• Τράπεζες

    Morgan Stanley: Μετράει αντίστροφα η Τράπεζα Πειραιώς για τον δείκτη MSCI Greece – Χαμηλή η πιθανότητα εισόδου τον Μάιο

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    H Morgan Stanley δίνει πιθανότητα η Τράπεζα Πειραιώς να γίνει μέρος του MSCI Greece Standard, του μεγάλου δείκτη αναφοράς για την εγχώρια αγορά μετοχών στο rebalancing που θα γίνει τον επόμενο μήνα.

    «Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί μια δυνητική προσθήκη στον δείκτη MSCI Greece, με χαμηλή ωστόσο πιθανότητα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας», εξηγούν οι Equity Strategists Regiane Yamanari και Marina Zavolock της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley & Co International.

    «Η μετοχή αποτελεί, επί του παρόντος, αποτελεί μέρος του μικρότερου δείκτη ΜSCI Greece Small Cap, αλλά τόσο η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας όσο και η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας σε ελεύθερη διακύμανση και διασπορά είναι πάνω από το τρέχον όριο για τον δείκτη Standard με περιθώριο μικρότερο του 50%.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η Τράπεζα Πειραιώς δεν πληροί την απαίτηση ένταξης κατά προτεραιότητα, και κατά συνέπεια, η ένταξή της εξαρτάται από την αύξηση του μέγιστου αριθμού των εταιρειών στον δείκτη MSCI Greece από τις δέκα που είναι σήμερα σε έντεκα εταιρείες από την εταιρεία MSCI.

    Συνεπώς, αυτό εξηγεί τη χαμηλή πιθανότητα που δίνουμε για την προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς στον δείκτη MSCI Greece Standard. Αν προστεθεί, ωστόσο, θα προσδοκούσαμε παθητικές εισροές στη μετοχή της τάξεως των 114 εκατ. δολαρίων και ο αντίκτυπος στις συναλλαγές θα είναι της τάξεως των 11 ημερών για την κάλυψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος», προβλέπει η Morgan Stanley.

    Η MSCI Inc. θα ανακοινώσει την τριμηνιαία ανασκόπηση των δεικτών της στις 11 Μαΐου. Όλες οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου (κλείσιμο της 31ης Μαΐου). Η ανάλυση της τράπεζας λαμβάνει υπόψη τις τιμές μεταξύ 17 Απριλίου και 20 Απριλίου, οι οποίες είναι οι τέσσερις πρώτες ημέρες του 10ημέρου που χρησιμοποιεί η MSCI για τους υπολογισμούς της. Η Morgan Stanley προβλέπει πιθανές προσθήκες και διαγραφές μετοχών στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EEMEA) σε μικρό αριθμό, με τρεις προσθήκες και μια διαγραφή με υψηλή πιθανότητα στον δείκτη MSCI EEMEA.

    Για τις εκτιμώμενες εισροές/εκροές, υποθέτει ότι τα κεφάλαια υπό διαχείριση των παθητικών διαχειριστών AUM) είναι ύψους 350 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων 11 δισ. αφορούν τα παθητικά κεφάλαια για τις αγορές EEMEA, αντίστοιχα. Αυτό βασίζεται σε στοιχεία του EPFR και στις δικές της εκτιμήσεις βάσει των πρόσφατων αναπροσαρμογών. Βασίζει τις εκτιμήσεις της για τον αντίκτυπο των συναλλαγών με βάσει τη μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών ενός μηνός των μετοχών.

    Βάσει των πρόσφατων στοιχείων της MSCI Inc., οι δέκα μετοχές που αποτελούν τον δείκτη MSCI Greece στην τρέχουσα διάρθρωση του, οι τίτλοι των: Eurobank Holdings με ποσοστό συμμετοχής 13,8%, ΟΠΑΠ με ποσοστό συμμετοχής 12,91%, ΟΤΕ με ποσοστό συμμετοχής 11,73%, Mytilineos με ποσοστό συμμετοχής 11,44%, Alpha Services and Holdings με ποσοστό συμμετοχής 10,96%, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με ποσοστό συμμετοχής 10,71%, Jumbo με ποσοστό συμμετοχής 9,85%, ΔΕΗ με ποσοστό συμμετοχής 7,32%, Motor Oil Hellas με ποσοστό συμμετοχής 6,30% και Terna Energy με ποσοστό συμμετοχής 4,97%.

    Διαβάστε επίσης

    Το «πάρτι» με υπεραξίες 3,74 δισ. στις τράπεζες και γιατί η μετοχή της Πειραιώς είναι η πιο hot στην αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ