• Τράπεζες

    Morgan Stanley για Eurobank: Τι σηματοδοτεί η αύξηση του ποσοστού της στην Κύπρο

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Η Morgan Stanley και η αναλύτρια Nida Iqbal σχολιάζουν ευμενώς την κίνηση της Eurobank για την απόκτηση ποσοστού 17,3% στην κυπριακή θυγατρική της Ελληνική Τράπεζα (ΕΤ) έναντι 168 εκατ. ευρώ από την Poppy Sarl, αυξάνοντας τη συνολική της συμμετοχή στην τράπεζα σε 46,5% (σήμερα 29,2%). O αμερικανικός οίκος διατηρεί τη σύσταση της ίσης απόδοσης με την αγορά (Equal-weight) και διατηρεί την τιμή στόχο στα €2,10.

    Είναι σημαντικό ότι, σύμφωνα με το νόμο περί εξαγοράς προσφορών της Κύπρου, μετά τις συνήθεις κανονιστικές εγκρίσεις και την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Eurobank θα πρέπει να προβεί σε προσφορά για το σύνολο των ανεξόφλητων τίτλων της Ελληνικής Τράπεζας που δεν κατέχει ήδη εκείνη τη στιγμή.

    Το τίμημα αγοράς ύψους 168 εκατ. ευρώ για το 17,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας συνεπάγεται ένα δείκτης της τάξεως των 0,08 φορών σε όρους P/TBV για το α΄ τρίμηνο του 2023 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της MS, σε ευθυγράμμιση με τον δείκτη P/TBV της Eurobank για το 2023 της τάξης των, επίσης, 0,8 φορών. Η Eurobank έχει proforma δείκτη κεφαλαίων CET 1 16,3% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) 19,0% από το β΄ τρίμηνο του 2023, έναντι ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων 9,8% και 14,5%.

    Η διοίκηση έχει δηλώσει ότι τα πλεονάζοντα κεφάλαια θα διατεθούν προς:

    1) την αύξηση των δανείων στην Ελλάδα,

    2) τις συγχωνεύσεις και εξαγορές και

    3) την απόδοση στους μετόχους.

    Λαμβάνοντας υπόψη την εξαγορά της Eurobank του 13,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας τον Απρίλιο του 2023 και την ανάπτυξη κεφαλαίων από τη διοίκηση της στρατηγικής, η σημερινή εξέλιξη δεν αποτελεί πλήρη έκπληξη και η MS υπολογίζει μία επίπτωση στο CAR περίπου 40 μ.β. από την απόκτηση του ποσοστού 17,3% που ανακοινώθηκε σήμερα.

    Τι προσδίδει στη Eurobank η αύξηση του ποσοστού στην Κύπρο

    Η Ελληνική Τράπεζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, που επικεντρώνεται κυρίως στη λιανική αγορά, με συνολικό μερίδιο αγοράς δανείων 25,8% και 30,6% μερίδιο αγοράς καταθέσεων από το α΄ τρίμηνο του 2023. Το συνολικό ενεργητικό της ΕΤ, ύψους 20 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύει το 27% του συνολικού ενεργητικού της Eurobank και το 15% των δανείων. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank είχε αποκτήσει μερίδιο 13,4% στην Ελληνική Τράπεζα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η Ελληνική Τράπεζα στοχεύει σε κέρδη προ φόρων (PBT) που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ το 2023. Από πλευράς Eurobank, υπογραμμίζεται η εμπιστοσύνη της διοίκησης της τράπεζας στις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και έρχεται σε συμφωνία με τα προηγούμενα σχόλια ότι θα την ενδιέφερε να επιδιώξει ευκαιρίες για διεθνείς συγχωνεύσεις και εξαγορές, ιδιαίτερα στη Βουλγαρία και την Κύπρο, με δεδομένες τις ευκαιρίες εξυγίανσης στις χώρες αυτές.

    Η Eurobank υπέγραψε τη συμφωνία αγοράς (SPA) με την Poppy Sarl για την εξαγορά του 17,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας. Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, η συναλλαγή πρέπει να εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τον Κυπριακό Έφορο των Ασφαλιστικών Εταιρειών, και την κυπριακή αρχή ανταγωνισμού και αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Αυτή η διαδικασία έγκρισης αναμένεται να διαρκέσει 9-12 μήνες. Εφόσον η συναλλαγή εγκριθεί, η Eurobank θα έχει εντολή να ξεκινήσει μια δημόσια προσφορά, η οποία αναμένεται ότι θα χρειαστεί επιπλέον 2-3 μήνες για να ολοκληρωθεί. Στόχος της Eurobank είναι να αποκτήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% τουλάχιστον της ιδιοκτησίας της Ελληνικής Τράπεζας.

    Η MS εκτιμά δυνατότητα ανόδου στη μετοχή μεσοπρόθεσμα

    Οι τρέχουσες δραστηριότητες της Eurobank στην Κύπρο αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του προσαρμοσμένου καθαρού εισοδήματος από το α΄ εξάμηνο του 2023. Η απόκτηση της πλειοψηφίας της συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα και η ενοποίηση στα οικονομικά μεγέθη της Eurobank (δηλαδή περαιτέρω απόκτηση μεριδίου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20,8% ) θα ήταν θετική μεσοπρόθεσμα κατά την άποψη της αμερικανικής τράπεζας, με δεδομένα ότι η συνδυασμένη οντότητα 1) θα καταστήσει την Eurobank Κύπρου τη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα όσον αφορά το ενεργητικό και τις καταθέσεις (δεύτερη σε δάνεια), 2) θα συμπληρώσει τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία της Eurobank στην Κύπρο, τα οποία επί του παρόντος επικεντρώνονται κυρίως στη χονδρική πώληση και τη διαχείριση πλούτου, 3) θα υπάρξουν θετικές προοπτικές για την αύξηση των δανείων στην Κύπρο λόγω του θετικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος (2,5% για το 2023 και 2,8% το 2024 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ), 4) υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια για βελτίωση στις δραστηριότητες της Ελληνικής Τράπεζας, συνεχίζοντας τη διαδικασία ισολογισμού και λειτουργικών βελτιώσεων που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Στο πλαίσιο ενός σεναρίου εξαγοράς ολόκληρου του περίπου εναπομείναντος 70%, η MS εκτιμά ότι το CAR θα είναι περίπου 100 μ.β. επίπτωση για τη Eurobank.

    Ανοδικοί και καθοδικοί κίνδυνοι

    · Ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των δανείων, λόγω των κονδυλίων της ΕΕ και της μακροοικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα,

    · Υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες,

    · Τα ισχυρότερα μακροοικονομικά μεγέθη οδηγούν τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από τις εκτιμήσεις της MS

    Οι πτωτικοί κίνδυνοι συνοψίζονται στους εξής:

    · Η ανάκαμψη σε πρώιμο στάδιο στο μακροοικονομικό περιβάλλον είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.

    · Η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ είναι ασθενέστερη του αναμενόμενου.

     

    Διαβάστε επίσης:
    Futures Wall Street: Άνοδος με ώθηση από την Nvidia

    Προσήχθησαν 2 ύποπτοι για εμπρησμό στην περιοχή του Αυλώνα

    Έβρος: Παραπέμπονται οι 3 συλληφθέντες για την κράτηση 13 μεταναστών



    ΣΧΟΛΙΑ