• Τράπεζες

    Moody’s: H κλιματική κρίση σοβαρή απειλή για την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών

    Moody's

    Moody’s


    Ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής πιθανότατα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών και, ανάλογα με τις πολιτικές αντιμετώπισης της, οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν θα είναι μεγάλες, εκτιμά σε σημερινή του έκθεση του ο οίκος Moody’s.

    Ο τράπεζες κινούνται προς μικρότερη έκθεση σε δάνεια προς επιχειρήσεις με υψηλές εκπομπές άνθρακα αλλά υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι ζημιές στα δάνεια των τραπεζών μπορεί να είναι υψηλότερες κατά 20% με βάση σενάριο ακραίας κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον οίκο.

    Η Moody’s εξέτασε το πως η κλιματική αλλαγή και η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μπορούν να επηρεάσουν τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

    «Η ανάλυση έδειξε οτι ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την ποιότητα και την φερεγγυότητα των δανείων των τραπεζών. Εδειξε επίσης διαφορές ανάμεσα στις τράπεζες όσον αφορά στο πόσο ευάλωτες είναι σε διαφορετικά σενάρια κλιματικής αλλαγής με βάση την έκθεση τους σε τέτοια δάνεια. Στο πιό ακραίο σενάριο, οι ζημιές στα δάνεια μπορεί να είναι 20% υψηλότερες», αναφέρει η έκθεση.

    Η όποια απόκλιση από τη Συμφωνία των Παρισίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες ζημιές για τις τράπεζες. Ακόμη και με βάση το πιό ήπιο σενάριο, οι δανειακές ζημιές θα είναι 3,5% υψηλότερες. Η Moody’s εξέτασε τρία σενάρια με βάση αναφοράς τους στόχους της Συμφωνίας.

    Οι τράπεζες βρίσκονται και αυτές σε φάση μετάβασης στην προσπάθεια να μειώσουν την έκθεση τους σε δανειοδοτήσεις δραστηριοτήτων με υψηλές εκπομπές άνθρακα αλλά με διαφορετικούς ρυθμούς.

    Είναι πολύ πιθανό οτι θα μειώσουν την έκθεση τους αυτή σε 30ετή ορίζοντα και συνεπώς οι προβλεπόμενες ζημιές στην άσκηση της Moody’s θα είναι λιγότερο πιθανές.

    Διαβάστε επίσης:

    Moody’s: Mε Caa1 και Caa2 βαθμολογεί τα senior και Tier 2 ομόλογα της Πειραιώς

    Καλά νέα από τον οίκο Moody’s για την Intralot

    Eurobank και Εθνική στον δρόμο των μερισμάτων – Άρχισαν ήδη οι ευρωπαϊκές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ