνόλου των εργαζομένων, με την τράπεζα να  εφαρμόζει πολιτικές κατά των διακρίσεων και αποκλεισμού, με στόχο ένα περιβάλλον εργασίας ανοιχτό προς όλους, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα ατομικά δικαιώματα, ανοικτή πρόσβαση στις ανώτερες διοικητικές θέσεις, παροχή ίσων ευκαιριών προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης, ισότητα στα μισθολογικά κριτήρια, αξιοκρατία στην αξιολόγηση και επιβράβευση.

    Η Eurobank βρίσκεται μεταξύ των 5 ελληνικών στο σύνολο των 418 εταιρειών παγκοσμίως οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στον Bloomberg Gender Equality Index.

    «Υλοποιούμε μία δυναμική, πολυεπίπεδη στρατηγική ενίσχυσης του πλαισίου μέσα στο οποίο οι γυναίκες εργαζόμενες θα απελευθερώσουν τις δυνατότητές τους, παρέχοντας στην πράξη ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης και ανέλιξης» είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, τον περασμένο Ιανουάριο η κα Ν. Πασχάλη.

    • Τον περασμένο Μάιο υπογράφηκε και η σύμβαση -μεταξύ της Eurobank  και του αντιπροσωπευτικού σωματείου εργαζομένων Union Eurobank- κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, την οποία σύμβαση το σωματείο χαρακτηρίζει ως «ρηξικέλευθη».

    Ποια είναι η Νατάσσα Πασχάλη

    Η Νατάσσα Πασχάλη συμμετέχει σε διάφορες  Επιτροπές του Ομίλου | είναι πρόεδρος στο People Advisory Committee  και μέλος στην  Διοικητική Επιτροπή, στην  Επιτροπή Δεοντολογίας, στην  Επιτροπή Αξιολόγησης Αιτημάτων Ανωτάτων Στελεχών, στην Διευρυμένη Επιτροπή Διαχείρισης Δανειακών Υποχρεώσεων Προσωπικού, στην Επιτροπή ESG Management Committee.

    Διετέλεσε επικεφαλής του τομέα People Engagement (Ιανουάριος 2017 – Ιούνιος 2018), επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού στην Eurobank Private Bank Luxembourg SA (Μάιος 2014 – Μάιος 2017), επικεφαλής HR Line Management, Wholesale Banking (2008-2016). Πριν από την Eurobank εργάστηκε σε θέσεις ευθύνης στην CITIGROUP – Citibank International Plc.

    Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο  στις Εργασιακές Σχέσεις και Διοίκηση Προσωπικού, London School of Economics and Political Science (1995-1996) και σπούδασε  Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλοσοφική Σχολή (1991-1995).

    Διαβάστε επίσης

    Το θρίλερ για την απόκτηση της βίλας του Κοντομηνά στην Υδρα- Ποιός την χτύπησε το τελευταίο λεπτό, o νέος ιδιοκτήτης

    Τρομάζει η άνοδος του πληθωρισμού τις 7 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ