• Τράπεζες

    Οι ελληνικές τράπεζες άντεξαν το μίνι τραπεζικό crash test – Οι τελευταίες τιμές στόχοι των αναλυτών

    Τράπεζες - Φωτογραφία-κολάζ των τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)


    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπάρξει «ο πιο αδύναμος κρίκος» στην Ευρώπη από το τέλος του 2007, ωστόσο η πρόσφατη τραπεζική κρίση έδειξε ότι πραγματικά οι εγχώριες συστημικές τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα.

    Όπως αναμενόταν, οι μετοχές από τις ελληνικές τράπεζες πιέστηκαν στο ταμπλό του ΧΑ για μερικές μέρες, όπως όλα άλλωστε τα τραπεζικά ιδρύματα στην Ευρωζώνη, εντούτοις οι τιμές τους επέστρεψαν και οι αποδόσεις παραμένουν οι υψηλότερες από τις αρχές του έτους σε όλη την Ευρωζώνη.

    Το πιο θετικό όμως όλων ήταν ότι οι αναλυτές, όχι μόνο δεν τους “τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια τους” με αλλαγές σε στόχους και συστάσεις, όπως γινόταν κατά κόρον στο παρελθόν, αλλά θεώρησαν τη διόρθωση… ευκαιρία για αύξηση θέσεων!

    Οι τραπεζικοί αναλυτές, εγχώριοι και ξένοι δεν ανησύχησαν ούτε με την τραπεζική αναταραχή σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ούτε με τις διπλές, όπως φαίνεται, εγχώριες εκλογές και ούτε και με το “πάγωμα” των επιτοκίων στα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, Axia Research και Morgan Stanley εκτιμούν ότι όχι μόνο δεν θα προκαλέσει μείωση στις εκτιμήσεις του consensus, αλλά θα τις βοηθήσει να βγουν μπροστά σε θέματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

    Τελευταία προστέθηκε η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley που φυσικά διατήρησε τις συστάσεις της για τις ελληνικές τράπεζες, overweight σε Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank και ουδέτερη σύσταση σε Εθνική Τράπεζα και Alpha Βank.

    Οι τιμές στόχοι είναι για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,24 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,45 ευρώ, 4,86 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και για την Alpha Bank στα 1,37 ευρώ. Παράλληλα, στη νέα της έκθεση, η τράπεζα εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα «παγώσουν» τα κυμαινόμενα επιτόκια των ενήμερων στεγαστικών τους δανείων για ένα έτος, στα επίπεδα του Μαρτίου 2023, εφαρμόζοντας το μέτρο από το Μάιο και θα μπορέσουν τελικά να μετριάσουν και τον πιθανό κίνδυνο από νέες αθετήσεις με αυτόν τον τρόπο.

    Η Axia Research υπολογίζει ότι το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες από το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια είναι αμελητέο, αλλά η πρωτοβουλία θα έχει παράλληλα οφέλη, καθώς καταδεικνύει την αυξανόμενη κοινωνική ευαισθητοποίηση των τραπεζών και αμβλύνει επίσης τυχόν ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού των στεγαστικών δανείων, μειώνοντας τη μηνιαία επιβάρυνση από το επιτόκιο σε μια περίοδο μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

    Δεδομένου ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία των τραπεζών (και όχι μια κυβερνητική οδηγία), δεν θα οδηγήσει σε καμία ρυθμιστική επίπτωση, δηλαδή δεν θα επιδεινώσει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, συμπεραίνει η Axia.

    Οι τιμές στόχοι και οι συστάσεις είναι: για την Alpha Bank buy με τιμή-στόχο τα 1,80 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς buy, με τιμή-στόχο τα 2,70 ευρώ), για την Eurobank buy με τιμή στόχο τα 1,60 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα buy με τιμή στόχο τα 5,40 ευρώ.

    Η Alpha Finance στο πολύ πρόσφατο report της για τον κλάδο εξηγεί διεξοδικά ότι η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα δεν αφορά τις ελληνικές τράπεζες και μάλιστα τολμά και αυξάνει τις τιμές στόχους, διατηρώντας τις συστάσεις «αγοράς». Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να βελτιώνονται παρά τις αβεβαιότητες, συμπεραίνει η ομάδα ανάλυσης της Alpha Finance.

    Παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται σε καλή θέση να βελτιώσουν τη θεμελιώδη θέση τους στο ορατό μέλλον. Επαναλαμβάνει την αξιολόγηση “αγορά” και για τις τρεις τράπεζες που καλύπτει, αλλά σε αυτό το στάδιο, βλέπει μεγαλύτερη ανοδική πορεία για την Τράπεζα Πειραιώς (σύσταση αγορά, τιμή στόχος τα 2,82 ευρώ) λόγω της σταδιακής σύγκλισης της κερδοφορίας και της αποτίμησης προς τις πιο προηγμένες ομότιμες τράπεζες.

    Παράλληλα, βλέπει περαιτέρω άνοδο στις άλλες δύο τράπεζες, δηλαδή την Εθνική Τράπεζα (σύσταση αγοράς, τιμή στόχος τα 5,60 ευρώ) και τη Eurobank (σύσταση αγοράς, τιμή στόχος τα 1,53 ευρώ). Η υπεραπόδοσή τους έναντι των τραπεζών της ΕΕ είναι πιθανό να συνεχιστεί λόγω των μακροοικονομικών και κλαδικών χαρακτηριστικών, αναφέρει η χρηματιστηριακή.

    Παρά το εκλογικό μέτωπο, και η αμερικανική JP Morgan συνεχίζει να «ψηφίζει» τις ελληνικές τράπεζες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα χαρακτηρίζει τον εκλογικό κίνδυνο ‘ευνοϊκό’ για τις τράπεζες και την Ελλάδα, το οποίο φυσικά είναι πρωτοφανές τα τελευταία χρόνια, πλην ίσως του 2019. «Αισθανόμαστε ότι οι επενδυτές αισθάνονται άνετα με το πολιτικό τοπίο και τον εκλογικό κίνδυνο και τις προοπτικές από πάνω προς τα κάτω ευρύτερα. Συνεχίζουμε να έχουμε προτίμηση στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θεωρούμε ότι φαίνονται πιο ανθεκτικές σε σχετική βάση» εξηγεί η τράπεζα.

    Οι τιμές στόχοι για τις εγχώριες τράπεζες είναι Alpha Bank 1,50 ευρώ, για τη Eurobank 1,60 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς 2,35 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα 4,70 ευρώ. Τ

    α στοιχεία που συνηγορούν στη θετική άποψη της JPM είναι η πολύ υψηλή ανάπτυξη, η πολύ υψηλή κερδοφορία, το υψηλό ποσοστό δανεισμού, η εξυγίανση της αγοράς και η δυνητική επιστροφή κεφαλαίου.

    Όλα αυτά υποστηρίζουν τη θετική άποψη της τράπεζας για τον εγχώριο κλάδο. Οι συστάσεις είναι όλες συστάσεις υπεραπόδοσης (overweight).

    Διαβάστε επίσης

    Γουόρεν Μπάφετ: Ποιοι κινδυνεύουν από την κατάρρευση των τραπεζών

    Morgan Stanley: Το πάγωμα των επιτοκίων δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τράπεζες

    Τζέιμι Ντίμον: Βλέπει τέλος στην τραπεζική κρίση, αλλά δεν αποκλείει νέα κατάρρευση τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ