• Τράπεζες

    Moody’s: Αναβαθμίζει Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς – Θετικό outlook

    • Contributor
    Φ. Καραβίας - Χρ. Μεγάλου - Π. Μυλωνάς - Β. Ψάλτης

    Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς – Β. Ψάλτης


    O οίκος Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών.

    H αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Πειραιώς, σύμφωνα με την Moody’s, οφείλεται κυρίως στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και στις καλές προοπτικές που έχουν για την περαιτέρω ενδυνάμωση της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας τους.

    Συγκεκριμένα, η Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση της Eθνικής, της Eurobank και της Alpha Bank σε Β2 από Caa1 και της Πειραιώς σε B3 από Caa2.

    Το θετικό outlook αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της Moody’s ότι οι 4 τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το πιστωτικό τους προφίλ και ότι θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν τα όποια καινούργια προβληματικά δάνεια προκύψουν από την πανδημία.

    Η Moody’s σημειώνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε 16,2% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και πιθανόν θα αναπτυχθεί κατά περίπου 5% κατά μέσο όρο το 2021 και το 2022, παρέχοντας καλές ευκαιρίες για την αύξηση των τραπεζικών δανείων τους και τη στήριξη των εσόδων τους.

    Ωστόσο, προσθέτει ο οίκος, οι βασικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις των τραπεζών εξακολουθούν να περιορίζονται από την ποιότητα των κεφαλαίων τους, τα οποία περιλαμβάνουν σημαντικές αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) και από την πρόκληση της περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων τους και του κόστους του κινδύνου (cost of risk) καθώς και της βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας τους με τον περιορισμό των δαπανών και νέες εργασίες.

    Eθνική Τράπεζα

    Η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού οφείλεται κυρίως στην μεγάλη τιτλοποίηση των 5,7 δισ. με την ονομασία Frontier. Ο οίκος θεωρεί ότι η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού θα βοηθήσει να βελτιωθεί η κερδοφορία που ήδη ανακάμπτει τα τελευταία τρίμηνα.

    Επισημαίνει την «άνετη» κεφαλαιακή θέση με τον δείκτη CET1 στο 16%. Αναμένει τόνωση κατά 170 μονάδες βάσης μόλις ολοκληρωθεί επίσημα το Frontier και πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική.

    Eurobank

    Για την Eurobank η Moody’s εστιάζει στην ισχυρή οικονομική απόδοση και την κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο, αλλά και τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού με προοπτική μείωσης των NPEs στο 7,3% μέχρι το τέλος του έτους. Το θετικό outlook αντανακλά το περιθώριο περαιτέρω βελτιώσεων στην κερδοφορία αλλά και συνολικά στην οικονομική απόδοση.

    Αlpha Bank

    Ο δείκτης NPEs της τράπεζας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 13% έως τα τέλη του έτους εξαιτίας νέων τιτλοποιήσεων. Η κάλυψη μέσω προβλέψεων έφθανε στο 54% τον Ιούνιο έναντι 44% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ το κόστος κινδύνου (cost of risk) περιορίστηκε σε 87 μονάδες βάσης.

    Την ίδια στιγμή ο οίκος εστιάζει στην ισχυρή κεφαλαιακή θέση μετά την αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ αλλά και στην άντληση 500 εκατ. ευρώ με senior ομόλογο.

    Τράπεζα Πειραιώς

    Για την Πειραιώς η Moody΄s λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό σε συνδυασμό με τον νέο δανεισμό που θα στηρίξει την κερδοφορία. Το σχέδιο Sunrise μείωσε τα NPEs στα 9 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο από 22,4 δισ. το Δεκέμβριο του 2020. Ο οίκος βλέπει πιθανότητα για περαιτέρω βελτίωση του ενεργητικού το 2022 μέσω συναλλαγών που θα έχουν στόχο τα κόκκινα δάνεια να υποχωρήσουν περαιτέρω στα 3,6 δισ. με τον δείκτη περίπου στο 9%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ